חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

אלון וניני – תקנות וגזירות

לחכמים יש סמכות להתקין תקנות, לשפר מצב חברתי ולגזור גזירות.

מחלוקת בין הרמב"ם לרמב"נ.


הרמב"ם: מקור החכמים לחקוק נעוץ באיסור התורה ""לא תסור מכל איסור אשר יגידו לך" ע"פ פסוק זה מוצא הרמב"ם מקור לחכמים לחקוק "אומרים", אך לפי הרמב"ם מעמד החקיקה היא מדרבנן. הסמכות מדאורייתא.
הרמב"ן: לחכמים אין סמכות לחוקק ע"פ מדאורייתא, רומז אולי שיש סמכות לחקוק ע"פ הפסוק:"בביטוי שאל זקנך" אל לחקיקה אין משקל נורמטיבי הלכתי. כל מה שקשור בהלכות חכמים = מדרבנן. הטקסט תמיד יכול לספק את התשובות.

4 תקופות החקיקה:
• התלמוד- פעילות עצומה בתחום החקיקה במעמד האישי להתאים את ההלכה למציאות.
• התפוצות- להבטיח את קיומו של העם היהודי בסביבה עוינת, ושמירת הכללים והתרבות של הקהילות.
• המנדט- מוסד הרבנות הראשית, (פוצל לרב ספרדי ואשכנזי), מחוקקת חוקים בכל התחומים, להתאמת המציאות המודרנית
• קום המדינה- דעיכה של חקיקת הרבנות הראשית.

דוגמאות חקיקה בתחום המעמד האישי וההליך המשפטי: רבי מאור הגולה- האיר את עיני יהודי הגולה בתקנותיו.

• תקנות נגד ריבוי נשים: עקב הסביבה הנוצרית, בנצרות חשובה מאד המונוגמיה לכן לא רצו שיהודי אשכנז שהיו מפוזרים באירופה הנוצריה יזכו למעמד ויסתגלו לאורח החיים הנוצרי. זו לא דרישה מדאורייתא ולכן ניתן היה להתקין תקנה בנושא.(בארצות איסלאם אין בעיה של ביגמיה).

• תקנות נגד גירוש אישה בניגוד לרצונה: 1. למנוע התעללות בבנות ישראל. 2.רוצים איזון בין כח הגבר לאשה בנושא גירושין. נבע ממעמד האשה שהתפתח.
- מה קורה שאיש מגרש את אשתו בניגוד לרצונה: מבחינת דין מדאורייתא אין עבירה כי התורה לא מגבילה אותו, אך בעקבות התקנה הוא עובר עבירה מדרבנן. החכמים יכולים להטיל עליו עונשים בממונות   תשלום דמי מזונות כל זמן שהיא מסרבת לתת לו את הגט. לכן ע"פ מדאורייתא היא מגורשת ובעקבות התקנה הוא יצטרך לשלם מזונות. ניתן גם היה להטיל חרם או נידוי.
- יש מצבים בהם היה חובה על הגבר לגרש את האשה כמו במקרה: ניאוף, המרדה,בעל מקורנן לא מספקת לבעל יחסי מין.
• היתר מאה רבנים : אם אשה מסרבת לקבל גט בלי הצדקה ע"פ כללי ההלכה, הבעל יכול לפנות ל 100 רבנים ולקבל את הסכמתם לקחת אשה נוספת ולבטל את התקנה של גרשום. המצבים בהם משתמשים בהיתר:

- שהאשה נמצאת במצב נפשי גרוע ולא מסוגלת לקבל גט.
- שבני הזוג לא מסתדרים
- לא חובה שיהיו רבנים, ניתן להסתפק בחכמי הלכה מ 3 ארצות שונות (מקשה)
- בזמן נתינת ההיתר בית הדין עושה 2 פעולות נוספות:

1.דורש מהבעל להכין גט ולהפקידו בידי הרבנות
2.להכין עם הגט את סכום הכתובה.

• תקנה בדבר איסור פתיחת מכתב שאינו מיועד: בעקבות עליית מוסד הדואר,רב האנשים לא ידעו קרוא וכתוב, והמכתבים הגיעו לפקידים מלכותיים ונפתחו מכתבים שלא היו מיועדים להם. הייתה בעיה שכן לא הייתה עילה משפטית להעניש את הפותח. לכן היה נהוג לרשום על כל מכתב: "ופורץ גדר ינשכנו נחש" המעשה:פריצה/השגת גבול. הסנקציה: נ- נידוי ח- חרם ש- שמחא.
• הכאת נשים- מבוא: – בית הדין לא יכול לחייב את הבעל לגרש את אשתו אך הוא יכול להענישו עד שיסכים לשחררה. המקרים בהם מדובר:
- אי עמידה של הגבר בחובותיו ע"פ התורה(כספית ומינית)
- בעל מכה את אשתו
*** יש צורך בלחץ לא ישיר שכן הגט פסול, רק ע"י לחץ עקיף כמו תשלום מזונות.
- תקנת רבי פרץ: להשביע את הבעל עם המכות שבועה חמורה שתרסן את ההתנהגות הבלתי מקובלת. דיני ראיות- ניתן לקבל עדות קרוב משפחה, כולל האשה עצמה רק לשם מיגור התופעה
הדין:במידה והבעל ממשיך להכות, ניתן להחיל עליו חובת תשלום מזונות, למרות שהם לא גרים ביחד (החידוש) רק אם היא עזבה בגין מכות לחץ עקיף.
*** ישנה רשימה מצמצמת של "מכות מקובלות" – רשע, כעס וביזיון.
• תקנות ואלידוליד- במשפט העברי אין צוואה אלא רק ירושה, הנטייה היא לטובת הזכרים, ב 1432 תיקנו תקנה לשוויון בירושה של הבן והבת.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד אלון וניני מתמחה בתחום המקרקעין והחברות.
עו"ד אלון וניני מעניק ייעוץ משפטי ללקוחות פרטיים לצד חברות מתחום ההיי-טק, תעשייה, מסחר ושירותים. 
המשרד נותן דגש גם על סטנדרט מקצועי גבוה וגם על שירות אדיב ללקוחותיו.
עו"ד אלון וניני מספק פתרון משפטי כולל לחברות בתחומי המשפט המסחרי ובתחומים נלווים כמו דיני עבודה ומיסוי מוניציפאלי.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד אלון וניני

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומשפט - כללי03/04/141130 צפיות
פרשת הרצח בברנוער ארעה בתאריך 1.8.09 בעת פעילות שנערכה בבית אגודת הלהט"ב בת"א. אל המקום נכנס אדם רעול פנים וירה למוות במדריך ובנערה שנכחו במקום, פצע עוד כעשרה בני אדם ונמלט מהמקום. במהלך החקירה קיבלה המשטרה מידע מצעיר אשר סייע לחשודים ברצח, ובתמורה למידע שיספק להם, ביקש מעמד של עד מדינה. השבוע, לאחר שהוכחה התנהלות בעייתית מצידו של עד המדינה, ההסכם בוטל.

מאת: עו"ד אלון וניניפלילי27/02/147568 צפיות
כידוע, עד מדינה הוא אדם שהיה שותף לעבירה כלשהי, הסכים להודות בחלקו בעבירה וגם הסכים לשמש עד ולסייע למשטרה בחקירה שלה את המקרה, נגד שותפיו לעבירה. לאחר בחירת עד מדינה, נחתם עמו הסכם מול המדינה.

מאת: עו"ד אלון וניניפסקי דין08/01/148207 צפיות
חוזה יכול להיכרת בהתנהגות, על כן הקיבול יכול שיהיה לאו דווקא בהודעת הניצע שנמסרה למציע, אלא גם במעשה לביצוע החוזה או בהתנהגות אחרת. יש צורך בגמירות דעת לשם כך.

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומשפט - כללי20/11/131288 צפיות
כאשר רשויות החוק שוקלות אם לתת לחשוד מעמד של עד מדינה, הן צריכות לפעול לפי שיקולים מסוימים, הרלוונטיים למקרה הספציפי. ריכזנו כמה מהם כאן.

מאת: עו"ד אלון ונינידיני חוזים16/10/132537 צפיות
סעיף 1 בחוק החוזים קובע כי חוזה נוצר בדרך של הצעה וקיבול ע"פ הוראות חוק החוזים. הבעיה: ביטוי התופעה החוזית באמצעות מונחי הצעה וקיבות אינו תמיד מציאותי. דוגמא: מקח וממכר בשוק שבמסגרתו מנסה ואף מצליח הקונה להוריד את המחיר הראשון שנקב המוכר.

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומשפט - כללי08/09/131779 צפיות
התועלתנות היא תפיסה פילוסופית-אתית שנוצרה על ידי ג'רמי בנטהם ותומס מיל. זוהי אחת הגישות שמנסות לענות על השאלה המרכזית באתיקה: מהו המעשה הראוי לעשותו?

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומנהל05/08/131794 צפיות
ישנה טענה לפיה חובתו המוסרית של מנהל היא לדאוג לרווחים לבעלי המניות. מנהל הפועל למען מטרות אחרות (מתןך מה שמכונה "אחריות חברתית"), הוא בלתי מוסרי ואנטי דמוקרטי. נבחן כיצד מנמק הכלכלן מילטון פרידמן את הטענה הזו.

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/232031 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212228 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/212103 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211754 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211369 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201958 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201669 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica