משפעלי טסטוסטרון
מתן סטרואידים אנבוליים - טסטוסטרון, יגביר את רמת הטסטוסטרון בדם אשר מגיע ממקור אקסוגני (חיצוני). כך ייצורו האנדוגני (העצמי) פוחת, היות וגופנו חש בעלייה ברמת הטסטוסטרון, ייצורו הולך ופוחת (משוב שלילי). יש לציין, כי התהליך הנ"ל נוצר לרוב כאשר ספורטאים משתמשים באופן בלתי מבוקר בסטרואידים אנבוליים.
שימוש בלתי מבוקר בסטרואידים אנבוליים אשר גורם לתופעות הנ"ל ניגרם ע"י מספר סיבות:
1. מינון גבוהה - שימוש במינונים גבוהים של סטרואידים יגרמו לדיכוי בייצור הטסטורטרון, עכב המשוב השלילי שנוצר. גופנו חש בעלייה ברמות הטסטוסטרון ובכדי לאזן את המצב (הומאוסטזיס), גופנו פשוט מפחית את ייצור הטוסטוטרון האנדוגני ע"י האשכים.
כאשר רמות האסטרוגן גבוהות ורמות הטסטוסטרון נמוכות, הדבר נחשב בקרב ספורטאים לביש מזל ולחוסר איזון הורמונלי. כתוצאה מרמת ההורמונים הנ"ל ניצפה לירידה במסה השרירית והכוח, וכך גם ניצפה לירידה בביצועים הספורטיביים. על כן, ספורטאים אשר השתמשו בסטרואידים (בעיקר אילו האנדרוגנים או ספורטאים אשר בימעו סייקל ארוך מידי ו\או במינונים גבוהים מדי) יצפו בסיום הסייקל לדעיכה ברמות הטסטוסטרון והאיזון בין רמות הטסטוסטרון \ אסטרוגן יהיה לטובת האסטרוגן. כל למעשה נקבל ייצור מופחת או הפסקת הייצור של תאי הזרע, חוסר אנרגייה וירידה בויטליות, ועוד תופעות הקשורות לירידת רמת האנדרוגנים בגבר...
2. שימוש ארוך טווח - שימוש ארוך טווח בסטרואידים יגרום להיסתגלות הגוף לתרופה, וכך גופנו יגיב בדיכוי ייצור הטסטוסטרון האנדוגני.
3. סטרואידים בעלי פעילות אנדרוגניים חזקה - שימוש בסטרואידים בעלי פעילות אנדרוגנית חזקה, אכן גורם לעלייה ניכרת בכוח ובמסה השרירית. אך השימוש בחומרים אילו ואפילו לטווח הקצר של חודש, עשוי לגרום לדיכוי בייצור הטסטוסטרון האנדוגני.
על כן, ספורטאים משתמשים בתרופות הממריצות את ייצור הטסטוסטרון. אילו הן תרופות נוגדות עקרות אשר פותחו בעולם הרפואה לטפל בגברים ונשים בעלי חוסר יכולת להפרות.
כוריגון HCG
HCG נילקח למשך שבוע עד שבועיים הראשונים שלאחר סיום הסייקל, בכדי להגביר את ייצור הטסטוסטרון האנדוגני ע"י גופנו. וזאת מיכיוון שתחילת השפעתו מתחילה כעבור מספר שעות לאחר הזקרתו. ובהמשך נוטלים כלומיפן ציטראט למשך מספר שבועות היות והכלומיפן מגביר את הייצור הכללי של הטסטוסטרון. כאשר ה- HCG פועל ישירות על המרצת ייצור הטסטוסטרון, בדרך השפעתו על ההורמון LH (Luteinizing Hormone).
ציקלופניל - cyclofenil
ציקלופניל הינה תרופה אורלית (ניתנת בצורת כדורים) הדומה בפעילותה ל- HCG וכלומיד. התרופה מגבירה את רמת הטסטוסטרון שדעכת לה לאחר סיום הסייקל של האנדרוגנים.
הציקלופניל הינו אסטרוגן המתפקד כאנטי אסטרוגן. התרופה עשויה להכפיל את רמת הטסטוסטרון במינון של 100 מ"ג ליום.
ישנם ספורטאים אשר משלבים את התרופה גם במהלך הסייקל בכדי להפחית רמות אסטרוגן, ועקב כך הפחתה בצבירת הנוזלים המלווה את הסייקלים האנדרוגניים. לכן יעיל גם לשימוש לפני תחרויות פיתוח גוף.
מינון ממוצע בין הספורטאים נע בטווח של 400 עד 600 מ"ג ליום. מינונים גבוהים אילו ניטלים היות ומינונים נמוכים יותר נחשבים לכמעט בלתי יעילים.
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
לאתר קובי-דיאט - www.DietMe.co.il
לאתר ארגון הבריאות והכושר הישראלי - http://www.healthnfit.org/index.php
אתר הדיאטות הישראלי - http://diet2all.net/