תחום המשפט, מיותר לציין, הוא אחד הסבוכים ביותר שיש כיום. הוא מכיל בתוכו אינספור סעיפים ותקנות שונות, על פי תחומים מגוונים רבים. הבעיה היא שלא פעם לאדם מן היישוב ישנה שאלה חשובה הנוגעת לאחד מתחומי המשפט השונים, והוא זקוק למענה מהיר עליה. כמובן שהוא לא חייב לשכור עורך דין לצורך זה- כיום, ניתן למצוא באינטרנט פורומים משפטיים, בהם פועלים מיטב עורכי הדין של ישראל.
מהם פורומים משפטיים?
הפורום האינטרנטי הוא למעשה אחד הגלגולים המוקדמים ביותר של הרשתות החברתיות, בהן כמעט כל אדם חבר כיום. זוהי קבוצה, סגורה או פתוחה, בה מתנהלים דיונים בין החברים בנושאים שונים. במקרה של פורום משפטי, הרי שנכנס לשדה המשחק לא פעם גם שחקן מרכזי נוסף, והוא עורך הדין עצמו. כך, למעשה, הופך הפורום למקצועי לכל דבר ועניין.
למה הכוונה? ובכן, בהתאם לנושא הפורום, יכולים הגולשים להפנות שאלות מסוימות לעורך הדין, או אפילו ליתר הגולשים בו, ולקבל הדרכה ראשונית בנושאים שנוגעים להם. כך, שאלות נפוצות העולות בפורומים כוללות תיאור מקרה, וכן בקשה לעזרה ביחס אליו: מה לעשות? האם לפנות לעורך דין? האם יש כאן "קייס" משפטי? וכן הלאה.
ההנחה: אין המדובר בייעוץ משפטי מקיף
יש לזכור כי במרבית המקרים, יציינו מנהלי פורומים עורכי דין כי כל הנאמר בו אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי הניתן על ידי בעל מקצוע, אלא מעניק קווים כלליים בלבד. הייעוץ יכול לסייע לשואל השאלה לדעת כיצד להתנהל באופן בסיסי, אך לא בא על חשבון בעל המקצוע (באם אכן נדרש ליווי שלו). ברור שקו ההגנה במקרה משפטי מסוים, למשל, אינו צריך להתבסס על הנאמר בפורום, מקצועי ככל שיהיה.
על אותו עיקרון, חשוב לתת את הדעת על כך שמרבים הפורומים המשפטיים נערכים בסביבה של אנונימיות, כך שמעבר לזהות עורך הדין- לא בהכרח מכירים את יתר הגולשים. צריך להיזהר מעצות שמקורן אינו ברור: למשל, גולש מסוים יכול לענות ולהפנות את השואל לעורך דין מסוים, אך ורק על מנת לפרסם את האחרון.
בדקו את חוקי הפורום
טרם הכניסה לפורום משפטי, ועל מנת לייעל ככל האפשר את השימוש בו, מומלץ מאד לקרוא את תקנות הפורום. שם ניתן למצוא היבטים הנוגעים לפרטיות הגולשים, למאפייני ההודעה (למשל- איסור לפרסם קישורים או מסרים פוגעניים) ועוד. פורומים רבים מציעים מנוע חיפוש, בו אפשר להיעזר כדי למצוא דיונים סביב נושא מסוים- לא מן הנמנע שהשאלה שרוצים לשאול נשאלה כבר קודם לכן.