הטקסט נכתב על ידי ד"ר אילון לחמן - בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין. דוקטור אילון לחמן הוא מנתח בכיר בבית חולים "אסותא" ורופא בכיר בבית החולים "לניאדו" בנתניה.
בשנים האחרונות הפך הניתוח הקיסרי לאחד ההליכים הרפואיים הנפוצים והשגורים ביותר בתבל וזאת לאחר שהפך לחלופה מקובלת ללידה וגינאלית. במאמר שלפניכם נתייחס לחמש הסיבות העיקריות שבעטיין מקובל לבצע ניתוח קיסרי.
מחלות כלליות של האם
הסיבה הראשונה לביצועו של ניתוח קיסרי מתייחסת למחלות כלליות שמהן סובלת האם: החל מרעלת הריון קשה ועד לבעיות לב עקביות או כל בעיה רפואית אחרת שמונעת ממנה לשתף פעולה עם הצוות הרפואי בזמן הלידה מבלי לסכן את בריאותה.
רצון האם
בשנים האחרונות, יותר ויותר נשים מגיעות לבית החולים ביום הלידה ומבקשות לבצע בהן ניתוח קיסרי וזאת מבלי שנתגלה בגופן סממן רפואי שהצריך הליך מסוג זה. כך למשל בברזיל, בה אחוז הניתוחים הקיסריים הוא הגבוה ביותר בתבל – הביעו נשים רבות את רצונן לבצע ניתוח קיסרי וזאת על מנת למנוע כל פגיעה במבנה תעלת הלידה ובאברי המין החיצוניים – בעיקר בנרתיק.
ליקויים במבנה הרחם
זאת ועוד, במידה ונתגלו ברחמה של האישה ליקויים מבניים – תהיה זו עילה נוספת לביצועו של ניתוח קיסרי. לשם המחשה, יכול להיות שמדובר ברחם דו-קרני או לחלופין רחם עם מחיצה גדולה בתוכו וכיוצא באלה. בנוסף, במידה ומדובר באישה שעברה ניתוחים קודמים ברחם כגון כריתת שרירנים מקיר הרחם או לחלופין שני ניתוחים קיסריים קודמים או יותר (היום אין כל מגבלה על מספר הניתוחים הקיסריים שהאישה יכולה לעבור), הרי שכל המשתנים הללו עשויים להשפיע על הצורך לבצע ניתוח קיסרי נוסף להוצאתו הבטוחה של התינוק.
מצבו של התינוק
באופן טבעי, גם משתנים הקשורים לעובר עצמו נכנסים למשוואת השיקולים בכל הנוגע לביצועו של הניתוח הקיסרי. ראשית, יש לתת את הדעת על התנוחה בה נמצא התינוק: כיום מקובל שבמידה והתינוק נמצא בתנוחת מצג עכוז או מנח רוחבי – נכון יהיה לבצע ניתוח קיסרי על מנת למנוע מצב בו ראשו של העובר יתקע בתעלת הלידה.
כידוע, ראשו של התינוק הוא החלק הגדול ביותר בגופו ומכאן שכאשר הלידה היא סטנדרטית ומתבצעת במצג ראש ולא במצג עכוז – ובמידה והתינוק יעבור את תעלת הלידה ללא בעיה אין כל סיבה לביצועו של ניתוח קיסרי. מנגד, במצג עכוז יכול הראש להיתקע בתעלת הלידה ואף לגרום חלילה למותו.
משתנה נוסף שאותו יש להביא בחשבון הוא משקל התינוק. כיום מקובל שאם מדובר בתינוק שמשקלו הוא 4.5 קילוגרמים לערך – יבוצע באם ניתוח קיסרי להוצאתו. בה בעת, בקרב נשים הסובלות מסכרת מרווח הביטחון הוא גדול יותר ויבוצע בהן ניתוח קיסרי במידה ומשקלו של התינוק אותו הן נושאות ברחמן עומד על 4 קילוגרמים. הסיבה לכך היא שאצל תינוקות של נשים הסובלות מסכרת קיימת הצטברות של שומן בכתפיים – דבר המגדיל את נפחן ואף עלול ליצור מצב בו הראש ייצא אך הכתפיים תתקענה.
נוסף לכל אלה יצוין כי מקובל לבצע ניתוח קיסרי בכל מקרה בו יודעים הרופאים כי האם נושאת ברחמה שלושה ילדים ויותר.
מצב השליה
לבסוף, הפרמטר האחרון אותו יש לקחת בחשבון ככל שמדובר בביצועו של ניתוח קיסרי הוא השליה. במידה והשליה ממוקמת בפתח היציאה מהרחם וחוסמת את דרכו של העובר (מצב המכונה בעגה הרפואית שלית פתח) – הרי שיבוצע ניתוח קיסרי.
מעבר לכך, היפרדות מוקדמת של השליה מהרחם עלולה אף לגרום לדימום בתוך הרחם ולפגיעה באספקת הדם לתינוק. מצבים אלה יחייבו באופן טבעי יילוד מוקדם ככל הניתן – קרי, באמצעות ניתוח קיסרי.
לבסוף, נשים שעברו ניתוח קיסרי בעבר עלולות לסבול ממצב בו השליה תחדור דרך הצלקת הרחמית אל הרחם או אפילו אל שלפוחית השתן (מצב המכונה בעגה הרפואית שליה נעוצה). במצבים כאלה יבקשו הרופאים המטפלים לבצע ניתוח קיסרי. בעבר, אם לא הייתה ברירה היו כורתים את הרחם – וכיום יש טכניקות מיוחדות שבמסגרתן מכניסים צינורות אל תוך כלי הדם של הרחם במטרה לחסום את האזור בו נעוצה השליה – מצב זה מאפשר לחסוך כמובן במרבית המקרים את כריתתו של הרחם.
בסיכומו של דבר – אין זה משנה באיזה אופן תלדי – אאחל לך רק כי תהיה זו לידה קלה ומוצלחת.
דוקטור אילון לחמן נחשב לרופא מהשורה הראשונה בזכות רמתו המקצועית הגבוהה והשיטות החדשניות אותן הוא מיישם במהלך עבודתו. כיום מנהל ד"ר אילון לחמן קליניקה משגשגת הסמוכה לבית החולים "אסותא".