גיל המעבר הוא תופעה חדשה יחסית, שנולדה עקב כך שתוחלת החיים הוארכה. אם לפני כ-150 שנה, תוחלת החיים של נשים הייתה עד גיל 50, כעת תוחלת החיים בעולם המערבי היא עד גיל 84.
כשהאריכו את תוחלת החיים, לא האריכו את תוחלת החיים של השחלות. כתוצאה מכך, השחלות שמייצרות הכי הרבה הורמונים נשיים, מפסיקות לייצר אותם בגיל המעבר – בממוצע מדובר בגיל 48 עד 50. מכאן נובעות תופעות לוואי שונות.
השינויים ההורמונליים בגוף האישה
בגיל המעבר, השחלות מפסיקות לייצר את הורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון, שהם הפעילים ביותר בגוף האישה. עם זאת, הן עדיין ממשיכות לייצר טסטוסטרון. זהו הורמון גברי שאחראי לתופעות שונות אצל האישה, כמו שיעור בפנים. הירידה בפעילות השחלות מצמצמת את הופעת המחזורים, משום שאם הן לא מייצרות אסטרוגן ופרוגסטרון, אין מחזור. במקרה שבו אישה מתלוננת על מרווחים בין המחזורים, מבצעים בדיקות דם כדי לבדוק את רמות ההורמונים.
סימפטומים נוספים בגיל המעבר
גיל המעבר מאופיין בין היתר בגלי חום. נשים רבות מוסרות שבמשך היום יש להן כמה התקפי חום, עורן נהיה אדום, הן סובלות מהזעת יתר והדבר פוגע בתפקוד, מעיר אותן מהשינה ועוד. בנוסף, תקופה זו מאופיינת בדיכאונות, בפגיעה בזיכרון ובירידה בתפקוד. לנשים בגיל המעבר קיים קושי בקיום יחסי מין, משתי סיבות עיקריות. הראשונה היא היווצרות יובש בנרתיק והשנייה היא שיבוש בפעולת שלפוחית השתן.
דרכי הטיפול בגיל המעבר
עד 2002 היו ניתנים לנשים הורמונים סינטטיים בכדורים, שמחליפים את ההורמונים מהשחלות. עם זאת, ב-2002 פורסמו שני מחקרים גדולים, ואחד מהם הצביע על עלייה ב-100 אחוז בהופעת סרטן השד אצל נשים שנוטלות את הכדורים, ועל עלייה של 43 אחוז בשיעור התקפי הלב. מאז הפסיקו לתת את ההורמונים. בשנים האחרונות אנחנו עדים לחזרה למתן הורמונים. יש קבוצות עיקריות שלהורמונים שמיוצרות בדיוק כמו בגוף האישה ונקראות Bioidentical. מדובר בתרופה טובה מאוד ואף מחקרים גדולים שפורסמו עליה הראו שאין שינוי מבחינת הסיכון.
קבוצה שנייה של הורמונים נקראת SERM. זו קבוצה הורמונלית שיודעת להשפיע על קולטני האסטרוגן שגורמים לתופעות הלוואי, אבל הן מנטרלות את הקולטנים שגורמים לסיבוכים מהכדורים הקודמים.
כיום המגמה בעולם היא להתאים לכל אישה את הטיפול המתאים לה בהורמונים, אלא אם ישנה מניעה בריאותית לעשות זאת. בכל מקרה, יש צורך להיבדק אצל רופא גיניקולוג לפני ההחלטה ליטול את הכדורים המתאימים. ניתן להגיע למרפאתו של ד"ר אילון לחמן, להתייעץ ולהיבדק לפני הבחירה בדרך הטיפול המתאימה ביותר. הדיון והבדיקה חשובים, שכן טיפולים אלו הם תרופתיים. אילון לחמן הוא מומחה בכיר לגיניקולוגיה, בעל ניסיון של שנים בתחום.
ד"ר אילון לחמן , בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין.
אילון לחמן נחשב לרופא מהשורה הראשונה בזכות רמתו המקצועית הגבוהה והשיטות החדשניות אותן הוא מיישם בעבודתו.
הוא מנתח בכיר בבית חולים "אסותא" ומיילד באופן פרטי בבית-חולים "לניאדו".
טלפונים ד"ר אילון לחמן:
03-5462965
טל' למקרי חרום: 050-5401104