חפש מאמרים:
שלום אורח
22.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

רחל פוגל - יצירת משמעות

מאת: רחל פוגלחברה ומדינה - כללי25/12/20121303 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

הטקסט נכתב וסוכם על ידי הפסיכולוגית החינוכית רחל פוגל (M.A),  מטפלת ומדריכה בטיפול משפחתי וזוגי.

בהמשך לדברים שכתבתי בשני המאמרים הקודמים על הרעיון של הקשבה לכיוונים מועדפים ואף על הרחבתם של הסיפורים המועדפים הייתי רוצה להתמקד הפעם בדרכים אשר בעזרתם ניתן לעשות זאת בפועל.

תפקידו של המטפל הוא לעזור לאנשים ליצור משמעות

כזכור, דיברתי על כך שלמרות שהחיים עשירים בחוויות, אנו נותנים משמעות לחלק קטן מאוד מהחוויה. האספקטים של חוויות חיים משמעותיות הן אלה שאנו לוקחים אל קווי הסיפור המוכרים והידועים (known and familiar) של חיינו; אספקטים אלה נבחרים בקפדנות. החוויות האינסופיות של חיי היומיום חולפות לרוב כמו נקודה על פני מסך המודעות שלנו ונשאבות לתוך ואקום היסטורי.

חלק גדול מהחוויות הללו  הן מחוץ לתמונה של העלילות והנושאים של הסיפורים הדומיננטיים של חיינו ומכאן שלא מתייחסים אליהם או נותנים להם משמעות. אבל, חוויות שוליות אלה עשויות להיות משמעותיות בפוטנציה, ובנסיבות מעודדות הן יכולות להוות "אירועים ייחודיים" (unique outcomes) או "יוצאים מהכלל" (exceptions). זיהוי כזה של אספקטים המודרים  מתוך חוויות חיים יכול לספק נקודת כניסה למטפל ולמטופל ולאפשר התפתחות קווים סיפוריים של חיי אנשים אשר משעה שהם מובאים לתשומת לבו של אדם הם עשויים להפוך למועדפים על ידו.

כהכנה להתפתחות זו של קו סיפורי, תפקידו של המטפל הוא לעזור לאנשים ליצור משמעות לחלק מאותם אספקטים מוזנחים של החוויה.

המטפל יעדיף שיחות עריכה עם המטופלים


שיחות אשר מדגישות אירועים ייחודיים מעודדות השתתפות משנית בלבד של המטפל, אשר יעדיף דרך קבע את העריכה של המטופלים. שיחות אלה עוזרות לאנשים לזהות אספקטים מוזנחים ומודרים של התנסויותיהם ולתת להם משמעות; הן תומכות באנשים באפיון והרהור על אותם אספקטים של התנסויותיהם. זה לרוב חדש עבור המטופלים, מכיוון שלרוב אותם אנשים התרגלו לכך שהמשמעויות נקבעו על-ידי אנשים אחרים וכך גם העמדה לגבי ההתפתחויות בחייהם. בין היתר, שיחות אשר מדגישות את האירועים הייחודיים מאפשרות לאנשים הזדמנות להשמיע את קולם במה שקשור לכוונותיהם ביחס לחייהם ולפתח הכרות חזקה יותר עם הערכים שהם מוקירים בחיים. זה מספק להם קרש קפיצה לפעולה ביחס לבעיותיהם, קשייהם והדילמות שלהם.

בספרו ("Maps of Narrative Practice") אשר פורסם בשנת 2007 נותן מייקל ווייט דוגמה לאופן בו ניתן להרחיב אירוע ייחודי. הוא מספר על פגישת קונסולטציה שהתבקש לקיים על-ידי עובדת סוציאלית שטיפלה באם חד הורית, טרודי ובנה בן ה- 14, פיטר. פיטר שהיה נער מוגבל ביכולותיו השכליות, היה עצור באותה תקופה במוסד לעבריינים צעירים בשל עברות אלימות, גניבות ותקיפה. בעקבות מאמצים כושלים רבים שנעשו במטרה לעזור לפיטר לקחת אחריות על מעשיו, הגיעו המטפלים בו למסקנה שהוא מוגבל ביכולתו לקחת אחריות על מעשיו. עם זאת, העו"ס שטיפלה בו שמה לבה לתגובה שונה מצד פיטר בתגובה לאירוע מתסכל שחווה. בשונה מדרכו הרגילה הוא לא התפרץ ולא שבר חפצים או היכה אלא במקום זאת עזב את החדר והלך לאולם הספורט. המטפלת העריכה שיוזמה זו של פיטר עלולה לחלוף מבלי שמישהו כולל פיטר, לא ייתן לה משמעות ולכן החליטה להביא אותו לפגישת ייעוץ עם מייקל ווייט כדי לאפשר הרחבה והעשרה של אירוע זה, תוך תקווה שזה יפתח נתיב להתפתחות של קו סיפורי אלטרנטיבי ביחס לחייו של פיטר ותאפשר עבורו לנקוט צעדים בעלי אופי דומה.

מייקל ווייט ביקש לשאול את פיטר ואמו שאלות על אותו צעד יוצא דופן אותו נקט פיטר בעזבו את המקום בו חווה תסכול והחלטתו שלא לפעול באלימות כפי שנהג לעשות במקרים דומים בעבר.

ההתמקדות באירוע יוצא הדופן מאפשרת למטופל לראות עצמו באור שונה

בתשובה לשאלותיו של מייקל ווייט הגדירו פיטר ואמו את האירוע בו עזב פיטר את המקום כיוצא דופן ופיטר הסביר שהחליט "להתרחק מצרות". "התרחקות מצרות" הפך להיות כותרת האירוע יוצא הדופן. לאחר מכן הוסיף פיטר בתשובה לשאלה מה הביא אותו לקבל החלטה להתרחק מצרות, שהוא חשב לעצמו "מי צריך את זה".

מייקל וייט ביקש מפיטר לספר על  "חשבתי שאני לא צריך את זה". פיטר סיפר שחשב על האירועים באופן שאפשר לו להתרחק מהאירועים וכך לשמור על עצמו מלאבד את השליטה על עצמו. לאחר מכן שאל מייקל מה היכולת להתרחק, החשיבה על הדברים והשמירה על עצמו מאיבוד שליטה אפשרו לו. פיטר ענה שזה אפשר לו לשמור על זכויותיו במוסד, כמו לקבל חופשת סוף שבוע, להשתתף בחוג שאהב לצפות בטלוויזיה ולעשות ספורט. השאלה הבאה ביקשה מפיטר לספר איך הצליח להשיג זאת? איך הצליח לשמור על זכויותיו במקום לאבד שליטה. תשובתו של פיטר הייתה מפתיעה: הוא אמר שאולי זה הביא אותו לחשוב לאן הוא רוצה להגיע בחיים. מייקל הגיב בשאלה נוספת ובה ביקש להבין מה הוביל את פיטר למחשבות על איך ייראו חייו ואיך זה בשבילו לראות את הדברים הללו מתרחשים בחייו. פיטר דיבר על כך שטוב לו לראות את עצמו כך וכאשר התבקש לפרט איך זה חיובי עבורו, אמר שזה יאפשר לו לעשות משהו עם חייו בעתיד ויוכל להביע עמדה לגבי דברים בחייו.

תיאור קצר זה מראה כיצד גם בשיחה עם נער מעט מוגבל ביכולותיו המילוליות אפשרה ההתמקדות באירוע יוצא הדופן להרחיב את השיחה באופן שאפשר לו לראות את עצמו באופן שונה מאיך שראה את עצמו קודם לכן: כנער שיש לו יכולת להתנהג בדרכים לא אלימות, כמי שמסוגל לבנות לעצמו מטרות חיוביות לחייו וכמי שיכול לחיות חיים נורמטיביים ומועילים. לו הייתה העובדת הסוציאלית מתעלמת מאותו אירוע ייחודי או לא מייחסת לו משמעות כלשהי או רואה אותו כמשהו מקרי, סביר להניח שפיטר והסובבים אותו היו ממשיכים לראות אותו כעבריין חסר תקווה העתיד להיות מסובך רוב חייו בצרות.

חשוב לציין כי השאלות ששאל מייקל ווייט את פיטר לא היו שאלות מקריות ואקראיות. השאלות נותבו ע"י מה שמייקל  מתייחס אליו כ"מפת הצהרת עמדה 2". על מפה זו ארחיב במאמר הבא.

הטקסט נכתב וסוכם על ידי  רחל פוגל . רחל פוגל הנה מטפלת נרטיבית  ופסיכולוגית חינוכית מומחית. רחל פוגל הנה בעלת תואר MA בפסיכולוגיה חינוכית-טיפולית מאוניברסיטת בר אילן, מטפלת ומדריכה בתחום הטיפול המשפחתי והזוגי. מתמקדת בגישת הטיפול הנרטיבי. ליצירת קשר התקשרו עוד היום ל-054-476-8892

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

רחל פוגל - פסיכולוגית חינוכית מומחית. בעלת תואר MA בפסיכולוגיה חינוכית אוניברסיטת בר אילן מטפלת ומדריכה בתחום המשפחתי והזוגי. מתמקדת בגישת הטיפול הנרטיבי. טל. נייד:054-4768892      
אתר הבית: http://rachelfogel.co.il

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת רחל פוגל

מאת: רחל פוגלחברה ומדינה - כללי14/07/131683 צפיות
בחלק הקודם שבו עסקנו במטפורה הנרטיבית הקדשתי את מרבית הפוסט להסבר על מהותם של הסיפורים הדומיננטיים. בפוסט שלפניכם אדון בהשפעתם של הסיפורים הללו ובהקשר החברתי שלהם – תוך שימת דגש על מקרי מבחן מעשיים.

מאת: רחל פוגלבריאות ורפואה כללי05/07/131391 צפיות
הטיפול הנרטיבי הוא גישה טיפולית הנמנית על קבוצת הגישות הפוסט סטרוקטוראליות. ברבות השנים נבנה ופותח הטיפול הנרטיבי על-ידי מייקל ווייט מאוסטרליה ודייוויד אפסטון מניו זילנד.

מאת: רחל פוגלהודעות לעיתונות - כללי05/06/131344 צפיות
זה מכבר פנתה אלי מטופלת שלי לשעבר וסיפרה על כך שהיא ובעלה חושבים שהם זקוקים לטיפול זוגי בגלל בעיות זוגיות ומיניות שהם נתקלים בהם לאחרונה. היא אמרה: "את ודאי יודעת כמה השיחות איתך היו משמעותיות עבורי, והייתי מאוד רוצה שגם הטיפול הזוגי יהיה אצלך. כך תהיה לי תחושה של בטחון ומוכרות, אבל אני חושבת שלבעלי יהיה מאוד קשה להיות מטופל ע"י אישה…את יודעת איך הגברים התימניים…זה לא לכבוד שלהם לדבר על ענייני מין וזוגיות עם אישה אחרת…אני יותר גמישה, ומכיוון שהטיפול מאוד חשוב לי, אני מוכנה להתגמש בשבילו.

מאת: רחל פוגלחברה ומדינה - כללי28/02/131816 צפיות
בפוסט שלפניכם הייתי רוצה להמשיך ולדון בנושא תוך שימת דגש על פרקטיקות השימוש בעדים החיצוניים לאור מושג טקס ההגדרה אשר נטבע על ידי האנתרופולוגית ברברה מיירהוף.

מאת: רחל פוגלרפואה20/02/131491 צפיות
בטיפול הנרטיבי עד חיצוני הוא קהל המוזמן לשיחה הטיפולית, דהיינו, גורם שלישי המוזמן להקשיב לסיפורים המועדפים ולזהויות המועדפות של האדם המתייעץ עם המטפל.

מאת: רחל פוגלבריאות ורפואה כללי05/02/135480 צפיות
אבות הגישה הנרטיבית לטיפול, מייקל ווייט ודייוויד אפסטון כתבו רבות על אמצעים סיפוריים למטרות טיפוליות. שניהם דיברו במקומות שונים על כך שמכתבים טיפוליים קשורים באופן הדוק לטיפול נרטיבי. אפסטון בספרו Playful Approaches to Serious Problems (אותו כתב בשיתוף עם פרימן ולובוביץ) מתאר את הרציונל למכתבים טיפוליים:

מאת: רחל פוגלמשפחה וזוגיות - כללי08/01/131247 צפיות
כפי שכתבתי במאמר הקודם שלי על סיפורים מועדפים, כאשר מטפל נרטיבי מקשיב לסיפורים המובאים לטיפול הוא יכול לשמוע מפי המטופלים אודות אירועים התואמים לסיפור הבעיה ואירועים הסותרים או חורגים מסיפור הבעיה המרכזי.

מאמרים נוספים בנושא חברה ומדינה - כללי

מאת: בנימין קלינגרחברה ומדינה - כללי05/10/222783 צפיות
לא פעם אנו מתלבטים אם להחליף גג,לבנות גדר,פרגולה,גאקוזי, לסגור חניה או מחסן ולהשכיר אותו או לפעמים לפצל דירה אחת לשניים / שלוש ויותר. להשכירם אבכדי לקבל הכנסה חודשית. כן אז ייתכן ולקחתם סיכון והתחלתם לבצע עבודה הטעונה היתר, והופ הפיקוח הופיע. לא חשוב אם בגלל תלונה של שכן "נחמד" או מכל סיבה אחרת אתפ בבעייה וככל שלא תדעו מה זכויותכם וכיצד להתנהג אתם עלולים להסתבך. לנו במשרד קלינגר בנימין ניסיון רב בהתמודדות עם ביקורי פתע של הרשויות,צווי הפסקת עבודה,צווי הריסה מנהליים שיפוטיים ועוד.

מאת: בנימין קלינגרחברה ומדינה - כללי02/05/222040 צפיות
השקעה בקרקע חקלאית היא נושא שמעניין אנשים רבים וניתן לדון בו בהרבה מאוד אספקטים. קיימים היבטים רבים שצריך לבדוק לבחינת כדאיות השקעה בקרקע כזו ובמאמר זה נתמקד באחד הקריטריונים המרכזיים. ראשית, כשבאים להשקיע בקרקע חקלאית, חשוב לזכור את המובן מאליו, כי מדובר בהשקעה ספקולטיבית בהגדרה. קיים בה סיכון וגם המשקיע צריך להביא בחשבון שהרבה פעמים טווח השקעה עד להפקת תשואה ראוייה הוא ארוך יחסית – הוא לא טווח קצר! לרוב שינוי יעוד לא יתרחש בתוך שנים בודדות. אין בעובדה הזו בכדי לפסול את ההשקעה כקרקע כזו, אבל חשוב לזכור את הדבר.

מאת: אבי בכרחברה ומדינה - כללי28/11/211863 צפיות
גולדה מאיר (מאירסון) היא ללא ספק מיתוס יהודי, מיתוס ישראלי ומיתוס לאומי, גולדה היא לא רק מיתוס לאומי, גולדה הצליחה להתמקם מכוח אישיותה בתודעה כמיתוס בינלאומי חוצה מגזרים ומגדרים, אישיותה המרתקת וסיפור חייה הינם נרטיב לאומי, ציוני, ועולמי. דמותה ופועלה המרתקת מהווה לנו כיהודים החיים את העבר וההווה הציוני אבן דרך ודוגמה ומופת לאישה אשר הקדישה את חייה ופועלה לחלוטין לעם היהודי ושימשה אור לנשים בכל העולם כאישה אשר "עשתה את זה ובגדול" והגיעה למקומה ומיקומה הגבוהים כראשת ממשלה בזכות אישיותה ועשייתה בלבד ללא מורא ללא חסד או התחסדות ואת כל זה עשתה בעולם גברי ושוביניסטי במיוחד בשנים בהם חיה ופעלה.

מאת: בנימין קלינגרחברה ומדינה - כללי09/09/207904 צפיות
הרשות לאכיפה במקרקעין (היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבנייה לשעבר) היא יחידת סמך במשרד האוצר, כפופה לשר האוצר ופועלת כיחידה עצמאית. ייעודה הוא להיאבק בעבירות התכנון והבניה ולבצע פיקוח על הועדות המקומיות. ביום 19.6.2016 קיבלה ממשלת ישראל החלטה מספר 1559 "חיזוק אכיפת דיני התכנון והבנייה" מתוך הבנה שמדובר ביעד אסטרטגי של מדינת ישראל שעל רשויות המדינה להוביל על מנת להגן על התכנון והבנייה ולבצר את שלטון החוק. החלטת הממשלה שמה את היחידה לאכיפה במקרקעין בחזית המאבק בעבירות התכנון והבנייה, מעניקה אחריות, כלים ומשאבים לממש את האחריות המוטלת עליה. תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה, העניק לרשות את הסמכויות הנרחבות לממש את האחריות כאמור.

מאת: אדיר בנימיניחברה ומדינה - כללי18/08/182093 צפיות
בתיאוריה הפוליטית שלו, שאף ז'אן ז'אק רוסו, ליישב בין האינדיבידואליזם הקיצוני שבו דגל, לבין השמירה על הסולידריות החברתית. רוסו האמין כי הרגש האנושי הטבעי הוא רגש של סולידריות בין בני אדם שהוא גם הבסיס לחיים בקולקטיב

בית המשפט העליון דן לאחרונה ודחה בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, כב' השופטת מ' סוקולוב מיום 18.10.2017. בגדרו של פסק הדין, נדחה ערעורו של המבקש על החלטתו של בית המשפט לעניינים מקומיים ברמת גן (כב' השופט העמית מ' בן-חיים), בע"א 39527-06-17, מיום 10.07.2017, שם נדחתה בקשתו של העותר להאריך את המועד להישפט על הודעת תשלום קנס, מיום 10.05.1998.

מאת: עומריחברה ומדינה - כללי23/05/172282 צפיות
חברות ואתרים גדולים בתחום הקניות אונליין (E-commerse) כמו איביי, אמזון, דיל אקסטרים, אליאקספרס, אתר Zipy הישראלי ודומיהם, החלו לאחרונה לחייב את הלקוחות שלהם להזין גם את המיקוד שלהם באזור הזנת הכתובת לפני ביצוע רכישה. אם בעבר עניין זה היה רשות בלבד, היום לא תוכלו להמשיך בתהליך הקניה שלכם אונליין אם לא תזינו

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica