התטפל אישה בגבר?
זה מכבר פנתה אלי מטופלת שלי לשעבר וסיפרה על כך שהיא ובעלה חושבים שהם זקוקים לטיפול זוגי בגלל בעיות זוגיות ומיניות שהם נתקלים בהם לאחרונה. היא אמרה: "את ודאי יודעת כמה השיחות איתך היו משמעותיות עבורי, והייתי מאוד רוצה שגם הטיפול הזוגי יהיה אצלך. כך תהיה לי תחושה של בטחון ומוכרות, אבל אני חושבת שלבעלי יהיה מאוד קשה להיות מטופל ע"י אישה…את יודעת איך הגברים התימניים…זה לא לכבוד שלהם לדבר על ענייני מין וזוגיות עם אישה אחרת…אני יותר גמישה, ומכיוון שהטיפול מאוד חשוב לי, אני מוכנה להתגמש בשבילו. האם את מכירה גבר כלשהו שהוא מטפל טוב עבורנו?"
פניות מהסוג זה אינן נדירות מבחינתי וזאת משום שיותר ויותר זוגות פונים היום לאפיק הטיפול הזוגי על מנת להחזיר את חיי הנישואין והמין שלהם לקדמותם. לכשעצמי שאלתי את עצמי האמנם יש משמעות למגדר של המטפל בטיפול בכלל ובטיפול מיני בפרט? ואם כן, מהי עבור כל אדם שבא להיוועץ בנו?
ג'ונלה בירד, מטפלת נרטיבית מאוסטרליה דיברה על כך שלרוב לא מדברים בטיפול כלל על כל נושא המגדר ועל דעותיהם של אנשים אל ואחרים בנושא זה וזאת על אף העובדה שמדובר בסוגיה שבהחלט משפיעה על העבודה הטיפולית עם אנשים בכלל – ועם זוגות בפרט.
המגדר משפיע על הטיפול
ג'ונלה בירד אומרת שאם הנושא של המגדר לא יועלה על ידינו בשיחה הטיפולית, הרי שאנחנו מביעים בעקיפין עמדה לפיה מדובר ב-"non-issue". לדעתה אנחנו צריכים לשאול את עצמנו איזה קונטקסט טיפולי יבנה סביבה שבה אפשר לחשוב כל הזמן על נושאים של מגדר. (כמו גם על נושאים של גיל, רקע תרבותי ומשפחתי ועוד). לכל אלה יש השפעה על האופן בו אדבר עם אנשים, כיצד אגש לנושאים שהם מעלים וכיוצא באלה, ולכן חשוב מאוד להפוך זאת לנושא גלוי בשיחה הטיפולית.
לדידה של בירד, זה חייב להיות תהליך מתמשך שמאפשר חשיבה מתמשכת על הנושאים הללו. מידי פעם במהלך הטיפול במיוחד כאשר הבעיות עליהן בני הזוג בוחרים להתייעץ הן בנושאים של מיניות, עולים עניינים המחייבים התייחסות נוספת לנושאים הקשורים למגדר בהקשרים שונים, המחייבים התייחסות ספציפית. למשל, תפיסות מגדריות שונות בחברה הדתית.
בעבודתה עם מטפלים הציעה ג'ונלה לשים את עצמם בעמדה שלה מטופל ולשאול את עצמם האם מין המטפל ישפיע או לא ישפיע בהתאם לנקודות ההתייחסות הבאות:
- אם גבר היה מטפל בי, במה הייתי מתמקדת ובמה לא?
- אם אישה הייתה מטפלת בי במה הייתי מתמקדת ובמה לא?
- מה הציפיות שלך אם מדובר בגבר?
- מה הציפיות שלך אם מדובר באשה?
- אם לא הייתי מסכימה עם המטפל, איך המגדר שלו היה משפיע?
- אם הייתי רוצה לשנות את כוון השיחה, איך המגדר היה משפיע על מה שאעשה?
- אם היו לי העדפות למגדר של המטפל, מה תומך בהעדפות אלו? מה הרקע להעדפות אלו?
תרגיל זה היה משמעותי מאוד למטפלים ורבים דיברו על כך שזו הייתה פעם ראשונה בה יכלו לראות שהמגדר אליו משתייך המטפל יכול להשפיע על הנושאים שמטופלים יעדיפו להעלות בשיחה, על תחושת הנוחות של מטופלים שונים בחדר.
על המטפל להכיל כמה שיותר נקודות מבט מבלי להעניק מעמד מועדף
כאשר מדובר בטיפול זוגי נושא זה משמעותי פי כמה שכן בן הזוג עלול לחוש שאם המטפל הוא בן מגדר הפוך לו הוא עלול לגלות יותר הזדהות עם בן/ בת הזוג וכיוצא באלה. למשל, כאשר מטופל אומר שלדעתו לגברים יש מעמד מועדף על זה של נשים, הוא אומר משהו פוליטי, הוא מביע עמדה לגבי נושא זה של ערכם של נשים מול זה של גברים. עמדה זו אינה היחידה המתייחסת לנושא זה, אלא היא מועדפת על ידי אותו גבר. ג'ונלה בירד אומרת שקורה שמטפלים חוששים להתייחס ולחקור עמדה זו שלו, שמא נאבד אותו. הם חוששים שעצם החקירה אודות עמדתו תתפרש כעמדה פוליטית שלנו ואי קבלה של עמדתו. ביחס לכך היא אומרת שאין אפשרות שלא להתייחס. היא מציעה לשאול מה תומך בזה שהחלטתי להעלות נושא זה ולא אחר, איך זה קשור ליחסי כוח וידע. היא אומרת שהיא שמה את עצמה במרחב שבין הידיעה לאי-הידיעה (בין ה-knowing ל- not knowing)
היא מציעה לבוא בצניעות לשיחה כזו, תוך שאנו יודעים שאין דרך אחת לחיות או לחשוב. אפשר לעשות זאת לא על-ידי הרצאת דעותינו או אמירה נחרצת של מחשבותינו, אלא להרהר על כך בשיחותינו עם אנשים, להעלות אפשרות לשוחח על כך, לתהות על דעה כזו או אחרת, לשתף אנשים בחוסר הנוחות שאנו חשים למול דעה כזו או אחרת. ניתן לשאול את המטופל שאלות כמו: 'האם זה בסדר בשבילך שאני כאישה, שואלת אותך על נושאים שקשורים לעולמך כגבר?' או למשל, אם גבר בחר באשה כמטפלת, אפשר לשאול מה עומד מאחורי זה? זו יכולה להיות שיחה טיפולית חשובה.
רחל פוגל – פסיכולוגית חינוכית מומחית.
פסיכולוגית רחל פוגל בעלת תואר MA בפסיכולוגיה חינוכית אוניברסיטת
בר אילן מטפלת ומדריכה בתחום המשפחתי והזוגי.
רחל פוגל מתמקדת בגישת הטיפול הנרטיבי.
טל. נייד: 054-4768892