תחומי הטיפול
קלינאי התקשורת בישראל ובעולם המערבי כולו ממלאים תפקידי מפתח במערכת הבריאות, מערכת החינוך ומכונים לטיפול בהפרעות תקשורת. אל קליניקות הטיפול מגיעים ילדים שעושים את צעדיהם הראשונים ברכישת מיומנויות שפה, בני נוער שסובלים מגמגום, מבוגרים בני הגיל השלישי ואישי ציבור וטלוויזיה שמבקשים לשפר את כושר הרטוריקה שלהם. קלינאי תקשורת עוסקים גם בסיוע לעולים חדשים שמגיעים לישראל ומבקשים לפתח את כישורי השפה, ההבדלים בין השפות דורשים מהם ללמוד כיצד לבטא צלילים חדשים.
פעילות עיקרית של קלינאי תקשורת
לאחר סיום הלימודים האקדמיים וההכשרה המקצועית מתחיל כל קלינאי תקשורת לסלול את דרכו בענף. שני תחומי הטיפול העיקריים בתחום הם דיבור ושמיעה. את אבחוני השמיעה מבצעים במכונים מיוחדים שמתאימים לטיפול בתינוקות, צעירים ומבוגרים. בתחום הדיבור פועלים קלינאי התקשורת לשיפור מיומנויות שפה קיימות, טיפול בילדים, טיפול בבעיות גמגום, טיפול בילדים עם מוגבלויות ועוד. העוסקים בתחום מתמודדים בכל יום עם אתגרים חדשים ונהנים מסביבת עבודה דינאמית.
שיקום בעיות דיבור
הפרעות בתקשורת באות לידי ביטוי ברוב המקרים בקשיים בדיבור. ללא כושר ביטוי מתקשה האדם להביע את עצמו ולנהל קשרים חברתיים. השלב הראשון בתהליך הטיפול מתמקד באבחון הגורמים לבעיה וטיפול בסימפטומים. במקרים בהם הגורמים לבעיה הם פסיכולוגיים יש לשלב בתכנית הטיפול גם ייעוץ פסיכולוגי. במצבים בהם המקור לבעיה הוא ליקוי בשמיעה יש לפנות אל מכוני שמיעה לקבלת אבחון מלא והתאמת מכשיר שמיעה.
תרגילי שיקום
ברוב המקרים נובעות הפרעות הדיבור מהרגלים לא נכונים. הרגלי הדיבור שמפתחים הילדים מלווים אותם למשך כל חייהם. בעזרת תרגול מתאים אפשר יהיה לפתור בעיות של "בליעת מילים", הפרעות הגייה, דיבור מהיר, דיבור איטי, גמגום ועוד. הטיפול בכל אחד מהמצבים הללו מתבצע בעזרת תרגילי שיקום מיוחדים.
קלינאי התקשורת מתרגלים יחד עם המטופל הגייה נכונה ומלמדים אותו כיצד יש לשפר את תפקוד הלשון. להשגת תוצאות מקסימליות בטווח הקצר מומלץ להמשיך ולתרגל את הטכניקות החדשות גם בבית. תרגילי השיקום מצליחים להביא שיפור משמעותי בכישורי השפה והתקשורת גם בקרב אוטיסטים וילדים ומבוגרים שסובלים משיתוק מוחין או פיגור שכלי.