מהי כימיה אורגנית?
כימיה אורגנית היא כיום הענף הנפוץ ביותר של הכימיה, זאת בטרם מלאו 200 שנה לפיתוחה בשנת 1828 על ידי המדען פרידריך ולר.
גם הביוכימיה מבוססת על כימיה אורגנית. בסיסו של התחום הינו חקר תרכובות אורגניות המורכבות מפחמן ומימן. כיום 95 אחוזים מהתרכובות הידועות בעולם הן אורגניות ורוב גדול של הכימאים עוסקים בתחום. בשנת 1828 הדגים ולר את יכולתו להפיק תרכובת אורגנית בדמות החומר הדומיננטי בשתן האדם- השתנן, מחומרים אנאורגניים.
עד אז הייתה הסברה הבולטת במדע כי לחומרים אורגניים יש כוח חיות המייחד אותם משאר החומרים, כוח שאינו ניתן לשחזור באמצעים מדעיים מלאכותיים. כיום, משמשת הכימיה המכונה אורגנית בתחומים רבים מספור.
למה משמשת כימיה אורגנית?
למעשה, ניתן לראות כיום נגיעות לתחום בחלקים נרחבים של התעשייה. לא ניתן לדמיין את חלק ניכר מהמהפיכות הטכנולוגיות שעבר העולם ב-150 השנים האחרונות אלמלא נעשה שימוש נרחב בפיתוח כימיה אורגנית בשימוש התעשייה. התעשייה הבולטת ביותר בשימוש במדע זה הינה תעשיית התרופות.
כיום, חלק ניכר מהעבודה בתעשייה זו בפיתוח של תרופות חדשות וכן בפיתוח גרסאות גנריות לתרופות קיימות מתבסס על התחום. מכירות של מאות מיליארדי דולרים בשנה מתבססות על מוצרים רפואיים שפותחו באמצעות תחום הכימיה האורגני. אך השימוש הנרחב אינו מסתכם רק בתעשיית התרופות, כימיה אורגנית מהווה את גם את רובה של תעשיית זיקוק הדלקים והתאמה של דלקים שונים לסוגים שונים של צרכים.
היא משמשת בתעשיית האלקטרוניקה בייצור ובפיתוח של מוליכים למחצה, מסכים שטוחים, מסכי מגע ועוד. תעשיית המזון עושה בה שימוש נרחב המאפשר לשכלל מאוד את יכולתה לייצר כמויות נרחבות של מזון בעלויות נמוכות יחסית. כימיה של פולימרים היא הבסיס לתעשיית חומרים כמו פלסטיק, ניילון ועוד.
התרכובות האורגניות השונות ממויינות בהתאם לקשרים האורגניים שזוהו בהן- לצורתם למורכבותם ולגודלם. ישנם מעל עשרה סוגים שונים של קשרים אורגניים שזוהו עד היום מהם ניתן להפיק אינסוף תרכובות שונות המשמשות למספר הולך וגובר של צרכים.
אם לפני עשרים שנים היה נדמה כאילו הגיע התחום לפרקו, הגיע עידן הסלולר והמחשבים הניידים, הפך אותו על כנו והציב אותו בחזית הפיתוח ובקטר הצמיחה והחדשנות העולמי מה שהגביר מאוד גם את הביקוש למהנדסי כימיה ולכימאים מוכשרים לצורך פיתוח ושכלול של מוצרים חדשניים המצויים בחזית הצריכה העולמית.
כימיה אורגנית בעתיד
כאמור, לא ניתן לדמיין את עולמנו כיום בלי השימוש ההכרחי כל כך של כימיה אורגנית. למרות זאת, נראה כי עתידו של התחום עוד הרבה לפניו. הצורך ההולך וגובר בתחליפים למשאבים טבעיים רבים בכדור הארץ, ובראשם נפט, הופך את הרצון שןל תאגידים וגופי מחקר לפתח תחליפים מסוגים שונים לחומרים אורגניים המצויים בטבע להולך וגובר.
למדענים ומהנדסים השולטים בתחום ומחזיקים ברעיונות ייחודיים יהיה חלק נכבד במהפיכות העתידיות הצפויות לנו.