עִצרו רגע וחִשבו – מה היא ההמצאה החשובה והגדולה ביותר של המין האנושי? רובנו ודאי נגיד רפואה או אינטרנט; מחשבים וטלפונים ניידים, או כל אלמנט מדעי - טכנולוגי כזה או אחר. אבל כשבאמת חושבים על כך לעומק, מבינים שכל אלו לא היו שמישים ופועלים - אלמלא תגלית החשמל.
על פניו, חשמל נשמע כדבר מובן מאליו; אבל זה ממש לא כך. הפעם הראשונה בה גילו את החשמל הייתה לפני כ-2,500 שנה, עת היוונים העתיקים שפשפו אבני ענבר בפרוות ארנב. הם גילו שאחרי תהליך שכזה, אבן הענבר יכולה למשוך אליה חלקיקים קלים (כגון נייר, למשל). זו מהותו של החשמל הסטטי, חלק מתעשייה שלמה של הנדסת חשמל שבה אנו משתמשים עד היום.
אחד מאבות אבותיה של הנדסת החשמל המודרנית, הוא המדען והממציא הסרבי ניקולה טסלה. הוא נולד בסוף המאה ה-19, וכבר בתחילת המאה ה-20 עשה ניסויים רחבי היקף בחשמל. בזכותו של טסלה אנו נהנים כיום מחשמל זורם בכל פינה אפשרית, הודות להמצאת זרם החילופין שלו (שהיווה מקור מצוין ויעיל יותר להעברת חשמל, בהשוואה לזרם הישר של תומס אדיסון). כמו כן, הנדסת החשמל של טסלה תרמה לעולם מאות פטנטים והמצאות נוספות.
כיום התחום העשיר הזה הפך לתעשייה שלמה של הפקת חשמל גם בצורה ירוקה, ידידותית לסביבה. מדענים וחוקרים רבים עושים לילות כימים, על מנת לספק לנו תאים סולריים יעילים יותר ויותר; כאלו שיוכלו להפוך את כל אור השמש הנופל עליהם – לחשמל. כיום יעילותם של תאים פוטו-וולטאים שכאלה, אינה עומדת על 100 אחוזים, ולכן עמלים לשיפור תמידי שלהם. כמו כן, הנדסת חשמל "מתערבבת" בתחומים רלוונטיים נוספים, כגון הידרואלקטרוניקה (הפקת חשמל באמצעות מים), חשמל גיאותרמי (הנובע מחום שמגיע מבטן האדמה) ועוד.
תחום נוסף בו נוגעת תעשיית הנדסת החשמל, קשור לבדיקות קרינה אלקטרומגנטית ואחרת. אין כמעט מכשיר חשמלי או אלקטרוני שאינו פולט קרינה מסוג כלשהו (מגנטית, חשמלית או אלקטרומגנטית). לשם כך יש צורך במהנדס חשמל או במומחה קרינה, שיבדוק כמה קרינה נפלטת מכל מקור, מה קרבתם של בני האדם אליו והאם אפשר להשתמש בחוסמי קרינה למיניהם בכל סיטואציה.
שימושים נוספים של הנדסה חשמלית הם תכנון והצבה של קווי חשמל, היוצאים מתחנות כוח ומסתיימים בבתים ובעסקים; תכנון והצבה של גופי תאורה, במיוחד ברחובות ובכבישים; ואפילו טרנד חדש בתחום הפקת האנרגיה הנקייה – תאים פייזו-אלקטריים המונחים בכביש, ומייצרים אנרגיה חשמלית כאשר עוברים עליהם כלי רכב.
אכן - אין סוף לשימושים השונים של חשמל ומוצריו, ועל כך לא נותר לנו אלא להודות לטבע.