מחלוקות כספיות רבות מגיעות בכל שנה לבתי המשפט בישראל. בעל חוב, או במילים אחרות, אדם שלא שילם חוב כלשהו, ושבית המשפט פסק לחובתו, עשוי למצוא את עצמו מכיר מקרוב את ההוצאה לפועל (המכונה בקיצור הוצל"פ).
הוצאה לפועל וסמכויותיה נקבעים על פי חוקים ותקנות שונים, אשר העיקרי שביניהם הוא חוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז, 1967. עם השנים ראה המחוקק לנכון לבצע שינויים בחוק, אשר אחד המרכזיים שבהם, תיקון עשרים ותשע, שנכנס לתוקפו באמצע שנת ,2009 אחראי לרפורמה משמעותית בדרכי פעולתן של לשכות הוצאה לפועל ברחבי הארץ.
חוקי הוצאה לפועל
חוקי ההוצאה לפועל מגדירים את המבנה הארגוני של הוצל"פ, את נושאי התפקידים ואת סמכויותיהם. בכל הארץ פרוסות לשכות הוצאה לפועל, שבראשן עומד רשם ההוצאה לפועל. החוק קובע מהן ההליכים המותרים כנגד החייב, אשר בית המשפט פסק כנגדו, או שבעל החוב הציג ממסך שמאשר להתחיל בהליכי גבייה מטעם הוצל"פ, ללא צורך במעורבות של בית המשפט.
בפני ההוצאה לפועל עומדת אפשרות לעקל ולמכור את רכושו של החייב, לרבות עיקול מקרקעין ונכסים המוחזקים ביד צד שלישי כלשהו. החוק גם קובע אילו נכסים לא ניתן לעקל. להוצאה לפועל נתונה גם רשות, במקרים מסוימים, להעביר נכס מאת החייב אל בעל החוב (הזוכה), תהליך שמכונה ביצוע בעין. כלים נוספים הם עיכוב יציאה מהארץ, שימוש בצווי הבאה וצווי מאסר, כינוס נכסים ועוד.
החוק, מהצד השני, מקפיד לספק הגנות לחייב, כמו התנגדות לתשלום החוב בשל סיבות שונות, הגשת בקשה לאיחוד תיקים ועוד. החוק גם מגדיר כלים וסמכויות העומדים בפני לשכות ההוצאה לפועל, כמו ביצוע חקירות יכולת, קבלת מידע מגופים פיננסיים ועוד.
שינויים בחוק
מורכבות החוק והשינויים החלים בו מעת לעת, מעמידים בעלי חברות ואנשים פרטיים המתמודדים עם הוצאה לפועל בעמדת נחיתות. אי לכך, חשוב להתייעץ, ולא לפעול בפזיזות, בכל התמודדות עם הוצל"פ.
התיקון לחוק ההוצאה לפועל משנת 2009, נועד לשפר את יכולת הגבייה של ההוצאה לפועל מצד אחד, ולהקטין את הפגיעה בחייבים מן הצד השני. התיקון לחוק קובע ארכה מרגע קבלת פסק הדין ועד ופתיחת הליכי הוצל"פ; תיקון משמעותי אחר הוא השימוש הזהיר בסנקציה של מאסר, המבטיח שמאסרו של חייב לא יתבצע, אלא במקרים יוצאי דופן במיוחד.
התיקון לחוק, שכאמור קובע את הכללים לגבי עיקולים שמטילה הוצל"פ, מגן על סוגים רבים של רכוש מפני עיקול, והעניק סמכות לרשם ההוצאה לפועל להפעלת שיקול דעת בנושא. אך לא רק בהגנות על חייב עוסקים חוקי ההוצאה לפועל. בכפוף לתנאים מסוימים, יכול רשם הוצל"פ לעכב יציאת החייב מהארץ, לאסור עליו לקבל דרכון, וכן להכריז עליו כלקוח מוגבל מיוחד. הגבלה זו מקשה מאוד על ניהול חשבון בנק, חוסמת שימוש בכרטיס אשראי, אוסרת לייסד חברה עסקית, ואפילו, במקרים מסוימים ניתן למנוע קבלה וחידוש רישיון נהיגה של החייב.