זכויות אדם – אילו זכויות הן מכילות?
זכויות אדם הוא מונח הנגזר מתפישה שמקורה בתוך התיאוריה של ההגות הליברלית-ההומניסטית ןלפיה אדם מעצם היותו אדם הוא בעל זכויות, וכל פרט בחברה האנושית זכאי לזכויות בסיס. מושג "זכויות אדם" הוכנס בין התיקונים הראשונים לחוקה האמריקאית וממשנת 1948 הוא מהווה חלק אינטגרלי ממצע רעיוני של עצרת האומות המאוחדות (האו"ם), אחרי שאושר במסמך יסוד שעוסק בזכויות אדם ואזרח. מסמך שהפך לקו האידיאולוגי המנחה בתחום זכויות האזרח של מדינות החברות באו"ם.
בכללי, יש שלושה סוגי זכויות אדם – זכויות טבעיות, זכויות אזרחיות וזכויות חברתיות. בכל אחת מקטגוריות אלו ישנן זכויות רבות ומגוונות וזה נדיר למצוא מדינה או חברה חפה ממחלוקות לגבי הרשימה המדויקת של הזכויות בהקשר החוקי והחוקתי השונה. בין זכויות האדם הידועות והבולטות לגביהן ישנו שיח ציבורי כלשהו, אפשר למנות זכויות טבעיות כמו חופש הדת, חופש הדעה והמחשבה, חופש המצפון, חופש העיסוק, חופש הביטוי וכמובן גם את הזכות לשוויון בפני החוק והזכות לכבוד. זכויות אדם אזרחיות נתפסות רוב הפעמים כנגזרות של הזכות לבחור ולהיבחר, זכות אשר נמצאת בבסיס של הדמוקרטיה. זכויות חברתיות הן זכויות שעל מנת לממש אותן יש צורך בהקצאת משאבים למטרות חברתיות כמו חינוך, בריאות ודיור. ברור כי לשיטה השלטונית הנפוצה במדינה כלשהי, ישנה השפעה מכרעת על הגדרת הזכויות החברתיות וכמו כן, גם על היכולת של כל פרט בחברה למימוש אותן זכויות.
זכויות אדם אותן אנו מכירים ופוגשים בחיי היומיום שלנו, הן למעשה תוצאה של מאבקים מתמשכים של קבוצות וארגונים שונים. כמו לדוגמא זכות ההצבעה לנשים, מאבק שהוא שילוב בין זכות טבעית (חופש הדעה והמחשבה) זכות אזרחית וגם זכות חברתית (ביכולת ההשפעה על סדר העדיפויות הציבורי), זכות זו הינה תוצר של מאבק פמיניסטי מתמשך בשלהי המאה ה-19 וראשית המאה ה-20 המאבק על זכות ההצבעה לנשים שינה גם את מאבק השחורים בארה"ב באמצע המאה ה-20 את פני מפת זכויות השוויון בארצות שונות, מאבק זה הוכיח את כוחה של השפעת פעילות של אגודות ותנועות לזכויות האזרח. בישראל שנם ארגוני זכויות אדם ממגוון גדול. הארגונים עוסקים בימנו בפעילות המוקדשת להבטחת צדק חברתי וזכויות אדם ברמות שונות וחיסול תופעות הנוגדות זכויות אדם, תופעות של גזענות, תוקפנות ואפליה על רקע דת, מין, לאום או כל סיבות נוספות.