חפש מאמרים:
שלום אורח
21.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

אבחון הפרעות קשב (ADHD) - מבוגרים

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) הינה הפרעה שחלק מהתסמינים שלה מתחילים עוד בתקופת הילדות, לפני גיל 7, וכיום ידוע כי השפעות שרידיות שלה ממשיכות גם בקרב מבוגרים. במוקד ההפרעה קיימות הפרעות בשימור ובתפקוד הקשב, או התנהגות היפראקטיבית-אימפולסיבית, או שילוב של שניהם. הקשב הפגום בא לידי ביטוי בהפסקה של מטלות, באובדן עניין והסחות, ובמעבר מפעילות אחת לאחרת. ההיפראקטיביות והאימפולסיביות באות לידי ביטוי באי-שקט, רעשנות ודברנות, הבולטים בעיקר בסיטואציות הדורשות שליטה עצמית, בתגובות אימפולסיביות ובלתי מרוסנות, בהתנהגות חסרת עכבות ובחוסר זהירות. מחקרים והערכות שונות מצביעים על שכיחות של 4%-10% באוכלוסייה (בשל סיבות שונות קיימת שונות רבה בין מחקרים שונים), כאשר הרוב המכריע של הפרעות קשב וריכוז מאובחן בקרב בנים. הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה בעלת רקע תורשתי, והמרכיב הגנטי מוערך בכ- 75%, לצד גורמים סביבתיים ואחרים.

בין התסמינים המופיעים בקרב הסובלים מהפרעות קשב וריכוז:

תסמינים של קשב וריכוז – חוסר תשומת לב לפרטים, טעויות ושגיאות בביצוע מטלות, קושי במיקוד ונטייה להסחות דעת, "חולמנות", קשיים בזיכרון, קושי לפעול עפ"י הוראות, קושי בהתמדה ושעמום מול משימות, קשיים בארגון ותכנון,  איבוד חפצים וכד'.

תסמינים של היפראקטיביות ואימפולסיביות:  תנועתיות מוגברת וקושי לשבת במקום אחד, תנועות בלתי רצוניות ותזזיתיות, קושי בהירגעות, דיבור מוגבר, נטייה להתרגז בקלות, פזיזות, חוסר יכולת לחכות בתור, מתן תשובות מתפרצות שקוטעות אחרים ועוד.

הפרעות קשב וריכוז עלולות להשפיע בצורה מכרעת על התפקוד בביה"ס, בצבא, באקדמיה ובקריירה התעסוקתית. לפיכך חשוב ביותר לבצע אבחון מקיף של הפרעות קשה וריכוז (ADHD), בוודאי בילדות ובהתבגרות, אך גם כשמתעורר חשד בתקופות מאוחרות יותר- בקרב מבוגרים.

השירות הצבאי מהווה לעיתים ציון דרך עבור מתבגרים עם הפרעת קשב וריכוז. חלקם מצליחים לראשונה לממש עצמם טוב יותר, מקבלים לגיטימציה ותמיכה שוות ערך מאחרים, ובמקומות מסויימים חווים אפילו יתרון יחסי בשל ההפרעה. אחרים, עלולים לסבול בהשתלבות במסגרת המחייבת, בקבלת מרות ובהסתגלות הכללית למערכת הצבאית ולנורמות שמאפיינות אותה.

בקרב מבוגרים (מעל גיל 18) עם הפרעת קשב וריכוז נצפית תמונה עם הבדלים רבים יותר בהשוואה לילדים ומתבגרים. ישנם מבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז המצליחים לתפקד ברמה גבוהה מבחינה תעסוקתית. אחרים מתקשים מאד להשתלב ולממש עצמם, מחליפים מקומות עבודה רבים ומתקשים להתמיד תעסוקתית, משתעממים בקלות וחותרים לחפש ריגושים, ובסה"כ מפגינים תת-הישגיות בולטת. בעולם התעסוקה בן זמננו, המאופיין בדרישה להישגיות, הן אקדמית והן תעסוקתית, הפרעת קשב וריכוז מהווה לעיתים אתגר לא פשוט עבור הסובלים ממנה.

בחלק מהמבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז ניתן לראות לאורך השנים התפתחות של קווי אישיות (גבוליים, נרקיסיסטיים, כפייתיים ועוד), ובמקרים קיצוניים אף התפתחות של הפרעות אישיות. אחרים מדגימים רמות גבוהות של נוירוטיות וצורך לרצות את הזולת. מבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז נוטים להפגין מרץ, התלהבות, אנרגיה גבוהה (או לחילופין חולמנות), יצירתיות ומקוריות, אך מאידך – בלבול, חוסר ארגון ותכנון, שכחנות ופיזור נפשי.  השפעתה של הפרעת קשב וריכוז בקרב מבוגרים עלולה לבוא לידי ביטוי בתחום החברתי, הזוגי, המשפחתי, התפקודי, האקדמי, התעסוקתי. 

הטיפול בהפרעת קשב וריכוז (ADHD) צריך להיות טיפול רב-שכבתי, ולכלול טיפול תרופתי וטיפול פסיכולוגי משולב. להשלכות בתחום התעסוקתי ניתן להציע גישות טיפוליות מבוססות מחקר, כמו הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית וכן גישות טיפוליות אחרות.

כאמור, קיימת חשיבות רבה ביותר בביצוע אבחון הפרעות קשב וריכוז. משרד הבריאות פרסם תקנות ואמות מידה לאבחון הפרעות קשב וריכוז. עפ"י משרד הבריאות, רק פסיכולוג מומחה או רופא (מומחה בתחום, פסיכיאטר או נוירולוג) מוסמכים לאבחן הפרעות קשב וריכוז (ADHD). לפיכך, חשוב לוודא שהאבחון נעשה רק ע"י פסיכולוג מומחה או רופא מומחה בתחום.

לפרטים נוספים ולשאלות:

מוטי כהן, פסיכולוג תעסוקתי מומחה ופסיכותרפיסט

מומחה באבחון ובטיפול קוגניטיבי-התנהגותי

טל': 050-7676704

אתר:  http://www.psychol.co.il

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

מוטי כהן, פסיכולוג חברתי-תעסוקתי מומחה בפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית. עוסק באבחון פסיכולוגי, ייעוץ תעסוקתי, טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי במגוון של בעיות בתחום החברתי-תעסוקתי. לפרטים נוספים אודות הכותב ניתן להכנס לאתר בכתובת:  http://www.psychol.co.il

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת מוטי כהן, פסיכולוג חברתי-תעסוקתי ופסיכותרפיסט

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) הינה הפרעה נוירו-התפתחותית שתחילתה בילדות, ובהמשכה משפיעה על התפקוד כמבוגרים - בצבא, באקדמיה, בזוגיות ובמשפחה, בתחום התעסוקתי ועוד. המאמר סוקר את המאפיינים של הפרעת קשב וריכוז.

פחד קהל מהווה חסם הן בקריירה התעסוקתית, הן בתחום האקדמי והן בהתפתחות לתפקידי ניהול. פחד קהל הינו צורה ספציפית של חרדה חברתית. הטיפול היעיל ביותר הינו טיפול פסיכולוגי קבוצתי בגישה קוגניטיבית-התנהגותית.

חרדה חברתית הינה תופעה המגבילה מאד את הפרט הסובל ממנה גם בתחום החברתי וגם במימוש התעסוקתי. החרדה החברתית קשורה גם לפרפקציוניזם, המאמר סוקר את הקשר והרלוונטיות של פרפקציוניזם לחרדה חברתית.

חרדה חברתית הינה תופעה המגבילה מאד את הפרט בתחום החברתי והתעסוקתי. הטיפול הפסיכולוגי המומלץ ביותר הינו טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). הטיפול הפסיכולוגי יכול להיות פרטני או קבוצתי. מטרת המאמר לסקור את הטיפול הפסיכולוגי הקבוצתי בחרדה חברתית.

המאמר בוחן את תופעת החרדה החברתית מנקודת מבט קוגניטיבית ומפרט את הסכמות הקוגניטיביות השכיחות למי שסובל מהתופעה.

פחד קהל הינו תופעה המגבילה את הפרט במימוש התעסוקתי שלו ולרוב גם מגבילה את ההתקדמות בקריירה. ארגונים רבים ומנהלי משאבי-אנוש משקיעים בתוכניות שונות לפיתוח ההון האנושי. המאמר סוקר תוכנית ייחודית לפיתוח ההון האנושי - תוכנית להתמודדות וטיפול בפחד קהל.

חרדה חברתית הינה תופעה המגבילה את הסובל ממנה מהיכולת למימוש עצמי בתחום החברתי-תעסוקתי. המאמר סוקר את התופעה של חרדה חברתית, האפיונים האישיותיים שנלווים לה וכן את הטיפול הפסיכולוגי המומלץ.

מאמרים נוספים בנושא הפרעות קשב וריכוז

מאת: רונןהפרעות קשב וריכוז19/06/172057 צפיות
ברפואה הסינית יש כמה צמחי מרפאה שעוזרים מאוד לתפקוד המוחי ולפתרון בעיות של קשב וריכוז. אחד מהם הוא גינקו בילובה שמכיל ג'ינסנג

מאת: אודי ביגהפרעות קשב וריכוז29/11/142688 צפיות
בשנים האחרונות עלתה משמעותית המודעות לכל מה שקשור להפרעות קשב וריכוז, ומי שפעם היו מתייחסים אליו כבעייתי ולא היו משקיעים בו יותר מידי היום יכול לעבור אבחון הפרעת קשב שאולי תסביר למה הוא בעייתי. המודעות לנושא גדולה וכיום אנשי חינוך יודעים כבר לזהות מי עם הפרעה כזו וניתן לסייע ללוקים בהפרעה להמשיך את לימודיהם בלי להישאר מאחור. ישנם מספר סימנים מזהים להפרעת קשב וריכוז ומי שיפתח עיניים על התלמיד שלו או על הילד שלו יוכל לזהות את הסימפטומים הללו ולטפל בבעיה כמה שיותר מוקדם.

מאת: אתי בר לבהפרעות קשב וריכוז12/01/149311 צפיות
מספר מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצבעים על הקשר הישיר בין התחדשות התאים במוח האנושי לבין פעילות גופנית, ומראים איך פעילות גופנית יכולה להוריד את רמת חרדת הבחינות בקרב התלמידים.

מאת: מושיקוהפרעות קשב וריכוז22/12/139220 צפיות
טיפול בקסדה מגנטית משמש על מנת לעורר את המוח בדומה לסורק MRI זעיר. לדברי פרופ לאון גרינהאוס, הקסדה משווקת לשם טיפל בתסמיני דיכאון ותסמונת פוסט טראומטית בקרב חלק מהחולים.

מאת: אתי קסנרהפרעות קשב וריכוז19/08/132505 צפיות
הוראה מתקנת – מתאימים לך שיטה טובה ללמידה

מאת: טומי רןהפרעות קשב וריכוז19/06/132349 צפיות
הפרעות קשב וריכוז (ADHD), אשר מופיעות אצל 5% -8% מהילדים, מתבטאות בקושי בריכוז והתמדה בפעולות שאינן מתגמלות או שאינן מעניינות, וכמו כן בקושי לשלוט בדחפים. ילדים עם הפרעות אלו, נוטים יותר משאר בני גילם, או לפחות מההתנהגות המקובלת אצל שאר בני גילם, לפעילות יתר ולאימפולסיביות. הם מתמקדים בפעולות מצומצמות המעניינות אותם ואין ביכולתם להפנות את תשומת הלב למוקדי עניין אחרים המתרחשים סביבם. בגלל שהקושי העיקרי והמשמעותי של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז הוא ביכולתם להתרכז, הוא ניכר מאוד בהקשבה, בקריאה, בלמידה, וכן בכל מה שדורש התארגנות ויציבות.

מאת: אתי קסנרהפרעות קשב וריכוז11/06/132029 צפיות
הוראה מתקנת - לכוון אל המטרה

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica