פחד קהל הינו צורה ממוקדת וספציפית של חרדה חברתית, המתבטא בקושי ממשי לעמוד במוקד תשומת הלב, לדבר מול קהל או להציג פרזנטציה. בתחום התעסוקתי, בו נדרשים לעיתים טרם הקבלה לעבודה לעבור מרכזי-הערכה קבוצתיים, או כשצריך להציג פרזנטציה במסגרת התפקיד - פחד קהל מהווה חסם משמעותי ביותר, לעיתים עד כדי הימנעויות או התחמקויות שונות. הסובלים מפחד קהל מוותרים לא פעם על התקדמות והתפתחות בתחום התעסוקתי או הניהולי, ובלבד שלא יידרשו להתמודד עם סיטואציה של עמידה מול קהל.
עמית הינו מהנדס בחברת הייטק, מוכשר ומוערך מאד בחברה שבה עובד. מנכ"ל החברה הציע לעמית קידום לתפקיד ניהולי, עם שיפור ניכר בתנאי העסקה. עמית, במפתיע, דחה את ההצעה בנימוס. הוא ידע שבמסגרת התפקיד המיועד יידרש לבצע פרזנטציות רבות, גם בתוך החברה וגם מחוצה לה. מאז שעמית זוכר עצמו, הוא עושה הכל כדי להימנע ממצב שיצטרך לדבר בפני קהל. עמית סובל מפחד קהל, באופן שמשתק את קידומו התעסוקתי. הוא מתקשה אפילו להציג עצמו בישיבות חיצוניות, כשעושים סבב היכרות, ועושה זאת לרוב במסר קצר מאד. הצעות עבודה ממקומות עבודה הדורשים מרכזי-הערכה קבוצתיים – נדחים על ידו בנימוס...
טיפול פסיכולוגי יעיל ביותר להתמודדות עם פחד קהל הינו טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי קבוצתי. אומנם ניתן לטפל בפחד קהל גם בצורה פרטנית, אבל המסגרת הקבוצתית עדיפה בשל העובדה שניתן להשתמש בה כתשתית לתרגול עמידה בפני קהל ("חשיפה"), שמהווה חלק משמעותי בטיפול ובהתמודדות, לצד עבודה קוגניטיבית שמתמקדת בדרכי החשיבה, באמונות הבלתי פונקציונאליות, בהבנה של התופעה וכן בתגובות הגופניות לפחד קהל.
סדנאות קבוצתיות לטיפול והתמודדות עם פחד קהל עשויות לתת מענה אפקטיבי ויעיל למדי, בפרק זמן יחסית קצר. חשוב לגייס לטיפול מוטיבציה ונחישות, על מנת להשיג אפקטיביות מירבית. למעשה, הימנעויות לאורך שנים גורמות לשימור הבעייה, ובסופו של דבר לוויתור על המימוש העצמי בתחום התעסוקתי, האקדמי או הניהולי.
לפרטים נוספים על הטיפול הפסיכולוגי בפחד קהל, או על סדנאות קבוצתיות להתמודדות עם פחד קהל - ניתן לפנות לכותב המאמר: מוטי כהן, פסיכולוג חברתי-תעסוקתי ופסיכותרפיסט, מומחה בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית.