חרדה חברתית (או פוביה חברתית) מוגדרת כפחד ברור ומתמשך ממצב או מצבים חברתיים וביצועיים, בהם האדם נחשף לאנשים לא מוכרים, או לאפשרות של בחינה דקדקנית של אחרים. האדם חושש שמא ינהג בדרך בה יושפל או יובך. החרדה החברתית הינה, בבסיסה, חרדה מפני הערכה שלילית. עפ"י ההערכות, כ- 10% מהאוכלוסייה יסבלו במהלך חייהם מחרדה חברתית ברמת קושי כזו או אחרת.
חרדה חברתית יכולה להיות ספציפית או מוכללת. במקרים של חרדה חברתית ספציפית קיימים לאנשים פחדים מגבילים במצב חברתי מוגדר, בו הם חוששים מחשיפה לעיניהם הבוחנות של זולתם, שמא יפעלו בדרך משפילה או מביכה. אחת הדוגמאות השכיחות לחרדה חברתית ספציפית היא פחד קהל. לעומת זאת, בחרדה חברתית מוכללת קיימים פחדים משמעותיים מפני מרבית המצבים החברתיים, ואז התופעה הינה רחבה הרבה יותר. החרדה החברתית גורמת לאדם הסובל ממנה לנהוג בדרך של הימנעות כמעט מוחלטת מאותם מצבים מעוררי חרדה חברתית. החרדה החברתית הינה תופעה המגבילה מאד את הפרט לממש את יכולותיו ושאיפותיו במישור החברתי והתעסוקתי.
בהתאם למחקרים רבים שנצברו בארץ ובעולם, אחד הטיפולים הפסיכולוגים היעילים ביותר להתמודדות עם חרדה חברתית הינו טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי. חשוב שהטיפול הפסיכולוגי יבוצע ע"י פסיכולוג מומחה, שמכיר את התופעה בצורה רחבה ומעמיקה. בחרדה חברתית ניתן לטפל בטיפול פרטני או קבוצתי. הטיפול הפרטני מאפשר לבצע העמקה ומיקוד טובים יותר במטופל, אך הטיפול הקבוצתי בד"כ זול יותר מבחינת העלויות, והוא מאפשר התנסויות חברתיות בקבוצה עצמה, ולא רק בחשיפות חברתיות שהפרט מבצע מחוץ לחדר הטיפול.
טיפול פסיכולוגי קבוצתי בחרדה חברתית מהווה אתגר גדול לא רק למטפל, אלא גם למטופלים עצמם, שנחשפים לקבוצה חברתית בד"כ חדשה ובלתי מוכרת. טיפול בקבוצה מאפשר לא רק לבצע חשיפות, אלא גם להציף טעויות קוגניטיביות ועיוותי חשיבה של המטופלים השונים, ובכך לשקף לכלל חברי הקבוצה את דפוסי החשיבה וההתנהגות שמאפיינים את הסובלים מחרדה חברתית. יתרה מזו, הטיפול הקבוצתי מאפשר אימון בכישורים חברתיים שונים, בהדרכה של מגוון מצבים בינאישיים וחברתיים - מיומנויות שבד"כ חסרות או לא מספיק מפותחות בקרב אלו שסובלים מחרדה חברתית. האימון, ההדרכה והתרגול המשותף יוצרים תשתית טובה למתן חיזוקים חיוביים ולהגברת החווייה החיובית ותחושת המסוגלות. היא יוצרת, בתהליך הדרגתי, חוויה של קבוצת תמיכה להתמודדות משותפת גם מחוץ לחדר הטיפול.
כמו בכל טיפול פסיכולוגי, גם טיפול פסיכולוגי קבוצתי בחרדה חברתית צריך שייקח בחשבון את המרכיבים הייחודיים של כל אחד מהמטופלים בקבוצה.
ניתן להפנות שאלות בנושא חרדה חברתית וטיפול פסיכולוגי לכותב המאמר:
מוטי כהן, פסיכולוג חברתי-תעסוקתי מומחה ופסיכותרפיסט, מומחה בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית
http://www.psychol.co.il