חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

הפרעת קשב וריכוז (ADHD)

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) הינה הפרעה שחלק מהתסמינים שלה מתחילים עוד בתקופת הילדות, לפני גיל 7, וכיום ידוע כי השפעות שרידיות שלה ממשיכות גם בקרב מבוגרים. במוקד ההפרעה קיימות הפרעות בשימור ובתפקוד הקשב, או התנהגות היפראקטיבית-אימפולסיבית, או שילוב של שניהם. הקשב הפגום בא לידי ביטוי בהפסקה של מטלות, באובדן עניין והסחות, ובמעבר מפעילות אחת לאחרת. ההיפראקטיביות והאימפולסיביות באות לידי ביטוי באי-שקט, רעשנות ודברנות, הבולטים בעיקר בסיטואציות הדורשות שליטה עצמית, בתגובות אימפולסיביות ובלתי מרוסנות, בהתנהגות חסרת עכבות ובחוסר זהירות. מחקרים והערכות שונות מצביעים על שכיחות של 4%-10% באוכלוסייה (בשל סיבות שונות קיימת שונות רבה בין מחקרים שונים), כאשר הרוב המכריע של הפרעות קשב וריכוז מאובחן בקרב בנים. הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה בעלת רקע תורשתי, והמרכיב הגנטי מוערך ב- 76%, לצד גורמים סביבתיים ואחרים.

בין התסמינים המופיעים בקרב הסובלים מהפרעות קשב וריכוז:

תסמינים של קשב וריכוז – חוסר תשומת לב לפרטים, טעויות ושגיאות בביצוע מטלות, קושי במיקוד ונטייה להסחות דעת, "חולמנות", קשיים בזיכרון, קושי לפעול עפ"י הוראות, קושי בהתמדה ושעמום מול משימות, קשיים בארגון ותכנון,  איבוד חפצים וכד'.

תסמינים של היפראקטיביות ואימפולסיביות:  תנועתיות מוגברת וקושי לשבת במקום אחד, תנועות בלתי רצוניות ותזזיתיות, קושי בהירגעות, דיבור מוגבר, נטייה להתרגז בקלות, פזיזות, חוסר יכולת לחכות בתור, מתן תשובות מתפרצות שקוטעות אחרים ועוד.

מאפיינים נוספים שיכולים להופיע בקרב הסובלים מהפרעת קשב וריכוז – סף תסכול נמוך, התפרצויות והתקפי זעם, שתלטנות, עקשנות, תנודתיות במצבי רוח, הערכה עצמית נמוכה, קושי להשתלב בעבודת צוות או דחייה ע"י האחרים, ייאוש, דכדוך ועוד. אחרים תופסים את הסובלים מהפרעת קשב וריכוז כחסרי אחריות, עצלים, מרדנים.

הפרעות קשב וריכוז עלולות להשפיע בצורה מכרעת על התפקוד בביה"ס, בצבא, באקדמיה ובקריירה התעסוקתית. לפיכך חשוב ביותר לבצע אבחון מקיף של הפרעות קשה וריכוז (ADHD), בוודאי בילדות ובהתבגרות, אך גם כשמתעורר חשד בתקופות מאוחרות יותר- בקרב מבוגרים.

הסובלים מהפרעת קשב וריכוז (ADHD) חיים לא פעם בתוך דינמיקה רבגונית, בלתי שגרתית ובלתי צפויה. לרוב הם מלאי מרץ והתלהבות, מקוריים ויצירתיים בגישה, אך למרות זאת – הם אינם נוטים לתכנן ולצפות מראש תהליכים, מתקשים לבצע סדרי עדיפויות. הם חיים בתוך עולם של ניגודים שעשוי להשתנות באחת – לרגע הם מלאי תשומת לב, אך באחת דעתם עלולה להיות מוסחת. ברגע אחד הם "זורמים", באחר עלולים לגלות עקשנות ואחיזה בעמדות ללא פשרות. לעיתים הם נראים אופטימיים וחיוניים, לעיתים פסימיים ומיואשים.

השירות הצבאי מהווה לעיתים ציון דרך עבור מתבגרים עם הפרעת קשב וריכוז. חלקם מצליחים לראשונה לממש עצמם טוב יותר, מקבלים לגיטימציה ותמיכה שוות ערך מאחרים, ובמקומות מסויימים חווים אפילו יתרון יחסי בשל ההפרעה. אחרים, עלולים לסבול בהשתלבות במסגרת המחייבת, בקבלת מרות ובהסתגלות הכללית למערכת הצבאית ולנורמות שמאפיינות אותה.

בקרב מבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז נצפית תמונה עם הבדלים רבים יותר בהשוואה לילדים ומתבגרים. ישנם מבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז המצליחים לתפקד ברמה גבוהה מבחינה תעסוקתית. אחרים מתקשים מאד להשתלב ולממש עצמם, מחליפים מקומות עבודה רבים ומתקשים להתמיד תעסוקתית, משתעממים בקלות וחותרים לחפש ריגושים, ובסה"כ מפגינים תת-הישגיות בולטת. בעולם התעסוקה בן זמננו, המאופיין בדרישה להישגיות, הן אקדמית והן תעסוקתית, הפרעת קשב וריכוז מהווה לעיתים אתגר לא פשוט עבור הסובלים ממנה.

בחלק מהמבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז ניתן לראות לאורך השנים התפתחות של קווי אישיות (גבוליים, נרקיסיסטיים, כפייתיים ועוד), ובמקרים קיצוניים אף התפתחות של הפרעות אישיות. אחרים מדגימים רמות גבוהות של נוירוטיות וצורך לרצות את הזולת. מבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז נוטים להפגין מרץ, התלהבות, אנרגיה גבוהה (או לחילופין חולמנות), יצירתיות ומקוריות, אך מאידך – בלבול, חוסר ארגון ותכנון, שכחנות ופיזור נפשי.  השפעתה של הפרעת קשב וריכוז בקרב מבוגרים עלולה לבוא לידי ביטוי בתחום החברתי, הזוגי, המשפחתי, התפקודי, האקדמי, התעסוקתי. תחלואה נלווית (קומורבידיות) בקרב מבוגרים הינה שכיחה למדי (הן בציר 1 והן בציר 2), ולעיתים מופיע בגוון מודגש יותר מזה שהיה בילדות ובהתבגרות.

הטיפול בהפרעת קשב וריכוז (ADHD) צריך להיות טיפול רב-שכבתי (ביולוגי, פסיכולוגי וחברתי), ולכלול טיפול תרופתי וטיפול פסיכולוגי משולב. בתחום התעסוקתי ניתן להציע גישות טיפוליות מבוססות מחקר, כמו הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית וכן גישות טיפוליות אחרות.

כאמור, קיימת חשיבות רבה ביותר באבחון הפרעות קשב וריכוז. משרד הבריאות פרסם תקנות ואמות מידה לאבחון הפרעות קשב וריכוז. עפ"י משרד הבריאות, רק פסיכולוג מומחה או רופא (מומחה בתחום, פסיכיאטר או נוירולוג) מוסמכים לאבחן הפרעות קשב וריכוז (ADHD). לפיכך, חשוב לוודא שהאבחון נעשה רק ע"י פסיכולוג מומחה או רופא מומחה בתחום.

מוטי כהן,

פסיכולוג חברתי-תעסוקתי מומחה ופסיכותרפיסט

מומחה בפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית

http://www.psychol.co.il

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

מוטי כהן, פסיכולוג חברתי-תעסוקתי מומחה בפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית. עוסק באבחון פסיכולוגי, ייעוץ תעסוקתי, טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי במגוון של בעיות בתחום החברתי-תעסוקתי. לפרטים נוספים אודות הכותב ניתן להכנס לאתר בכתובת:  http://www.psychol.co.il

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת מוטי כהן, פסיכולוג חברתי-תעסוקתי ופסיכותרפיסט

הפרעת קשב (ADHD) הינה הפרעה נוירו-התפתחותית, שסימפטומים שלה מופיעים כבר בגיל הילדות. עם זאת, ידוע היום שהשלכות ההפרעה ממשיכות גם בקרב בוגרים ומבוגרים, ומשפיעות על התחום התעסוקתי, האקדמי, החברתי, הזוגי והתפקוד היומיומי. אבחון הפרעות קשב וריכוז (ADHD) יכול להתבצע אך ורק ע"י רופא (פסיכיאטר, נוירולוג וכד') או פסיכולוג מומחה.

פחד קהל מהווה חסם הן בקריירה התעסוקתית, הן בתחום האקדמי והן בהתפתחות לתפקידי ניהול. פחד קהל הינו צורה ספציפית של חרדה חברתית. הטיפול היעיל ביותר הינו טיפול פסיכולוגי קבוצתי בגישה קוגניטיבית-התנהגותית.

חרדה חברתית הינה תופעה המגבילה מאד את הפרט הסובל ממנה גם בתחום החברתי וגם במימוש התעסוקתי. החרדה החברתית קשורה גם לפרפקציוניזם, המאמר סוקר את הקשר והרלוונטיות של פרפקציוניזם לחרדה חברתית.

חרדה חברתית הינה תופעה המגבילה מאד את הפרט בתחום החברתי והתעסוקתי. הטיפול הפסיכולוגי המומלץ ביותר הינו טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). הטיפול הפסיכולוגי יכול להיות פרטני או קבוצתי. מטרת המאמר לסקור את הטיפול הפסיכולוגי הקבוצתי בחרדה חברתית.

המאמר בוחן את תופעת החרדה החברתית מנקודת מבט קוגניטיבית ומפרט את הסכמות הקוגניטיביות השכיחות למי שסובל מהתופעה.

פחד קהל הינו תופעה המגבילה את הפרט במימוש התעסוקתי שלו ולרוב גם מגבילה את ההתקדמות בקריירה. ארגונים רבים ומנהלי משאבי-אנוש משקיעים בתוכניות שונות לפיתוח ההון האנושי. המאמר סוקר תוכנית ייחודית לפיתוח ההון האנושי - תוכנית להתמודדות וטיפול בפחד קהל.

חרדה חברתית הינה תופעה המגבילה את הסובל ממנה מהיכולת למימוש עצמי בתחום החברתי-תעסוקתי. המאמר סוקר את התופעה של חרדה חברתית, האפיונים האישיותיים שנלווים לה וכן את הטיפול הפסיכולוגי המומלץ.

מאמרים נוספים בנושא פסיכולוגיה

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196681 צפיות
מאמר המציע דרכי פתרון לאי גמילה מטיטולים בקרב בני 3-4. דרכי הפתרון מובאות מהזווית הפסיכולוגית הקלינית: חיזוקים חיוביים לילד לעומת עונשים וחיזוקים שליליים, וכד'. המאמר מתבסס על הקשר שבין ביקורת שלילית לילדים לחוסר הצלחתם להיגמל מהטיטולים.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196726 צפיות
כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לזהות אצל ילד בן 3-4 סימפטומים של אי גמילה מחיתולים. המאמר יציע פרשנות מדוע הדברים נוצרו ויספק מידע על פתרונות אפשריים אליהם.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196521 צפיות
מאמר מידע על הרטבות לילה. המאמר סוקר את הבעיה מהזווית הפסיכולוגית הקלינית ומציע, באמצעותה, דרכי פתרון אפשריות.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196638 צפיות
מאמר מומחים על הרטבת לילה. נקיטה בגישות פסיכולוגיות קליניות לפתרון הבעיה. שילוב אמצעים רפואיים במידת הצורך. מטרת המאמר היא להדריך אתכם בתחילת ניסיונכם לפתור בעיה זו.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196774 צפיות
תיאור הרטבת לילה אצל מבוגרים, ואי שליטה בסוגרים. הצעת פתרונות פסיכולוגיים לצד רפואיים להתמודדות עם בעיה זו: הורדת מתח ולחץ, אבחון מדד הסוכר בבדיקות המעבדה לצורך הסקת מסקנות לגבי הישנותה של סוכרת, ועוד.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196943 צפיות
תיאור בעיה פסיכולוגית נדירה בשם 'חרדת האסלה'. במסגרתה, ילד שיצא מגיל הינקות בהגיעו לגיל 4 נרתע מהאסלה ועושה את צרכיו בבגדיו. במאמר נדון בהיווצרות הבעיה, זיהוי סימפטומים ודרכי פתרון.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196594 צפיות
מאמר מידע על הרטבת לילה אצל ילדים, תוך גיבוש פתרון בגישה הפסיכולוגית הקלינית. במאמר זה מוצעות דרכי התנהגות של ההורים שמומלץ ליישם על מנת להימנע או לצמצם את ההרטבה, לצד ייעוץ עם פסיכולוג קליני.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica