לא מעט לילות אנחנו נשארים ערים בוהים בתקרה וחושבים עליו, אני חושבת עליו. חושבת על היום שבו נפרדנו. ואז אני מיד מנסה לחשוב על דברים אחרים. אז עשיתי מחקר על מחלות שאולי גורמות לחוסר השינה, אולי זה בכלל לא אתה.
תסמינים למחלת השינה (שם מדעי: טריפנוזומיאזיס אפריקני, Trypanosomiasis):
1. כאבי ראש.
2. חום גבוה.
3. כאבי פרקים.
4. בעיות הורמונליות.
5. אנמיה.
6. בעיות במחזור הדם והכליות.
7. מוות.
תרגעו, אתם לא חולים בזה ואם כן אז תרגישו מיוחדים כי זאת מחלה אפריקאית נדירה בארצות המערב. מדובר במחלה שקיימת בעיקר באפריקה הטרופית ונגרמת על ידי טפיל הטריפנוסומה. הטפיל הזה חודר לגוף על ידי עקיצה של זבוב צ'ה צ'ה. עקיצה כזו של זבוב יכולה להרוג ועל כן באפריקה מותר לעשות מכל זבוב פיל. ישנו תיעוד לקיום הטפיל באפריקה כבר במאה ה-14.
סימני המחלה הם כאבי ראש, צמרמורות, כאבי פרקים, בהתחלה התסמינים נראים כמו שפעת רגילה. בהמשך התפתחות המחלה מופיעים קשרי לימפה מוגדלים, אנמיה, בעיות הורמונליות ובעיות במחזור הדם. כל זה קורה כי למעשה הטפיל מנסה להשתלט על הגוף שלנו. הגוף מנסה להילחם בו ומכאן החולשה,כאבי הראש וחוסר היכולת לישון.
הטפיל יכול לחיות בגוף האדם חודשים עד שנים עד שהוא חודר אל כלי הדם הקטנים של מערכת העצבים המרכזית ומשם הוא גורם לעייפות קשה ואיבוד הכרה עד מוות. במידה והמחלה מאובחנת בזמן יש לה טיפול תרופתי אשר מחסל את הטפיל וההחלמה היא מלאה. למרות קיום התרופה חולים באפריקה מידי שנה כחצי מיליון איש במחלה ומתים ממנה כ-40,000 איש בשנה.
סממני המחלה הראשונים נראים כסימני מחלת השפעת או הצטננות קלה. הטפיל בהדרגה חודר עמוק יותר ועמוק יותר אל תוך הגוף עד שבשלב הסופני הוא חודר אל מערכת העצבים ואל המוח. כשהטפיל חודר למוח מורגשת תשישות קשה, בלבול, חוסר קורדינאציה והפרעות חמורות במחזור השינה. בשל ההפרעות החמורות בשינה והתשישות שגורמת לחולה לרצות לישון ללא הרף המחלה קיבלה את שמה - מחלת השינה. החולה במחלה סובל מעייפות איך אין באפשרותו להרדם, לישון ולהתעורר רענן. החולה במחלה הזו בשלב שבו היא כבר הגיעה אל המוח פשוט מת מעייפות.
המחלה, כאמור, אינה נפוצה בארצות המערב ועל כן לא הושקעו משאבים רבים בפיתוח תרופה איכותית למחלה. המדען הגרמני פאול ארליך פיתח תרופה אשר חיסלה את הטפיל אך תועפת הלוואי שלה הייתה עיוורון. קיימות עוד מספר תרופות נגד המחלה אך לכולן יש תופעות לוואי קשות ומסוכנות. היות והמחלה משתוללת בעיקר באפריקה חברות התרופות הגדולות אינן מביאות עניין בפיתוח תרופה למחלה, הן לא רואות אופציה לרווח כספי בפיתוח התרופה היות ומדובר במחלה אפריקאית.
מחלת שינה נוספת היא הנקרולפסיה (Narcolepsy) , מחלה שגורמת לחולה בא להרדם ולישון ממש מספר פעמים ביום תוך כדי פעילות. המחלה גורמת לכך שהגוף מגיב בכניסה למצב שינה עקב התרגשות. ההגיון אומר כי במצב שבו אנחנו מתרגשים האדרנלין ישתולל ובכן, אצל חולה במחלה תהיה תגובה הפוכה והוא ימצא את עצמו נופל לתרדמת. אם קופת החולים שלך לא מתייחסת למצב ברצינות ולא מכירה את המחלות הללו כדאי לבצע מעבר קופות חולים לקבל מענה טוב יותר.
חולה במחלה ימצא את עצמו נרדם במהלך נהיגה, שיחה, מסיבה, עבודה, סקס,ויכוח,טיול וכל מצב עירני אחר. המחלה נפוצה למדיי ותוקפת אחד מתוך 2000 אנשים. המחלה מופיעה לרוב בגילאי 20-30 ותסמיניה נמשכים כשנה עד שנתיים. היות וכולנו סובלים מעייפות במאה ה-21 המחלה אינה מאובחנת אצל רבים מן החולים. המחלה גורמת לתחושת עייפות קיצונית מתמדת. החלולים במחלה מצליחים להרדם למצב שינה עמוק וקמים רעננים. אך, תחושת הרעננות הזו היא קצרה ביותר ובמהרה הם שוב חשים עייפים ורוצים לישון. לעיתים המחלה אף גורמת להתקפי שיתוק ושינה פתאומיים. מן הצד זה יראה שהחולה מתעלף ומתמוטט אך למעשה הוא פשוט נרדם, מתמוטט וישן.