הקשיים של משק החשמל בישראל נידונים לעומק בכל כלי התקשורת מזה שנים. צרכנים מתבקשים לשאוף לחסכון בצריכת החשמל הביתית. מצד שני, יצרני המכשירים החשמליים הביתיים משיקים מדי שנה דגמים חדשים ומתוחכמים יותר של המכשור הביתי, ודואגים להשקיע במיתוג ובקידום מכירות. לכן השימוש במכשירי החשמל בבית רק הולך ועולה, ורמת הנוחות שהצרכן הממוצע מצפה לה עולה במקביל. מכונות ייבוש, מכונות קפה ומערכות קולנוע ביתי היו תופעות נדירות עוד לפני עשר שנים, ואילו היום כל אלה הם דברים שבשגרה.
נראה, איפוא, שאין סיכוי רב להגיע לחסכון בצריכת החשמל במציאות בה השימוש במכשירי החשמל רק הולך ועולה. עם זאת, אסור לאבד את התקווה. ניתן בהחלט לחסוך בחשמל על ידי צריכה יעילה ומניעת בזבוזים מיותרים. דוגמא לבזבוז מיותר היא הפעלת דוד חשמל למשך זמן ארוך מהנדרש. לעתים קרובות קורה שאנחנו מפעילים את הדוד וממשיכים בעיסוקנו, שוכחים ממנו ומכבים אותו אחרי שעה. שימוש בטיימר יכול למנוע את הבזבוז הזה.
דוגמא אחרת לבזבוז של חשמל, אותו ניתן למנוע, היא השארת אורות דלוקים בדירה. רובנו ממהרים בבוקר: יש לארגן את הילדים ולהסיע אותם לבית הספר, ולהספיק להגיע בזמן לעבודה. לכן לעתים קרובות האורות בחדרי האמבטיה והשירותים נשארים דלוקים למשך שעות ארוכות, עד שמישהו יחזור הביתה, וללא כל צורך. איך ניתן למנוע בזבוז כזה? דרך אחת היא להרגיל את עצמנו לבדוק את כל האורות לפני היציאה. זאת דרך טובה, אשר דורשת משמעת עצמית וזמן שלא נמצא ברשותו של כל אחת. הדרך האחרת היא להשתמש במערכות שליטה ובקרה הנקראות מערכות בית חכם.
מערכות בית חכם מאפשרות לשלוט בכל המכשירים הביתיים באופן מרוכז, ומביאות לחסכון בצריכת החשמל באופן מיידי. מי שמערכת בית חכם מותקנת אצלו, לא חייב לסייר בכל החדרים ולבדוק האם כל המכשירים מכובים: מספיק שילחץ על המקשים המתאימים בלוח הבקרה. לעתים גם פעולה זו אינה נדרשת, אם המשתמש הגדיר תרחיש – רצף של פעולות המבוצעות אוטומטית בשעה מוגדרת או בלחיצת כפתור. כך חסכון בצריכת החשמל מושג ללא פגיעה בנוחות המשתמש.
לסיכום, חסכון בצריכת החשמל יכול להיות מושג על ידי הקפדה על שימוש יעיל ומניעת בזבוזים. הדרך הנוחה לעשות זאת היא באמצעות מערכות בית חכם, המאפשרות שליטה מרכזית בכל המכשור הביתי.