משק החשמל בארץ חווה תקופה קשה, ואין כאן חידוש. כלי התקשורת השונים מדברים על משבר במשק החשמל כבר שנים. נראה שקיימים שני פתרונות עקרוניים לסוגיה: איתור של מקורות חשמל נוספים וחסכון בחשמל. מאמצים רבים מושקעים בהפרטה חלקית של משק החשמל ובהקמה של תחנות פרטיות לייצור חשמל מגז. יחד עם זאת, נראה שהצריכה ההולכת ועולה בחשמל מחייבת לפעול גם לחסכון בחשמל, או לשימוש יותר יעיל בו.
משק החשמל בישראל הוא אוטונומי, כלומר אין לנו אפשרות לקבל חשמל ממדינות אחרות, בניגוד למצבן של ארצות באיחוד האירופי, למשל. בנוסף לכך, עומס החשמל בארץ אינו מאוזן: אנחנו חיים במדינה קטנה וכולם מפעילים את החשמל באותו זמן. המצב שונה במדינה כמו ארצות הברית או קנדה, בה צריכת החשמל פרוסה באופן אחיד יותר על גבי היממה: בעוד שבניו יורק כולם מתעוררים ומדליקים את המכשירים, בסן פרנציסקו עדיין ישנים. אצלנו, לעומת זאת, ההבדל בין צריכת החשמל בלילה לצריכת החשמל בשעות הצהריים הוא עצום. גם אם הצריכה הממוצעת אינה גבוהה במיוחד, חברת החשמל נאלצת להתכוונן לפי צריכת שיא, מה שעשוי להיות בעייתי.
אם כן, חסכון בחשמל מתאפשר על ידי איזון הביקושים. התעשיינים מכירים את תעריף התעו"ז – תעריף מוזל לחשמל בשעות הלילה. תעריף זה נועד לעודד את התעשיינים לפעילות בשעות בהן הביקושים הם נמוכים, והקלה על העומס בשעת הצהריים. דבר דומה ניתן לעשות גם בצריכה פרטית, ומערכות בית חכם מאפשרות זאת.
דרך נוספת להגיע לחסכון בחשמל היא למנוע בזבוז מיותר. מזגן שדולק בחדר בו החלונות פתוחים הוא דוגמה בולטת לבזבוז מקומם. הפעלת מכשירי חשמל שלא לצורך היא דוגמא נוספת, ומי מאתנו לא שכח שהמים בקומקום רתחו? כאן מדובר על שינוי דפוסי התנהגות. בנוסף, יש לפעול לשינוי בסטנדרטים של הבנייה אשר יכולים לתרום לחסכון בחשמל: מבנים מבודדים תרמית יהיו נוחים יותר ויקטינו את הצורך בשימוש במכשירי מיזוג או חימום.
לסיכום, חסכון בחשמל הוא חיוני. יש לזכור כי מדובר ביותר מאשר הקטנת סכום החשבון החודשי. מדובר, למעשה, במניעה של קריסת המערכות, קריסה אשר יכולה להביא לכדי השלכות קשות ביותר.