מערכות סינון אוויר הן מתקנים אשר אמורים לספק אוויר צח אל תוך מקלט או מרחב מוגן סגור ואטום. החוק מחייב התקנה של מערכות סינון אוויר בכל מרחב מוגן חדש. ללא מערכות סינון אוויר לא ניתן לקבל היתר לבנייה או אישור אכלוס (אשר נקרא לעתים קרובות טופס 4). הרשות האמונה על נושא של מערכות סינון אוויר היא פיקוד העורף, אשר נציגיו בודקים ומאשרים תוכניות בנייה המוגשות להיתר, וכמו כן מאשרים את האכלוס. מקלטים ומרחבים מוגנים ישנים לא מאובזרים בדרך כלל במערכות סינון אוויר, כי בעבר החוק לא דרש זאת, אך ניתן להתקין אותן גם לאחר הבנייה.
מערכות סינון אוויר מיועדת ליניקת האוויר החיצוני, סינונו והכנסתו המבוקרת אל תוך חלל המקלט או המרחב המוגן. לצורך שליטה ובקרה על כניסת האוויר מבחוץ פנימה, המערכת דואגת למצב בו הלחץ האטמוספרי בתוך המקלט גבוה במקצת מהלחץ האמטוספרי בחוץ. המערכות כוללות שלושה רכיבים עיקריים: מסנן אב"כ, מפוח יניקה, ושסתומי הדף.
שסתומי הדף מיועדים להגנה מפני כניסת אוויר חיצוני אל המקלט במצב של הדף. מסנן אב"כ מחובר אל המערכת במצב חירום בלבד. תפקידו הוא לנקות ולסנן את האוויר מפני חומרים רעילים אשר בהם נעשה שימוש בעת לוחמה כימית, לוחמה ביולוגית ואף לוחמה גרעינית. למעשה, שימוש במערכות סינון אוויר מאפשר לשוהים במקלט לא לחבוש את מסכות האב"כ שלהם; האוויר במרחב המוגן יהיה נקי. בצורה כזאת, ניתן יהיה לשהות במרחב המוגן למשך זמן ממושך.
מערכות סינון אוויר מיוצרות במידות שונות; בחירת המערכת נעשית לפי נפח המקלט (או לפי שטחו, שכן גובה החלל הוא אחיד ברוב המקרים) או לפי מספר האנשים המקסימלי. המערכות מקבלות חשמל מהרשת הרגילה, ומצוידות בגיבוי למצב של הפסקת חשמל. בחלק מהמערכות הגיבוי הוא ידני, ובחלק נדרש גנרטור.
לסיכום, אם אתם גרים בבית חדש, סביר להניח שקיימים בדירותיו ממ"דים המצויידים במערכות סינון אוויר תקניות. יחד עם זאת, בבניינים ישנים בהם קיימים מקלטים שפיקוד העורף לא דואג לאבזר אותם (בניגוד למקלטים ציבוריים עליהם אחראית בדרך כלל מחלקה יעודית ברשות המקומית), מומלץ להזמין מהנדס יועץ להתאמת המערכת המתאימה.