אחד האתגרים הניהוליים הינו לשמר את העובד בארגון תוך כדי אפקטיביות ומוטיבציה גבוהים לאורך זמן. היכולת של המנהל להנעת עובדים הינה מפתח להצלחה במסגרת תפקיד זה ועושה את ההבדל בין צוות או מחלקה "מנגנת" שפועלים באחידות ומניעים ביעילות את המשימות, לבין צוות או מחלקה "מקרטעת", בה המשימות אינן מגיעות למימוש או לכל היותר אינן מסתיימות בצורה מיטבית. לרוב, כשאני מאמן מנהלים, הכלי הבולט שהם מכירים הינו "סמכות" מעטים מאוד המנהלים הצעירים אשר יש להם מגוון של כלים להנעת עובדים ויכולת גמישות להשתמש בהן בצורה שונה מעובד לעובד ובתקופות שונות. ריכזתי עבורכם מספר כלים כאלו לשימושכם, על מנת שיהיה קל ונוח לזכור איגדתי את הכלים באות 'מ', המגיעה מ – מוטיבציה לפעולה:
1. "מסגרת התפקד" – אני מתחיל עם כלי זה היות וכפי שציינתי זהו הכלי המוכר ביותר, הסמכות. חשוב להבין כי "סמכות" או הנעה לפעולה במסגרת התפקיד אינה אפקטיבית ללא האפשרות ליישם אותה, ללא "שיניים" וגיבוי אירגוני. הייתרון של כלי זה שהוא חד ומהיר ומתאים לתקופות קצרות, עמוסות ולחוצות בהן אין מקום וזמן לשאלות, תעיות או הסברים. החיסרון של כלי זה שהוא גורם לשחיקה גבוהה ומוביל לחוסר הערכה וירידה בביצועים לאורך זמן.
2. "מקצעיות" – יש כאלו החושבים שמנהל טוב הוא כזה המבין ויודע לעומק יותר מכל מנוהליו ברמה הטכנית, מקצועית. אני חושב שמנהל לא צריך להיות האיש הטכני החזק ביותר בצוות, אך הבנה עמוקה בהחלט חשובה והיא מניע לפעולה חזק. המנוהלים סומכים על שיקול הדעת המקצועי של מנהל כזה ומונעים בקלות יותר אל עבר מטלות ומשימות מסוגים שונים. כלי הנעה זה יעיל במצבים של הקמה ובנייה, בהם ישנה חוסר בהירות טכנית. חסרונו של כלי זה בכך ששימוש יתר יכול לנוון את המנוהלים, בכך שחלק מהתפתחות זה חקירה ולימוד תוך כדי טעויות.
3. "מצלצלים" – כלי הנעה נפוץ נוסף, כסף. על אף שבתיאוריה ובכתבות, במאה ה-21, כל האנשים הולכים לעבודה על מנת לממש את חזונם האישי, בפועל רוב העובדים עושים זאת על מנת להתפרנס. בונוס שמן, תגמולים כספיים על ביצוע, שדרוג תנאים, עלייה בשכר או מהצד השני קנסות הם מניעים לפעולה בצורה יעילה ביותר. צריך לזכור כמובן שכלי זה אינו מתאים לכל אחד וככל ששכיחותו גבוהה יותר נוצר צימוד לאו דווקא רצוי בין עבודה ותגמול. בנוסף, עובד שזה כלי ההנעה היחידי עבורו, אין מן הנמנע שיעבור לעבוד אצל המרבה במחיר ולא יהיה נאמן.
4. "ממני" – תראו מה אני עושה ותלמדו ממני. כלי ניהולי נוסף הינו דוגמא אישית. לעיתים זה כל מה שדרוש על מנת לגרום לדברים לקרות, על מנת שהמנוהלים יבינו וינהגו בדיוק באופן ובאווירה שהמנהל מכתיב ונוהג לפיה. כלי הנעה זה דורש התמדה, עקביות והקפדה ומתאים לטווח הארוך וליצירת מסגרת מוצקה שקשה לשבור אותה. החיסרון הוא בכך שהמנהל חייב לשמור על הדוגמא האישית באופן קבוע ותמידי אחרת המנוהלים מיד לומדים ממנו...
5. "מנוחה" – מנהלים נוטים לפספס את הכלי הזה ולהמעיט בערכו. היכולת להבין שמנוחה של עובד היא חלק אינטגרלי ומהותי באופי העבודה, והיכולת להבחין בצורך זה של העובד מאפשרת לעובד להירתם ביתר שאת ולהתמלא מוטיבציה כשזו התרוקנה. כלי הנעה זה מיטבי לזמן ארוך, לשימור עובדים ויצירת איזון נכון בעבודה. החיסרון של כלי זה הוא בשימוש יתר ובכך משיגים בדיוק את ההיפך.
6. "מח" – כלי זה פונה לרציונל, לשכל הישר. בכל מקום עבודה ובכל תפקיד יש את החלק שלא נעים לעשות, ולא תמיד כיף ולפעמים משעמם או עמוס וקשה, לעיתים הבעיות האישיות מתנגשות או החברתיות ועוד כהנה וכהנה...שיחה עם העובד המבהירה ומשתפת את הצורך בתרומת העובד ואת חלקו בעבודה יכולה לשנות את הגישה מהקצה אל הקצה. העובד מרגיש שהוא חלק מ...ומבין את חלקו בתמונה הגדולה. הייתרון בכלי הנעה זה הוא בכך שהעובדים נרתמים מהבנה ומהסיבות הנכונות. החיסרון הוא בכך שלא תמיד יש זמן להסביר ולא תמיד העובדים מקבלים זאת בהבנה.
7. "מחויבות רגשית" – בתחילתו ובסופו של דבר, ליבת מקצוע הניהול היא אנשים, ומתוך כך ובאופן בלתי נמנע, מתפתחים קשרים אישיים במסגרת התפקיד. למנוהלים ישנה מחוייבות רגשית אל עבר המנהל שהיא כלי לכל דבר. יצא לכם לשמוע את המנהל שלכם או אחר משתמש במשפט "תעשה לי טובה אישית..."?, זו פנייה ישירה ללב של העובד כחלק ממחויבות זו. זו אינה בקשנ או פנייה שבמסגרת התפקיד בצורה ישירה אלא, כזו שמגיעה מהחלקים הרכים שלו. כלי מתאים מאוד למצבי עומס גבוה, לחץ ומקומות בהם צריכים לתת את האקסטרה. החיסרון שלו בכל שמחויבות זו הינה הדדית ויכולה להשפיע על החלטות המנהל עקב כך.
8. "מתאם אישי" – זהו כלי חזק מאין כמוהו. היכולת להתאים באופן אישי את צורכי העובד לצורכי הארגון. היכולת של המנהל להכיר את עובדיו לעומק, להבין את המניעים שלהם, את השאיפות והצרכים וחיבור צרכים אילו למשימות נדרשות בארגון הינה משתלמת לכולם, למנהל, לעובד ולארגון. הייתרון בכלי זה בכך שהעובד נמצא במקום מתאים לו ביותר, מרגיש מוערך ומלא מוטיבציה, מתאים מאוד לטווח רחוק ולשימור עובדים חזקים. החיסרון בכלי זה בכך שלא תמיד ניתן לבצע התאמה שכזאת ומעבר לכך, התאמה של עובד מסוים יכולה להוביל למירמור של עובד אחר שלא זכה לכך.
שננו את רשימת המ"מים ככלים להנעת עובדים, רישמו אותם והחזיקו את הרשימה בקירבת מקום – מסגרת התפקיד, מקצועיות, מצלצלים, ממני, מנוחה, מוח, מחוייבות רגשית ומתאם אישי. ההתפתחות הניהולית מגיעה מהכרה רחבה של כלים שונים במסגרת התפקיד ושימוש נכון ויעיל בכלים אלו. חשוב להשתמש בכל הכלים הנ"ל ולא לעשות שימוש יתר באף אחד מהם, שימוש אינטנסיבי בכלי זה או אחר יכול לגרום להנעה לפעולה לטווח קצר מחד ושחיקה גבוהה מאוד מאידך. הכירו את האפשרויות הרבות להנעה לפעולה, חישבו על עצמיכם, מה מפעיל אתכם, הקדישו מחשבה עמוקה על העובדים שלכם וזהו זאת אצלם. תכירו בעצמיכם אילו כלים באים לכם בקלות ואלו לא ונסו להשתמש ולגלות את החדשים, את הכלים שיוציאו אתכם מאיזור הנוחות שלכם על מנת שתוכלו לפתח ולמצות את כישוריכים הניהוליים. שילוב גמיש ומאוזן של הכלים יקפיץ אתכם מדרגה בתפקיד הניהולי וכן ישמור על המוטיבציה, האווירה והיכולת של המנוהלים לטווח הארוך להוציא את המיטב לאורך התקופות השונות של הארגון.