תוכנית עסקית היא מסמך מקיף, אשר צריך להתייחס לכל הנושאים וההיבטים של המיזם. יזמים רבים נוטים לחשוב בקטגוריות עסקיות וכלכליות של רווח והפסד, נזילות, איתנות וכדומה. היבטים אלה הם חשובים, ואולי באמת מהווים את לב ליבו של כל פרויקט עסק. יחד עם זאת, קיימים נושאים נוספים אשר זלזול בהם עשוי לפגוע במיזם עד כדי אי התכנות. מדובר בהיבטים המשפטיים של הפרויקט.
היבטים משפטיים קשורים באופן ישיר גם לאפשרות לגייס הון. חשיפתו של מיזם לתביעה משפטית היא גורם סיכון משמעותי. משקיעים פוטנציאליים, נציגיהם של בנקים או של גורמים מממנים אחרים אינם מעוניינים בסיכונים. לכן בעת כתיבת תוכנית עסקית יש לתת את הדעת על כל ההיבטים המשפטיים הקיימים ולהראות שהפרויקט מכוסה גם מהבחינה הזאת.
ישל להקדיש לפחות פרק אחד של התוכנית העסקית לנושאים הקשורים בחוק ובמשפט. יש לקחת בחשבון שכמעט כל פרק בתוכנית העסקית ייגע בצורה זו או אחרת בסוגיות משפטיות. למשל, הפרק של כוח אדם ושכר עבודה צריך להתייחס לנורמות המשפטיות שמגדירות יחסי עובד – מעביד, לדיני חוזים, וכדומה. הפרק התפעולי, אשר מגדיר את מיקומו של העסק (בין אם מדובר במשרדים, במפעל, בסטודיו, או במקום אחר) צריך להתייחס לסוגיות של מקרקעין, היתרי בנייה, רשיון עסק, וכדומה. כל נושא כזה מכיל תתי נושאים, כגון עמידה בדרישות בטיחות ובטיחות באש, נגישות, אקוסטיקה, נורמות סניטריות וכך הלאה.
בתוכנית העסקית יש לתת את הדעת על נושא של זכויות יוצרים או קניין רוחני. חשוב מאוד להתייחס לשני הצדדים של המטבע. מצד אחד, יש לבדוק שהפרויקט אינו נשען על המצאה רשומה ולא פוגע בזכויות קיימות. לחלופין יש להציע דרכים לרכישה או דמי שימוש בזכויות. מצד שני, חשוב להגן על הרעיונות של המיזם עצמו, ולהגן עליהם בפטנט או ברישום אחד.
לסיכום, על כל יזם לבחון בקפידה את ההיבטים המשפטיים של הפרויקט, ולתת עליהם את הדעת בתוכנית העסקית. ניתן ומומלץ להתיעץ עם מומחה בתחום, עורך דין או משפטן אחר, אשר יכולים לעלות על נקודות משמעותיות ולהציע דרכים לפתרון. ככל שהתחום המשפטי יהיה מוגן ומכוסה מכל הצדדים, כך המשקיעים הפוטנציאליים יהיו בטוחים יותר בהשקעתם.