בפסק הדין שלפנינו, ניתנה הכרעה תקדימית בסוגיית מינוי כונס נכסים בזכויות הפנסייה.
מאת: עו"ד לגישור אירית רייכמן
במסגרת איזון משאבים בין הצדדים נקבע כי האשה זכאית לחלק היחסי בגמלה אותה זכאי לקבל הבעל מצה"ל . כמו כן נקבע בפס"ד כי במידה והבעל לא ישלם לאשה את חלקו בגימלה היא תהיה זכאית לפנות ישירות להוצאה לפועל . למרותזאת, החליט הבעל, אשר מקבל את תשלומי הפנסייה שלו מצה"ל, שלא להעביר אתחציה לאישה. משלא הועברו הכספים, פנתה האישה להוצאה לפועל בדרישה לגבות אתהכספים המגיעים לה.
במסגרת הליכי הוצאה לפועל ביקשה האשה להטיל עיקול על זכויותיו של הבעל .צה"ל הודיע כי הוא לא רושם את העיקול והתבסס להגנתו על סעיף 62 לחוק שירות הקבע בצה"ל (גמלאות), לפיו: "הזכות לגמלה אינה ניתנת לעיקול בכל דרך שהיא, למעט לצורך תשלום מזונות". מאחר ולא מדובר בתשלום מזונות, נראה כי החוק עומד לצידו של הבעל
לאור תשובתו של צה"ל בקשה האשה למנות את בא כוחה ככונס נכסים על זכויות הבעל לקבל את הגמלה מצה"ל . אשר הגמלה תועבר לידיו, והוא – יחלק את הגמלה שווה בשווה בין הצדדים.
יו"ר ההוצאה לפועל לא קיבל את עמדת האשה אשר הגישה ערעור על החלטת הרשםלבית המשפט למשפחה . כבוד השופט פלקס מבית משפט למשפחה בירושלים קבע מינויכונס נכסים לשם קבלת הגמלה לה זכאי הבעל מצהל תועיל לשם בצוע פסק הדין .
וכך נאמר בפסק הדין: "הזכות לקבלת גמלה הינה "נכס" כמשמעותו בסעיף 1לחק ההוצאה לפועל שכן עסקינן בזכות עתידה-קרי-זכות שגיבושה ודאי ולפיכךזכות זו כשלעצמה יכולה להוות מושא למינוי כונס נכסים . זאת בדומה לשכרעבודה ,זכות לקבלת תמורה חוזית אחרת …
מינוי כונס נכסים כרוך בעלות כספית
עתה , כאשר האיש נאלץ האיש לחלק את גמלתו, הוא אף יאלץ לשלם שכר טירחה לכונס הנכסים .. הסיבה לכך היא העובדה הפשוטה שגם כונס הנכסים – יהיה שותףבחלוקת הגמלה. חק ביהמ"ש למשפחה קבע כי ניתן לגבות עמלה בסך של עד 4% משוויהנכס. לאור העובדה שבית המשפט במקרה זה, ראה בגמלה כנכס – אזי ניתן גםלגבות עמלה משוויה.
אולי בדרך זו נראה כעת, כי הבעל יבין כי עדיף לו לקבל את הגמלה לידיוולקיים את צו בית המשפט ללא גורם שלישי, אשר גם ישאיר אצלו נתח ממנה.
עו"ד לגירושין אירית רייכמן מתמחה ב- הסכם גירושין, הליך גישור, הסכם גישור, הסכם משמורת משותפת ועוד…
.