תביעת אישה נגד בעלה לפיצוי כספי בגין הנזקים שנגרמו לה בשל העובדה כי הבעל סירב ליתן לה גט.
מאת: עו"ד לגירושין אירית רייכמן
הצדדים אינם מתגוררים יחד החל משנת 2008 והחל משנת 2006 לא קיימו יחסי אישות.
בשנת 2006 האישה הגישה לבית הדין הרבניתביעת גירושין והאיש הגיש תביעה לשלום בית. במהלך ההליכים המשפטיים בביתהדין, האישה עזבה את בית המגורים המשותף.
האישה טענה כי מאז שהחלו ההליכים בביתהדין הרבני היא אינה יכולה לשקם את חייה ולהינשא בשנית. העובדה כי בעלהמסרב ליתן לה גט, גורמת לה עוגמת נפש רבה, בושה, בדידות, היעדר חיי אישות,פגיעה בשמה הטוב וצער. כמו כן ציינה האישה כי ככל שעוברות השנים קטניםסיכוייה למציאת בן זוג חדש. ניסיונותיה הבלתי פוסקים לקבלת הגט וסירובו שלהבעל גרמו לה להפסד ימי עבודה ולבזבוז שעות רבות בדיונים בבתי הדין הרבניםובבתי משפט.
בית הדין הרבני קבע בפסק הדין כי אין סיכוי לשלום בית בין הצדדים, והמליץ לצדדים להגיע להסכם גירושין.
בית המשפט למשפחה קבע כי כשיש המלצה אוחיוב גט ע"י החלטה או פסק דין של בית הדין הרבני, ובן הזוג מסרב להתגרש,ניתן להגיש נגד מי שמסרב להתגרש תביעה נזיקית מכח עוולת הרשלנות או מכח הפרת חובה חקוקה, המזכה בפיצוי כספי את בן הזוג מסורב הגט.
יתרה מכך, גם כשבית הדין לא נתן החלטה המחייבת או ממליצה לגירושין, עשוי מי שסרב להתגרש, גבר או אישה, להיתבע בעוולת הרשלנות.
בתי המשפט פסקו במספר מקרים פיצויי נזיקין לנשים וגברים מסורבי גט, בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה.
בית המשפט קבע כי במקרה זה ניתן להגיע לאותה תוצאה תוך שימוש בדיני החוזים. קשר הנישואין נתפס כחוזה בין בני זוג,ולפיכך, ניתן לתבוע פיצויים מכח הפרת החובות החוזיות החלות במסגרת היחסיםהמשפחתיים ובמיוחד הפרת חובת תום הלב.
אם בן זוג מסרב לבטל את חוזה הנישואין,ללא הצדקה ובחוסר הגינות, הוא נחשב כמפר את חובת תום הלב. ועל כן, מכח הפרתחובת תום הלב, בן הזוג השני שמעוניין לבטל את הנישואין, יכול לקבל סעד שלפיצויים.
בפסק הדין נקבע כי האישה, מסורבת גט,הביעה בבירור את רצונה להתגרש, בכתב, בעל פה ובהתנהגות ממושכת, והבעל סרבליתן לה גט ללא שנימק מדוע לטעמו יש סיכוי לשלום בית.
כמו כן הבעל לא עשה ולו מעשה אחד לטובתשלום הבית. יתרה מכך, עזיבת האישה את בית המגורים המשותף, מלמד שאין עודסיכוי לנישואין. בנסיבות הללו, סירובו של הבעל למתן גט הינה סרבנות גט,המהווה התנהגות בחוסר תום לב והתרשלות. המלצת בית הדין להגיע להסכם גירושיןמדגישה את סרבנות הגט, שכן הבעל היה צריך לפעול בתום לב ובהגינות וליתןלאישה גט.
בתי המשפט קבעו כי גם אם בן הזוג שאינומקבל גט, דהיינו מסורב הגט, לא הוכיח כי נגרם לו נזק ממשי, יש מקום לפסוקפיצוי בגין נזק כללי רק בשל היותו "כלוא" בנישואין שאינו חפץ בהם.
שיעור הפיצוי נתון לשיקול דעת בית המשפט.בית המשפט במקרה זה, פסק לאישה סכום פיצוי בסך של 4,000 ₪ עבור כל חודש בוהייתה מסורבת גט, ועד למתן פסק הדין הפיצוי הגיע לסך של 164,000 ₪.
ראו: תמ"ש 44248-05-10 כ.ש נ' כ.ש ניתן ע"י כבוד השופט נמרוד פלקס
הכותבת היא עו"ד לגישור אירית רייכמן אשר מתמחה בין השאר בהסכם גישור, הסכם גירושין, הסכם משמורת משותפת ועוד...