בהריון תקין, מבצע העובר היפוך בבטן עד השבוע ה-34באופן טבעי. משמעות ההיפוך היא שהעובר מתמקם בצורה אשר תאפשר את יציאה נוחה ותקינה בזמן הלידה, כאשר הוא ממוקם עם הראש כלפי מטה. על האפשרויות העומדות בפנינו במקרים אלו, ארחיב בהמשך.
מאת: אילון לחמן
הסיבה העיקרית לכך שההיפוך לא תמיד מתבצע איננה ידועה, אך ההערכה היא כי מדובר ברוב המקרים בשוני במבנה הרחם. צורתו של הרחם במקרים החריגים, מתחלקת לשלושה סוגים עיקריים:
- רחם חד קרני
- רחם דו קרני
- רחם בעל מחיצה
צורתו של הרחם נקבעת כבר בזמן שהאישה עצמה היא עוברית בבטן אמה. ניתן לאבחן את צורת הרחם באמצעות בדיקת אולטרה-סאונד, אך לא ניתןלשנות את צורתו. רחם דו קרני ומחיצה ברחם, אינם מאפשרים את היפוך העובר ועלכן יש לבצע לידה קיסרית.
יש לציין, שבאופן נורמלי צורת הרחם היא כחלל עגול וסימטרי.
במידה וצורת הרחם היא רגילה, אך העובר בכל זאת לא ביצע היפוך,ניתן לבצע זאת בצורה מלאכותית. את ההיפוך מבצעים ידנית, כאשר בדרך כללהתהליך מלווה בהזרקת חומר מרפה לשרירי הרחם ואז בעדינות, הופך הרופא אתהעובר בשתי ידיו, כאשר יד אחת דוחפת את הראש כלפי מטה והיד השניה את העכוזכלפי מעלה.
תנאים חשובים לביצוע התהליך, הם:
- התפתחות תקינה של העובר ביחס לגיל ההיריון
- כמות מי שפיר תקינה
הסיכונים
בחלקם הגדול של ההיפוכים ישנה הצלחה, אך עדיין – ישנם מקרים בהם התהליך איננו צולח כראוי, וביניהם:
- לא ניתן לסובב את העובר. התהליך מתבצע בעדינות ואין להפעיל לחץ על העובר.
- חבל הטבור כרוך מסביב לעובר ועשוי למתוח אותו יתר על המידה. מצב שכזה יכול לגרום לסיכון בריאותו של העובר. מסיבה זו, לאחר ההיפוך, מבצעים בדיקתאולטרהסאונד ומוניטור ממושכת בכדי לדעת שההיפוך הושלם כראוי והעובר מרגישבטוב.
בנוסף, במקרים מסויימים, "מחליט" העובר לחזור לתנוחתו הקודמת לאחר ביצוע ההיפוך על ידי הרופא. במקרים שכאלו, בד"כ נעדיף להמנע מביצוע היפוך נוסף.
לטובת הנשים אשר מחליטות שלא לבצע את ההיפוך, ניתן לציין כי במקרים מסויימים אך נדירים, כמעט כל רופא נתקל במצב בו העובר התהפך ממשברגע האחרון בדרך לחדר הלידה.
כמו כן, לנשים אשר עברו ניתוח קיסרי בעבר, אסור לבצע היפוך, לאור הנזק אשר ההיפוך עשוי לגרום לצלקת ברחם.
ד"ר אילון לחמן מציין שחשוב לזכור: בעצם הישארותו של העובר הפוך,לא נשקפת לו שום סכנה ולכן ניתן ללא חשש להחליט על אי ביצוע ההיפוך וגישה ישירה לניתוח קיסרי. למרות שאני אישית מעדיף לבצע היפוך ולנסות למנוע מהיולדת ניתוח שלא לצורך.
במידה ומדובר בהריון לאחר טיפולים רבים, אעדיף שלא לבצע היפוך, עקב כל הסיכונים אשר צויינו למעלה.
תאומים: במידה והתאום הראשון הוא במצג עכוז,ניגשים ישירות לניתוח קיסרי. לעומת זאת, במידה והתאום השני הוא במצג עכוז,ניילד כרגיל, כאשר התאום הראשון "מפלס" את דרכו לאחיו ובכך מקל על תהליךהלידה למרות צורתו ההפוכה.
חשיבות היות הראש החלק המתקדם המוביל בלידה,היא בכך שהראש הוא החלק הגדול ביותר בגופו של העובר. כלומר אם הראש נולד, יולד גם כל גופו.לעומת זאת בלידות עכוז, היו מצבים, נדירים אמנם, שהגוף נולד אך ראש העוברלא עבר את תעלת הלידה ונשאר "תקוע"ברחם.לכן היום בלידות בהן העכוז מוביל,הולכים מראש לניתוח קיסרי. לכן משמעות ההיפוך – פשוט לחסוך הניתוח.
אילון לחמן הוא בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין.