מדד המחירים לצרכן בישראל הוא דו"ח שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לרוב בתאריך ה 15 מידי חודש בחודשו. הדו"ח למעשה מעיד על השינויים שנוצרו בסל הצריכה המשפחתי בתחומי חיים שונים, החל באוכל, הלבשה ושירותים רפואיים וכלה בתחבורה והוצאות שוטפות אחרות.
מדובר בהוצאות שכל אזרח במדינה מוציא באופן שגרתי ועל כן הנתונים שמוצגים בכל חודש מהווים אינדיקציה לשינויים קטנים או גדולים באופן משמעותי.
ההתמקדות וניתוח השינויים עוזרת למעשה להבין את המהות של יוקר המחיה והאם חלו שינויים חריגים בו. באופן מובהק מדד המחירים לצרכן יכול להעיד על אינפלציה (עליית מחירים) או דיפלציה (ירידת מחירים).
מדד המחירים לצרכן ותחומי בדיקה
מדד המחירים מצביע על הוצאה משפחתית ממוצעת בכל חודש שרלוונטית למחיה שלהם. את הנתונים אוספים על ידי בדיקת הסקר אצל מדגם מייצג ואמין של משפחות. הנבחרים להשתתף בסקר מדד המחירים לצרכן מחוייבים על פי חוק למלא את הסקר באופן אמין ורציונאלי וכמובן להגיש אותו בזמן.
לאחר שמשוקללים הנתונים שהתקבלו, הלשכה מציגה את הנתונים, מנתחת אותם ומסיקה מהם מסקנות. הלשכה יכולה למשל להצביע על כך שבניגוד לחודש הקודם המוצרים שחלה בהם העלייה הגדולה ביותר מבחינת מחיר הם פירות וירקות (ולהצביע גם על אילו סוגים).
בנוסף, מדד המחירים לצרכן עשוי להצביע על המוצרים שחלה בהם ירידת מחירים משמעותית כמו בגדים לדוג' (ואילו סוגי בגדים). עוד נתונים שנבדקים מבחינת שינויים במחיר הם תחומים כגון: דיור, מוצרי מזון שונים (לחם, מוצרי בצק שונים), תרופות ועזרים רפואיים שונים. אחד מן התחומים שמושם עליהם דגש רב בכל מה שנוגע להוצאות שוטפות הוא כמובן תחום הוצאות הדיור השונות.
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מציגה את מדד המחירים לצרכן בתחום הדיור על ידי כך שמנותחות הוצאות של רכישות ריהוט לבית. בין השאר נמנים מוצרים כגון: כסאות, כלי מטבח ואפייה, מזנונים וכו'. עוד מנותחות ההוצאות על אחזקת דירה. כל מה שנוגע להוצאות על ניקיון, צביעה, סיוד וניקוי נכלל אף הוא בתוך תחום האחזקה.
מדד המחירים לצרכן גם מציג הוצאות שישנן על נושא תרבות ובידור.
בין הנתונים שנלקחים בחשבון בחישוב ניתן למנות: הוצאות על עריכת מסיבות ואירועים שונים , מנויים שנקנים עבור שימוש בבריכה או בחוגים שונים במועדון ספורט וחדר כושר.
מדד המחירים לצרכן והוצאות נוספות
תחומים נוספים אשר מדד המחירים לצרכן בוחן לאו דווקא קשורים להוצאות מחיה של דיור ובילויים, אלא גם להוצאות משרדיות למיניהן.
המדובר בהוצאות של חומרי דפוס שונים שנקנים כגון: דפים, בריסטולים וכלי כתיבה שונים. מעבר לכך, חלק מן המוצרים מנותחים גם על ידי סוג החומר שממנו הם מורכבים.