"העבודה היא חיינו, אבל לא בשבילנו" היא אחת מהאימרות הנפוצות לגבי הצורך ללכת לעבודה. רבים מאיתנו קמים ליום עבודה בחוסר חשק ומחכים לרגע שבו נוכל לארוז את חפצינו ולחזור הביתה. לא כך חייב להיות הדבר.
מחקר שנעשה על-ידי הפסיכולוגית איימי וז'סנייבסקי (Wrzesniewski) טוען שאנשים יכולים לראות את עבודתם בשלושה דרכים:
· העבודה כפרנסה- אנחנו הולכים לעבודה כי אנחנו חייבים להרוויח כסף ולהתפרנס. עובד שכזה רואה את העבודה ככורח ומחכה לחופשות ולסופי שבוע.
· העבודה כקריירה- אנחנו הולכים לעבודה בגלל גורמים חיצוניים כמו כוח, יוקרה, קידום וכסף. כאן המעמד וההתקדמות בעבודה, הערכת העמיתים היא זו המשמעותית לנו.
· העבודה כייעוד- אנחנו הולכים לעבודה בגלל גורמים פנימיים בתוכנו. משמע שהעבודה היא מטרה בפני עצמה. עובד כזה חש שמטרות העבודה תואמות את מטרות האישיות שלו. הוא חווה תחושה של הגשמה עצמית, מתלהב מהעבודה ורואה זכות לעסוק בה.
על מנת שנגיע לעבודה בשביל ייעוד ושליחות, בתהליך של הכוונה מקצועית, אנחנו צריכים להבין לא במה אנחנו טובים או לא טובים, לא במה נעשה הכי הרבה כסף ולא מה יעשה אותנו מוערכים על-ידי אנשים אחרים, אלא מה אנחנו באמת רוצים לעשות בחיינו.
ד"ר טל בן שחר, מחבר הספר "באושר ובאושר" כותב בפרק "אושר בעבודה" שבתהליך ההכוונה המקצועית, הסבת מקצוע או הסבת אקדמאים, על האדם לשאול את עצמו מספר שאלות:
· מה נותן לי משמעות?
· מה נותן לי הנאה?
· מהן הדברים שבהם אני חזק?
הצלבת הרשימות של הדברים שנותנים לנו משמעות, הדברים שנותנים לנו הנאה והדברים שאנחנו חזקים בהם, תעלה את השטחים החופפים ביניהן ואז תאפשר לנו לדעת אילו תפקידים יתאימו לנו ביותר.
למשל, אם השטחים החופפים בין שלושת הרשימות הם פתרון בעיות וילדים אז הכוונה מקצועית נכונה היא למשל ללכת לכיוון הוראה או חינוך מיוחד.
חשוב לזכור שלא תמיד אנחנו זקוקים לשינויים גדולים כמו לעזוב עבודה שבה אנחנו כבר נמצאים. לעיתים הדרך הנכונה היא לבצע שינויים קטנים באורח חיינו. למשל, להוסיף עוד שעתיים לתחביב אותו אנחנו אוהבים לעשות, להפחית מעט את כמות שעות העבודה ולהיות יותר עם המשפחה, למצוא משמעות בעבודה שבה אנחנו נמצאים ועוד.
לסיכום, אמר פעם הפסיכולוג הדגול אברהם מאסלו "הגורל הנהדר ביותר, המזל הטוב והנפלא ביותר שיכול לקרות לאדם הוא שישלמו לו כדי שיעשה את הדבר שהוא אוהב לעשות"- האם אתם בין ברי המזל הללו?
ביבליוגרפיה
כל מה שרצית לדעת על בחירת מקצוע, עפרה נבו. המרכז הארצי לבחינות ולהערכה. ירושלים. 1988.
מדריך לבחירת מקצוע, סירקו בלהה. שירות התעסוקה, המרכז לייעוץ ולמידע תעסוקתי, המדור לחקר עיסוקים. תל-אביב.
1985.
הפרק "אושר בעבודה" מתוך הספר "באושר ובאושר", ד"ר טל בן שחר. הוצאת מטר, 2012.
זכויות מאמר זה שמורות למכון הגרפולוגי להכוון תעסוקתי
לחץ כאן להכוונה מקצועית או למיון מועמדים למשרות בעזרת מבחן הגרפולוגיהוקבל תשובה תוך 24 שעות.