החיים שלנו מלאי החלטות. חלק מההחלטות הינן החלטות פשוטות (כמו מה ללבוש היום? מה לאכול? מה לקרוא?), חלק מההחלטות חשובות אך לא משמעותיות מאוד (כמו קניית מחשב, רכישת מכונית, באיזה צבע נצבע את הבית?) וחלק מההחלטות הן חשובות מאוד (כמו בחירת בן-זוג שאיתו נחיה את חיינו, או החלטה על הכוונה מקצועית, בעצם המקצוע שבו נעסוק בחיינו).
סגנונות של קבלת החלטות
לכל אדם יש סגנון של קבלת החלטות משלו אך אפשר להגדיר באופן כללי טיפוסים טהורים של החלטת החלטות (מבוסס על חלק מהטיפוסים בספר "כל מה שרצית לדעת על בחירת מקצוע" של עפרה נבו, ע"מ 200):
1) כאלו אשר מחליטים במהירות רבה. מה שחשוב להם הוא ההחלטה המהירה ופחות תוצאתה.
2) כאלו אשר מתעלמים מהצורך להחליט ופשוט לא עושים כלום (אם כי גם מי שלא מחליט, מחליט בעצם כיוון שהוא נשאר תקוע במקום, או שמחליטים בשבילו, ולא תמיד את ההחלטה הנכונה).
3) כאלו שבודקים, מנתחים, מהססים ומחפשים להגיע להחלטה המושלמת. כך הם דוחים את ההחלטה ונמנעים ממנה או מבזבזים עליה אנרגיה רבה ללא צורך.
4) כאלו אשר מתקשים להחליט מכיוון שהם עוברים מצד לצד ומשנים את עמדותיהם ללא הרף.
5) כאלו אשר משאירים את ההחלטה לאחרים (כמו חברים, הורים וכדומה).
6) כאלו אשר מחליטים על פי הרגש או על פי האינטואציה, בלי לחשוב על תוצאות ההחלטה.
7) כאלו המחליטים החלטות שמטרתן לרצות את סביבתם.
8) כאלו המחליטים תמיד ההיפך מכולם.
כל שמונת הטיפוסים הללו, אשר החלטתם יכולה להיות החלטה על הכוונה מקצועית, אינם מקבלים החלטות נכון-חלקם בשל פחד מקבלת ההחלטה, מהסיכון להיכשל ומלקיחת האחריות בעקבות הבחירה באלטרנטיבה אחת. חלקם מחליטים מתוך המניעים הלא נכונים- כמו הרצון לרצות את סביבתם או להתמרד נגדה. חלקם נבהלים מחוסר הודאות בקבלת ההחלטה ואז מחפשים ביטחון מושלם על-ידי חיפוש מידע וכך דוחים את ההחלטה ובעצם לא מחליטים.
דגשים חשובים לגבי החלטת הכוונה מקצועית
הדגש הראשון הוא שכמו שאין בן-זוג מושלם, כך אין מקצוע מושלם. עולנו בנוי מאי-וודאויות ואין ביטחון לשום דבר. לכן הפתרון שעל האדם לחפש הוא לא פיתרון מושלם אלא פתרון מעשי ובר-ביצוע.
חשוב לזכור שבכל בחירה יש ויתור מסויים על אלטרנטיבות אחרות ואדם ששואף לשלמות יתקשה לעשות ויתורים.
הדגש השני הוא ההבנה שהבחירה במקצוע, ההחלטה על הכוונה מקצועית, היא לא בחירה חד-פעמית ובהחלט יתכן שהאדם יצטרך גם בעתיד לבחור ולעשות החלטות נוספות, גם לאחר שהחליט ובחר בכיוון מקצועי כלשהו (יש בכך גם פן מרגיע כלשהו).
הדרך הנכונה לקבל החלטה לגבי הכוונה מקצועית ובחירת המקצוע היא הדרך ההגיונית.
הכוונה היא לדרך שבה המתלבט מוכן לקבל על עצמו את האחריות להחלטה למרות שהוא חושש מכישלונות.
קבלת ההחלטה נעשית על-ידי קביעת השיקולים החשובים לו, איסוף מידע על האפשרויות העונות על שיקולים אלו והיעזרות ברגשותיו ובדעות אחרים.
בסופו של דבר המתלבט מחליט בעצמו בהתאם לתנאי המציאות, בלי לנסות למצוא את האפשרות המושלמת, אלא בדרך של התפשרות וויתור.
במהלך ההחלטה, האדם מנפה ומוותר על מקצועות אשר אינם מתאימים לו בהתאם לשיקולים, ליכולות, לנטיות ולערכים שלו ואז נשאר עם המקצועות המתאימים. לאחר מכן הוא בודק כמה כל מקצוע מאלו שנשארו מתאים לו.
בסיום המתלבט ההגיוני מבצע בדיקת מציאות על ידי איסוף נכון של מידע ובודק שאכן ההחלטה הינה מעשית וברת ביצוע מבחינת מוסדות הלימוד.
ביבליוגרפיה
מדריך לבחירת מקצוע, סירקו בלהה. שירות התעסוקה, המרכז לייעוץ ולמידע תעסוקתי, המדור לחקר עיסוקים. תל-אביב. 1985.
כל מה שרצית לדעת על בחירת מקצוע, עפרה נבו. המרכז הארצי לבחינות ולהערכה. ירושלים. 1988.
זכויות מאמר זה שמורות למכון הגרפולוגי להכוון תעסוקתי
לחץ כאן להכוונה מקצועית או למיון מועמדים למשרות בעזרת מבחן הגרפולוגיהוקבל תשובה תוך 24 שעות.