לפני כחמש שנים פגשתי אדם בסביבות גיל הארבעים, שהגיע לקבלת דו"ח הכוונה מקצועית באמצעות הגרפולוגיה.
הוא היה רואה חשבון מצליח שעבד במשרד רואי חשבון יוקרתי, הרוויח יפה, נסע במכונית פאר, קנה דירה גדולה למשפחתו לא מזמן אבל מיד, כשנכנס אל המשרד שלי, היה ברור שהוא לא מאושר.
הוא עבד כ-16 שעות ביממה, כל בוקר הוא גרר את עצמו בכוח אל המשרד. הפגישות, הדו"חות, העובדים במשרד ובעיקר האפלוליות שם היו שנואות עליו.
כששאלתי אותו מה הוא באמת רוצה לעשות בחייו, הוא אמר לי שתמיד חלם להיות בעל חנות פרחים, אלא שהירידה ברמת החיים ממש לא התאימה לו ולכן הוא הרגיש במצב ללא מוצא ולכן פנה אליי.
רבים מאיתנו משועבדים לעבודתם (לא סתם המילה "עבודה" נגזרת מהמילה "עבד" או "שיעבוד"). השאלה הגדולה היא אם אנחנו עבדים לעושר חומרי, לציפיות של האנשים סביבנו או שאנחנו עבדים לרצונות שלנו, למה שעושה אותנו מועילים ובעיקר ממצים את עצמנו.
מחקרים רבים מראים שעל מנת שאדם ירגיש טוב בעבודתו נזקקים מספר דברים:
- העבודה צריכה להוציא מהעובד כישורים רבים ומגוונים.
- העבודה צריכה להיות משמעותית, משמע שהעובד לא ירגיש שהוא בורג במערכת אלא ישלים מטלה מתחילתה ועד סופה.
- העובד צריך להרגיש שהוא תורם לסביבתו.
לכן השלב הראשון שכל עובד צריך לעשות הוא לשאול את עצמו שאלות: "האם אני מאושר במקום שבו אני עובד כיום?", "האם אני קם בשמחה לקראת עוד יום עבודה?", "האם אני מרגיש שאני ממצה את עצמי?".
לאחר השאלות הללו, אנחנו צריכים לשאול את עצמנו מה אנחנו צריכים לעשות.
לפעמים אין צורך להחליף מקום עבודה, או לבצע הסבה מקצועית, אלא פשוט למצוא בעבודה שבה אנחנו כבר נמצאים, משמעות והנאה. אפשר לעשות זאת באמצעות איתגור עצמי שלנו, משמע להציב בפנינו מטרות מסוימות הקשורות לעבודה, לקחת מעורבות רבה יותר, להשקיע מאמצים רבים יותר. אפשר לעשות את זה גם בעזרת שינוי גישה- התייחסות שונה לעבודה שאנחנו עושים על מנת למצוא בה משמעות.
לדוגמה- אם אדם עובד בניקיון, הוא יכול לחשוב על כך שהוא תורם לרווחת האנשים שסביבו ועוזר להם לחיות בסביבה נקייה יותר ולנשום אוויר טוב יותר. הוא יכול לחשוב שהוא עוזר לעולם סביבו בזכות ניקיון ומחזור הפסולת וכיוצא בזה.
לעיתים אין מנוס והאדם צריך לבצע הסבה מקצועית או הסבת אקדמאים. הסבה זו צריכה להתבצע בצורה הדרגתית ולא בבום אחד, זאת על מנת שהשינוי לא יהיה דרסטי מיד.
עיסוק בתחום שיספק לנו משמעות והנאה, סיכוי טוב שיניב לנו בעתיד הצלחה כלכלית כיוון שאנחנו, מטבע הדברים, משקיעים יותר מאמץ בדברים שמעניינים אותנו ושם גם מתבטאת היכולת שלנו.
ביבליוגרפיה
כל מה שרצית לדעת על בחירת מקצוע, עפרה נבו. המרכז הארצי לבחינות ולהערכה. ירושלים. 1988.
מדריך לבחירת מקצוע, סירקו בלהה. שירות התעסוקה, המרכז לייעוץ ולמידע תעסוקתי, המדור לחקר עיסוקים. תל-אביב. 1985.
הפרק "אושר בעבודה" מתוך הספר "באושר ובאושר", ד"ר טל בן שחר. הוצאת מטר, 2012.
זכויות מאמר זה שמורות למכון הגרפולוגי להכוון תעסוקתי
לחץ כאן להכוונה מקצועית או למיון מועמדים למשרות בעזרת מבחן הגרפולוגיה וקבל תשובה תוך 24 שעות.