הפסקת הריון איננה מהלך של מה בכך. מאחוריההחלטה עומדות בדרך כלל סיבות לא פשוטות וגם לא מעט ביורוקרטיה. על התהליךושיטות הביצוע, נפרט בהמשך.
מאת: אילון לחמן
באילו מקרים נהוג להפסיק הריון?
כל הפסקת הריון המבוצעת בארץ, חייבת לעבור דרך ועדה לענייניהריון שישנה בכל בית חולים במחלקת נשים. הועדה, המורכבת מרופא נשים, רופאכללי ועו"ס (מתוכם חייבת להיות לפחות אישה אחת), עוברת על הנתונים ומחליטההאם לאשר את ביצוע הפסקת ההריון.
הקריטריונים לאישור הפסקת ההיריון, מתחלקים לשתי קטגוריות ראשיות:
סיבות סוציאליות:
- · אישה לא נשואה
- · אישה נשואה עם הריון מגבר אחר
סיבות רפואיות
- · כאשר המשך ההריון מהווה סכנה לחיי האם או לעובר
- · נשים נשואות מעל לגיל 40
- · כאשר מתגלה בבדיקת מי שפיר כי העובר פגוע
- · כאשר לאם ישנה מחלה העשויה לסכן את העובר
לאחר שהאישה עוברת את הועדה, הפסקת ההריון מתבצעת בבית חולים.שימו לב כי אין לבצע הפסקות הריון בקליניקה הפרטית של הרופא. את השיטהלהפסקת ההריון מתאימים על פי השלב בו ההריום נמצא.
עד סוף השבוע השביעי: במצב זה ניתן לבצע הפסקת הריון על ידי שתי מנות של כדורים. המנה הראשונה נקראת מפיג'ין, כאשר תפקידה הוא לעצור את התפתחות ההריון בתוך הרחם. לאחר יום-יומיים, נוטלים את המנה השניה של כדורים בשם ציטוטק, אשר נועדו לגרום להתכווצות הרחם ולפליטתו החוצה של שק ההריון.
לאחר השבוע השביעי ועד שבוע 14: כאן הפסקתההריון נעשית באמצעות שאיבה. הפעולה מתבצעת בד"כ בהרדמה כללית, כאשרמרחיבים את צוואר הרחם בהתאם לגודל ההריון ומכניסים צינורית פלסטיק לתוךחלל הרחם. הצינורית מחוברת למכשיר אשר שואב את תוכן הרחם (קרי – העובר, שקההריון והשיליה) ומנקה אותו.
את התהליך מלווים בדרך כלל בטיפול אנטיביוטי וייתכן ויופיעדימום דמוי ווסת במשך מספר ימים. לאחר כשבועיים עורכים ביקורת אולטרהסאונד, אשר נועדה לודא כי ההפלה בוצעה במלואה ולא נותרו שאריות בתוך חללהרחם.
לאחר שבוע 14 ועד שבוע 20-22: במצב זה ישנו צורך להכין את צוואר הרחם לתהליך באחת משתי הדרכים:
הדרך ה"ישנה" הינה באמצעות מקלות למינריה, העשויים מאצות יםומוחדרים לצוואר הרחם. הלמינריה שואבת נוזלים ומתרחבת ועל ידי כך צווארהרחם נפתח. במקרים בהם ההריון גדול, נהוג להשתמש ב-4 מקלות ולאחר מכןלהחליפם בעשרה מקלות אשר יקלו על הרחת צוואר הרחם. לאחר מכן, מתבצעת שאיבהשל תוכן חלל הרחם. לאור העובדה כי התהליך איננו מידי, ישנו צורך באשפוז של24 שעות לפני ביצוע ההפלה.
דרך חלופית ללמינריה הינה באמצעות כדורי ציטוטק המורכבים מהורמון הפרוסטהגלנדין, אשר גם כן גורם להרחבה ופתיחה של צוואר הרחם.
החל משבוע 23: במצב זה נהוג להפסיק את ההריון על ידי גרימה ללידה מוקדמת. ישנן שתי שיטות לביצוע התהליך:
- הזרקה של חומר הנקרא סיילין היפרטוני (מיסת מלח מרוכזת) לתוך חלל הרחם,אשר גורם להתכווצויות (צירים מוקדמים) ולהפלה. השיטה מוכרת בעולם כשיטת"בוארו".
- הזרקת הורמונית שיגרמו להתכווצויות וללידה מוקדמת.
בנוסף לתהליך זה, נהוג להזריק באמצעות מחט והשגחתאולטראסאונד, תמיסת מלח מרוכזת ישירות לליבו של העובר, בכדי לגרום להפסקהמידית של פעולת הלב.
במקרים של אישה עם היסטוריה של ניתוחים קיסריים: מבוצע "מיני ניתוח קיסרי" (שם רפואי: "היסטרוטומיה"). במקרה כזה מבוצעת גם כן פעולת הזרקת תמיסת המלח לליבו של העובר לפני התהליך.
מאמר זה הובא ע"י ד"ר לחמן
ד"ר איילון לחמן הוא בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין.