לא מעט נשים נתקלות בהפתעה במושג "בדיקת מי שפיר", כאשר הדיעותלגביה הן חלוקות והמידע לעיתים לא ברור לחלוטין. אז האם לעבור את הבדיקה אולא? על כך במאמר הבא.
מאת: ד"ר איילון לחמן
למה נועדה בדיקת מי שפיר?
בדיקת מי השפיר, נועדה בכדי לודא את המבנה הגנטי של העובר, עלמנת לשלול מומים גנטיים, כאשר המום השכיח ביותר הינו "תסמונת דאון".אציין, כי תוצאות הבדיקה הן ודאיות ב-100%. בנוסף, הבדיקה בודקת גם את רמתהחלבון העוברי, אשר רמה חריגה שלו עשויה להצביע על מומים במערכת העצביםהמרכזית של העובר.
כמו כן, במידה וישנו חשד כי האם ההרה נושאת מחלה ויראלית כגון CMV, בדיקת מי השפיר מאפשרת לבדוק האם העובר נדבק גם הוא.
מתי יש לבצע את הבדיקה?
הבדיקה מבוצעת החל מהשבוע ה-16 להריון. הקבוצה הגדולה שלהנבדקות, הן נשים הרות מעל גיל 35, אשר לפי הוראת משרד הבריאות – מומלץ להןמאוד לבצע את הבדיקה (במקרים אלו, משרד הבריאות אף מממן את הבדיקה).
בנוסף, באם כתוצאה מבדיקת אולטרה סאונד וסקירת מערכות או מידעעל מחלות גנטיות משפחתיות כלשהן, עולה חשד לגבי בריאות העובר, מומלץ לבצעבדיקה גם אז. כמובן שבאם ישנה המלצה של יועץ גנטי עקב הצטברות נתונים לגביהמשפחה וההריון, רצוי מאוד להקשיב לו.
כאמור בשאלה הקודמת, במידה וישנו חשד להדבקות האם במחלה ויראלית כלשהי – יש לבדוק גם את העובר.
כיצד מתבצעת הבדיקה?
לפני תחילת הבדיקה מבצעים אולטרה סאונד בכדי לודא את מיקוםהעובר והשיליה. לאחר מכן מחטאים את הבטן ותחת השגחת המטמר של האולטרה סאונד(בכדי לא לפגוע חס וחלילה בעובר או בשיליה) מחדירים מחט סטרילית חד פעמיתועדינה מאוד, אל תוך שק ההריון. לאחר החדרת המחט, שואבים נוזל מתוך מיהשפיר ומוציאים את המחט.
סיכונים בבדיקה
לפי הספרות הרפואית, הסיכון להפלה בבדיקת מי שפיר הוא 1:300(שליש האחוז). ההערכה היא כי ההפלות מתבצעות כתוצאה מהחדרת זיהום בזמןהדקירה.
בדיקות חלופיות
ישנה בדיקה בשם "בדיקת סיסי שיליה", אשר נותנת מענה חלקילבדיקת מי השפיר אך בדיקה זו היא אפילו מסוכנת יותר (סיכון של 1:100).במהלך הבדיקה, לוקחים קטע קטן משיליית העובר לבדיקה, אך פעולה זו איננהנותנת תשובות לגבי החלבון העוברי או זיהומים.
היתרון של בדיקה זו, הוא בעובדה שהיא מתבצעת מוקדם יותר, בשבוע 10-11.
לסיכום, לאחר שהפרטים אל מול עיניכן, הבחירההיא של כל אם לעצמה. אני ממליץ מאוד על ביצוע בדיקת מי שפיר, בכדי לאתרמומים וסיבוכים אחרים בשלב מוקדם ככל האפשר ובמקרים בהם בני הזוג מעונייניםלודא חד משמעית את בריאותו הגנטית של העובר. כמו כן, הסתמכות על בדיקותאחרות איננה תמיד בטוחה יותר ולבטח שהן אינן מספקות תשובות חד משמעיות לגביבריאות העובר, כפי שמספקת בדיקת מי השפיר
ד"ר לחמן הוא בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין.
ד'ר אילון לחמן נחשב לרופא מהשורה הראשונה בזכות רמתו המקצועית הגבוהה והשיטות החדשניות אותן הוא
מיישם בעבודתו. כיום מנהל איילון לחמן שתי קליניקות משגשגות: האחת ליד בית-חולים "אסותא" בתל-אביב
והשנייה באילת. הוא מנתח בכיר בבית חולים "אסותא" ומיילד באופן פרטי בבית-חולים "לניאדו".