הקדמה- כמומחה לתחום שירות המבחן ואבחון המסוכנות, ביצעתי אבחונים פסיכו- סוציאליים וכתבתי חוו"ד רבות, וכן הופעתי בפני בית המשפט במשך מאות פעמים והצגתי את אבחנותיי המקצועיות. אומנם, שירות המבחן מנסה לאזן בין התחום הפלילי לתחום השיקומי, אך לאור עומס רב, תהליך האבחון נעשה לעיתים באופן מהיר, מה שמקשה על המופנים להציג את עצמם בפני קציני המבחן באופן נכון ומלא. לכן, שירות המבחן עלול להגיש "תסקיר שלילי", אשר יכול להביא לענישה חמורה. עורכי הדין, אף הם לא פעם, מתקשים לסייע, היות ושירות המבחן אינו כפוף למשטרה ובית המשפט, אלא מדובר בגוף חיצוני, המגיש חוו"ד לביהמ"ש.
***מידע משמעותי לנאשמים בפלילים: חשיבות אי ההרשעה במפגש עם שירות המבחן, המשטרה ובית המשפט/שפר אמיר***
במאמרי הקודם, פירטתי לגבי תפקיד קצין המבחן והסברתי את ההבדלים בין שירות המבחן לנוער ושירות המבחן למבוגרים. כמו כן התייחסתי לתהליך האבחון הקצר הנערך בשירות, אשר מקשה לא פעם על המופנים להציג את עצמם בצורה מלאה, מה שעלול להביא תסקיר "שלילי" בעניינם לבית המשפט (קרי, לענישה משמעותית).
בנוסף, התייחסתי לתפקידו המצומצם, להערכתי, של עורך הדין בתחילת התהליך, מאחר ועת הופנה הנאשם לשירות המבחן, אין משמעות בדרך כלל, לייצוג עורך דין. נראה כי לרוב, תפקידו של עו"ד משמעותי, עת סיים שירות המבחן תפקידו, וזאת כשלא הוגשה לביהמ"ש המלצה טיפולית (קרי הנאשם צפוי להרשעה ולעונש ממשי).
בשורות הבאות אסביר את נושא ההרשעה בתהליך הפלילי, ואת חשיבות אי ההרשעה לגבי עתידם של הנאשמים. אחלק את ההסבר לגבי קטינים ובגירים. כמי שעוסק באבחון וטיפול באנשים עוברי חוק במשך שנים, אני רואה חשיבות בהבאת מידע זה לציבור, בעיקר על רקע חוסר ידע, אשר עלול לפגוע בעתידם באופן קריטי.
שירות המבחן לנוער, מקבל כאמור הפניות מהמשטרה. על קצין המבחן, להחליט האם לסגור את התיק של הקטין (רישום העבירה נשאר במשטרה, אך ללא רישום פלילי), או להמליץ על הכנת כתב אישום (ניפתח תיק פלילי).
התרשמות קצין המבחן אמורה, להיערך על ידי מפגש עם הקטין, הוריו ומסמכים מגורמי טיפול ובית הספר. לעיתים עקב מעמסה, החלטה משמעותית זו, מתקבלת לאחר מפגש אחד בלבד.
במידה וקצין המבחן מחליט להמליץ על הכנת כתב אישום, מופיע רישום פלילי לקטין. רישום זה, ברוב המקרים עלול למנוע את גיוסו של הנער לצבא.
השלכות לגבי נושא זה, ברורות. אי שירות בצה"ל גורר אחריו, אי יכולת לעבוד בעבודות ממשלתיות, אי קבלת הטבות מהמדינה (כמו בנושא משכנתא והלוואות) ועוד.
במידה והקטין יורשע בבית המשפט, מדובר בהשלכות חמורות. הרישום הפלילי יישאר במשך שנים רבות (קטין שלו רישום פלילי ראשון, אשר לא הורשע, יוכל לבקש חנינה מהנשיא, על מנת למחוק את הרישום, ולאפשר דלת פתוחה לגבי עתידו). בנוסף, לא ישרת בצבא, ואף לא יוכל לעבוד בעבודות שנותנות שירות לגורמים ציבוריים (מאבטח בבית ספר, למשל).
ובהמשך חייו, לא יוכל להתקבל לעבודה בעבודות מסוימות (בנושא העבודות, אתייחס בשורות הבאות לגבי שירות המבחן למבוגרים).
שירות המבחן למבוגרים, פוגש נאשמים באמצע התהליך המשפטי. כלומר מחלקת תביעות של המשטרה, או פרקליטות המדינה, הגישו כתב אישום בעניינו והחל התהליך בפני שופט.
הנאשמים יכולים להגיע לשירות המבחן, רק לאחר שהודו בביצוע העבירה. ללא הודאה זו, לא יוכלו לעבור תהליך אבחון של קצין מבחן.
ההגעה לשירות המבחן, אינה נותנת תמיד מענה יעיל לנאשמים, וזאת בעיקר כי עורכי הדין, מתקשים להבין את מי נכון להפנות לשירות.
יש ליזכור כי מדובר בתהליך מהיר ומורכב של התרשמות. לעיתים התמונה שעולה מתסקיר שירות המבחן, הנה "גרועה" יותר, מלפני שהופנה הנאשם, עת בית המשפט מקבל מידע רחב על הנאשם, שלא היה ידוע לו, עד להפניה לשירות המבחן.
יחד עם זאת, לאנשים רבים, ההפניה לשירות המבחן, הנה קריטית עבורם. לא רק בבחינת ההמלצה לעונש (כחלק מתפקידו של קצין המבחן, הוא יכול להמליץ על העונש, המלצה אשר בדרך כלל מתקבלת על ידי בית המשפט), אלא מבחינת נושא ההרשעה.
באופן כללי קיימים שלושה שלבים עיקריים בתהליך המשפטי:
1. שלב הקראת כתב אישום והודאה או אי הודאה של הנאשם (במידה והנאשם אינו מודה מתחיל תהליך ארוך של משפט הוכחות. תהליך אשר בית המשפט מנסה להימנע, עקב "בזבוז" של שעות עבודה).
2. שלב הכרעת הדין, שבה יידון נושא ההרשעה.
3. החלטת בית המשפט- זכאי (רק לאחר משפט הוכחות) /עונש (בשלב זה יידון נושא ההרשעה).
יש ליזכור, כי הגורם המקצועי היחידי אשר יכול להמליץ על אי הרשעה, הנו קצין המבחן.
במידה והתרשם קצין המבחן והמליץ על אי הרשעה (המלצה שאינה ניתנת בקלות ודורשת כי הנאשם יצליח להציג את עצמו בצורה נכונה ורחבה בפני קצין המבחן, וזאת תוך זמן קצר), הנאשם יימנע מעונש משמעותי כגון, קנס, מאסר על תנאי ומאסר בפועל, ויהיה בפיקוחו של קצין המבחן לזמן מוגדר.
במידה וקצין המבחן, אינו ממליץ על אי הרשעה, יתרחשו מספר דברים מהותיים:
1. על הנאשם ייגזר עונש משמעותי.
2. הרשעה תגרום לרישום פלילי במשך שנים רבות (אדם אשר עד לרגע המשפט, עברו היה נקי, יכול כעבור מספר שנים להגיש בקשת חנינה מהנשיא, על מנת לשקם את עתידו).
3. מרגע ההרשעה, אדם לא יוכל לעבוד עם מסגרת ציבורית (בין אם הוא מנקה שולחנות בחדר אוכל של בית הספר, או רואה חשבון שנותן שירות לביטוח לאומי, או מאבטח ברכבת, או מזכירה במשרד הרווחה, למשל).
4. עובד משרד הביטחון (רפא"ל, למשל), נהג מונית, מורה, עובדי משרדים ממשלתיים, כגון פסיכולוג, עובד סוציאלי, עורכי דין, שוטרים ועוד- יפוטרו באופן מיידי.
#תפקיד קצין המבחן בעת המלצה לחלופת מעצר(במקום שהייה בתא מעצר בכלא בזמן תהליך החקירה והמשפט, בדיקת אפשרות כי, יהיה במעצר בית), וכן נושא שחרור מהכלא (ניכוי שליש), במאמריי הבאים.
למכון שפר ומאמרים נוספים
יש לך שאלה?
מחכה לך מענה מאמיר מנהל המכון-
לחץ כאן ונעזור לך לפתור את הבעיה עכשיו
###כל הנכתב כאן הוא בגדר המלצה ואינו תחליף לאבחון וטיפול משפטי,רפואי ורגשי.