הרגלי חיים לקויים, משפיעים עלינו ועלולים להאיץ אובדן זיכרון,ירידה בכושר הריכוז והתפקודים השכליים, ואף מובילים להופעת דיכאון, להתערפלות בחשיבה ולהזדקנות מוקדמת עד להתדרדרות למחלות כמו אלצהיימר ושיטיון (דמנציה). החדשות הטובות הן, שהמוח האנושי הוא בעל יכולת שיקום עצמי עוצמתי , וכדי לתחזק אותו יש צורך לצרוך את אבני הבניין המתאימים לו באמצעות תזונה בריאה של מזונות עתירי חומרי הבניין החיוניים לפעילות המוח.
רוצים להגביר את הזיכרון וכושר הריכוז? אלו המזונות שמומלץ להוסיף באופן קבוע לתפריט:
1. דגים לפני הכול- מכיוון שהמוח שלנו מורכב בעיקרו מתאי שומן, הוא זקוק לכמות גדולה של חומצות שומניות לבניית תאי המוח. מכיוון שגופינו אינו מסוגל לייצר את החומצות השומניות בעצמו, יש לצרוך אותן בצורת מזון כשהמקור הגדול ביותר של חומצות שומניות בילתי רוויות הן אומגה 6 ואומגה 3 המצויים באופן טבעי בדגים. מחקרים הוכיחו שחתכים באוכלוסיה שהרבו באכילת דגים, היו בעלי נוכחות נמוכה מאוד של תופעות כמו דיכאון, שכחה, חוסר ריכוז, והתפתחות אלצהיימר. רשויות הבריאות האמריקאיות למשל, ממליצות לכל אדם לאכול לפחות 2 מנות של דגים בשבוע, המקור הזמין והאמין ביותר לתוספת אומגה לתפריט התזונה הבריאה.
2. ביצים- בנוסף להיותן עשירות בחלבונים ומינרלים חיוניים, ביצים מכילות גם כולין, התרכובת שממנה בנוי הלציטין שהוא חיוני לזיכרון. בנוסף מכילות ביצים אנטיאוקסידנטים המגבירים את פעילות תאי המוח, ומסייעים במניעת קטרקטים בעיניים, והתדלדלות השרירים.
3. דגנים מלאים- עשירים בויטמינים מקבוצת B החיוניים לפעילות תקינה של המוח. כמו כן מחקרים הוכיחו שאנשים בעלי רמה נמוכה מידי של ויטמינים מקבוצת B סבלו מדיכאון, והתקפי חרדה.
4. שקדים- תורמים לחשיבה צלולה, מגבירים חיוניות, ומהווים נוגדן יעיל נגד תופעת הדיכאון.
5. אגוזי מלך- עשירים בחלבונים וחומצות אלפא לינוליות, המייצבים את רמת הסרוטונין במוח. הסרוטונין מווסת את מצבי הרוח שלנו, ואת מפלס הרעב, ואגוזי מלך מסייעים בנוסף בהקלה על נדודי שינה, ודיכאון.
6. חמוציות- מגבירות את הזיכרון: במחקרים שנערכו במהלך השנה החולפת, הוכח בבירור שאצל אנשים שצרכו חמוציות בצורה סדירה בכל יום, נרשמה עליה בייצור תאי מוח חדשים באזור ההיפוקמפוס- האזור במוח שאחראי על הזיכרון.
7. תות שדה- עשיר באנטי אוקסידנטים. תאי גופנו חשופים לפגיעת רדיקלים חופשיים, הגורמים לנזק חמצוני ולמות תאים, וככל שיש לנו פחות תאי מוח, נפגמת יכולת החשיבה והזיכרון.. רדיקלים חופשיים מגיעים מזיהום אוויר, מעשן סיגריות, מקרינה, מקוטלי עשבים וממזון מטוגן, והצטברותם במוח מגבירה את הסיכון למחלות ניווניות ולהאצת תופעות ההזדקנות.
8. תה ירוק- מכיל אנטי אוקסידנטים המאיצים את שחרור הדופמין- האחראי על מצב הרוח הטוב,ותחושת אושר ואהבה, וכמו כן מסייע בהרגעת העצבים ממתחים וחרדות.
9. ברוקולי- עשיר וויטמין K החיוני לפעילות קוגניטיבית, ולעוצמת פעילות תאי המוח.
10. חציל- על קליפתו מכיל נסונין השומר על מוח ומחשבה חדים, על ידי הגברת הקשרים בין המולקולות לתאי המוח.
11. תרד- מגן על המוח ממתח, ומגביר את הפעילות המוטורית.
12. יוגורט- מכיל חומצות אמיניות המייצרות מוליכי נוירונים, ודופמין, ומשפרים את פעילות תאי המוח ותאי העצב.