בתור ישראלים אנחנו כבר יודעים שעלינו להתכונן לכל צרה שלא תבוא; בניית ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) הינה חובה על פי חוק ההתגוננות האזרחית וכל מבנה חדש מוכרח לכלול ממ"ד בתוכנית הבניה שלו - בין אם מדובר במבנה רגיל ובין אם במבנה רב קומות.
בניית ממ"ד חשובה עוד יותר כשמדובר במבנים רבי קומות, שכן בעת הישמע האזעקה, לא תמיד יהיה זמן לתושבי הקומות הגבוהות למלט את עצמם אל המרחב המוגן. לכן חשוב לוודא שבכל קומה וקומה ישנו לפחות ממ"ד אחד שיוכל לשרת את באי הבניין בעת הצורך.
עומדים בסטנדרט
בניית ממ"ד - כאמור, היא חיוב המגיע מן החוק, ועל כן על הממ"ד לעמוד במספר הגדרות והוראות המצויות בתקנות ההתגוננות האזרחית. כך, בעת בניית ממ"ד יש לוודא ששטחו הוא 9 מ"ר לפחות. במבנים רבי קומות בהם לא נעשתה בניית ממ"ד בכל דירה, יש לבנות מרחב מוגן קומתי (ממ"ק). הוראה זו תקפה גם לגבי בניינים רבי קומות הכוללים משרדים.
בניית ממ"ד לא תמיד מתייחסת למבנים חדשים; ייתכן כי דיירים של בית משותף ישן ירצו לבנות ממ"ד. אם זהו אכן המצב, נדרשת הסכמה של 60% מבעלי הדירות והאחריות על בניית ממ"ד תוטל על יוזם הבנייה או על בעל הנכס.
בשל החוק המחייב בניית ממ"ד בכל בניין חדש, כיום כמעט ואין צורך לקבל הסכמה רטרואקטיבית מבעלי הדירות בבניינים רבי קומות ומשותפים. לרוב, בשל כדאיות כלכלית, מעדיפים הקבלנים לבנות ממ"דים ולא ממ"קים.
כדי להיות בטוחים שכולם מוגנים
בניית ממ"ד היא כבר סטנדרט קבוע, אך יחד עם זאת בעת בניית ממ"ד, יש להקפיד להתחשב בדרישות החוק; המרחב המוגן הבסיסי חייב לכלול צינור אוורור, קירות העשויים מבטון מזוין מלא בלבד, חלון ודלת אטומים לגזים ועמידים בפני הדף וכו'.
בסיכומו של דבר, בניית ממ"ד היא אמנם חיוב הנגזר מן החוק, אבל מטרתה להגן עלינו, האזרחים; כך נהיה בטוחים שאנו מוגנים בעת הצורך, בין אם בבית, בעבודה או בכל מקום אחר אליו נלך. חשוב לזכור, כי כיום, ממ"ד הוא לא מותרות, מדובר בצורך אמיתי וחיוני, שנדרש לכל אדם ואדם החי במדינת ישראל.
מאמר זה נכתב באמצעות ברגיל בניה מתקדמת