לא פעם אנו שומעים על חיילים או ספורטאים, אשר סובלים משברי מאמץ. אלו מסיימים מסע ארוך או סדרת משחקים, אשר משביתה אותם למשך תקופה עקב אותם שברי מאמץ, מה זה שברי מאמץ, וכיצד מטפלים בהם? מאמר זה ינסה לעלות על שאלות אלו.
שבר מאמץ, נוצר כתוצאה משחיקה של העצם עקב העומס המופעל עליה. עצם היא רקמה בגוף הפעילה ומשתנה בתוכה גם כאשר המבנה החיצוני שלה נשמר כמו שהוא. העצם הינה גמישה וקלה, ובו בזמן גם נוקשה, היא סופגת מלחים אשר גם יוצאים ממנה, ולמעשה היא מושפעת מכל עומס או פעילות שהיא חווה.
לרוב השברים נוצרים בחיבור שבין הגיד לעצם, עקב עומס שנוצר על ציר האורך של העצם. השבר הינו שבר אורך, אשר מוריד שכבה דקה מהעצם בעת השבר. אומנם הגוף מייצר רקמות שונות שמחליפות את הרקמות הפגומות בעצם, אך כאשר מוטלים על הגוף עומסים כבדים ועוד ברצף, יש לו קושי לייצר רקמות אלו, שחיקת העצם נמשכת, ונוצרים בה פגיעות, אשר בהיעדר תשומת לב, עלולים ליצור שבר מלא.
שברי מאמץ עם כן, הם דבר נפוץ בקרב חיילים קרביים, אצנים, מתעמלים, כדורסלנים, כדורגלנים, רקדנים ואף אנשים שמטיילים כאשר משא כבד על גופם. כדי להתמודד עם תופעה זו, יש תחילה להבין שאנו סובלים משברי מאמץ. לעיתים אנשים חושבים שמדובר בכאב פשוט ועל כן לא מפסיקים את הפעילות שלהם. לעיתים, בעיקר כאשר מדובר בחיילים וספורטאים, אין רצון להפסיק את הפעילות, מחשש לתגובות הסביבה, אך המשך הפעילות עלול להביא לנזק קשה לגוף.
טיפול בשברי מאמץ, נעשה על ידי ביקור אצל אורתופד, אשר יסביר כיצד יש לבצע את הטיפול וכיצד יש לנהוג כדי להחלים. בדרך כלל, הטיפול יכלול מנוחה וחזרה הדרגתית לפעילות, תרגילי פיזיותורפיה, קירור וחבישה של המקום. כמו כן, ימליץ האורתופד, על שימוש במדרסים לצורכי הליכה ועל תזונה עתירת סידן.
המאמר מוגש מטעם מדריך האורטופדים הגדול בישראל, בתוכו ניתן למצוא אינדקס אורטופדים, מאמרים נוספים בתחום וחדשות בתחום האורטופדיה.