מאת: עו"ד אודי בוזמן
ייחוד עיסוקו של עורך דין אינטרנט טמון ביכולתו להחיל דינים "רגילים" על עולם וירטואלי, ואף בשליטתו בחקיקה שנועדה לפעול בעולם המחשבים, ולהסדיר את המסחר האלקטרוני, וכן בהלכות השונות של בתי המשפט בישראל.
מה יחוד עיסוקו של עורך דין אינטרנט?
ניתן לומר שעורך דין אינטרנט צריך להיות בראש ובראשונה בקיא בדינים הכלליים, כל אחד על פי מומחיותו, קרי, דיני החוזים, דיני נזיקין, דיני מסחר ושטרות וכו', אלא שתחום עיסוקו נוגע בדרך כלל לפעולות או מחדלים המתרחשים בעולם הווירטואלי. במילים אחרות, מקרי סכסוך בין שני צדדים או יותר (מוכר – רוכש, מעוול – ניזוק, מפר חוזה – מקיים חוזה) שקשרו גורלם במרחב האינטרנטי.
קל להזדהות עם הטענה שבשנים האחרונות, עולם האינטרנט גדל למימדים אדירים, וכך גדלו והתרחבו זירות ההתגוששות בין הצדדים. כך התרחבה זירת המסחר והחוזים, כמו גם זירת ההפרות ואכיפת ההסכמים, ובאותו אופן גדלה, למשל, זירת הביטוי והחלפת הרעיונות, והכוונה לרשתות חברתיות, פורומים וכו', המאפשרים אמצעי ביטוי רחבים בהרבה, ומכאן, כר פורה להוצאת דיבה ופגיעה בשם הטוב. ניתן לאבחן מספר זירות עיקריות בהן יפעלו עורכי דין בישראל בתחום האינטרנט.
• רגולציה: המחוקק ביקש להסדיר את המסחר ברשת האינטרנט, אשר לפחות בתקופת ינקותו היה חשוף להונאות רבות. גוף המבקש לקיים מסחר אלקטרוני ו/או לגבות כסף מן הציבור באמצעות רשת האינטרנט נדרש לעמוד בדרישותיו של המחוקק שנועדו להגן על הגולשים, ממונם ופרטיותם.
• מסחר וקניין רוחני: כל תאגיד או אדם פרטי המבקש להציע לציבור לרכוש מוצרים או שירות באמצעות האינטרנט, מבקש למעשה להעביר אל הרשת התנהלות משפטית למלוא רוחבה, לאמור "חתימה" על חוזה, תשלום, אספקה, החזרה וכו'. נושא מורכב לא פחות הוא הצורך להגן על זכויות יוצרים, פטנטים, סימני מסחר רשומים וכו', כאשר המוצר או השירות מתנוססים בגאון ברשת וחשופים לעיני כל.
• לשון הרע ופגיעה בפרטיות: כיום, עם חלוף השנים וההתקדמות הטכנולוגית, רבים מההליכים המשפטיים בישראל בגין הוצאת דיבה ופגיעה בפרטיות, נוגעים למעשים ומחדלים ברשת האינטרנט. המחוקק טרם התאים את החוקים הרלוונטיים במלואם לתחולה על רשת האינטרנט. למשל, טרם הוכרעה בפסיקה השאלה, האם "פייסבוק" או פורום, או רשת חברתית אחרת מהווים "אמצעי תקשורת" החייב בנזיקין עקב פרסום לשון הרע.
רכשתי מוצר פגום דרך האינטרנט – מה ימליץ לי עורך דין אינטרנט?
החוק הכיר ברכישת מוצר באמצעות האינטרנט, וייחד לרכישה זו כללים מיוחדים הנגזרים מייחודה של עסקה כגון זו. היא נבדלת מעסקה רגילה בכך שהרוכש איננו רואה את המוצר שהוא רוכש לנגד עיניו והאפשרות לטעות או לאי-התאמה של מוצר לדרישות הלקוח, היא גדולה יותר. החוק כינה עסקה זו "עסקת מכר מרחוק", והציב כללים מיוחדים לגביה. בעיקרון, הרחיב המחוקק את חובת הגילוי החלה על המוכר, לעניין מחירו של המוצר ותנאי התשלום, וכן החיל חובה לפירוט רב יותר של פרטי המוכר ודרכי ההתקשרות איתו. עוד נקבע כי ניתן לבטל את העסקה ולקבל החזר כספי עבור המוצר תוך 14 ימים מיום קבלתו. יצוין כי המחוקק אף הגדיל את ההגנה על עסקת מכר רגילה, ובכלל זאת האפשרות להשיב את המוצר ולהזדכות על התמורה.
העלילו עלי עלילות בעילום שם בפורום עסקי – מה יכול עורך דין אינטרנט לעשות?
במקרה כגון זה, משרד עורכי דין מנוסה ידע כי לפני שהוא תובע את עלבונו של הנפגע, הוא חייב לפתוח בהליך נפרד לשם חשיפת זהותו האמיתית של מוציא הדיבה. ברוב רובם של המקרים, מוציא הדיבה יסתתר תחת כינוי אנונימי. לשם כך נדרש אפוא לפתוח בהליך משפטי נגד האתר או הפורום במסגרתו הוצאה הדיבה, לקבלת צו המורה לו לחשוף את כתובת ה – IP של הפוגע.
בית המשפט לא יעשה כן בקלות, ורק במקרים בהם מדובר בהוצאת דיבה המגיעה כדי עבירה פלילית, ואיננה אך עוולה אזרחית. נבהיר כי חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה – 1965, מבחין בין העבירה הפלילית של הוצאת דיבה לבין העוולה האזרחית. עבירה פלילית היא הוצאת דיבה שנעשתה בכוונה לפגוע ופורסמה לשני אנשים ויותר, בעוד עוולה אזרחית התרחשה לכאורה בפרסום לאדם אחת בלבד, וגם אם לא היתה כוונה לפגוע.
לאחר קבלת כתובת ה – IP של הפוגע, ניתן לפנות לספק האינטרנט בצו לחשיפת פרטי הפוגע. כאן מומחיותו של עורך דין אינטרנט צריכה להתבטא; בהכרתו את דיני לשון הרע הכלליים וההלכות השונות של בתי המשפט, אשר כאמור לעיל, טרם הכירו באופן מפורש בהוצאת דיבה באמצעות "פייסבוק" למשל.
לסיכום: מומחיותו של עורך דין אינטרנט מנוסה היא כפולה. עליו להכיר את הדינים הכלליים כאמור, לשון הרע, חוזים, מסחר וכו', ולהחילם בהצלחה על יחסים בין צדדים במסגרת רשת האינטרנט. שנית עליו להכיר לעומק את הדינים וההלכות השונות שהחילו המחוקק ובתי המשפט על העולם הווירטואלי.