למרות אופייה הלא אלים לכאורה מבחינה פיזית , עבריינות מחשבים מהווה עבירה פלילית לכל עניין ודבר והיא כן אלימה מפאת ההרס והנזק שהיא גורמת לנפגע. הדבר מתבטא לא רק מבחינת זליגת המידע המסווג והחדירה לפרטיות אלא אף מבחינת ההפסדים הכספיים העצומים שהתופעה עלולה לגרום. מדובר בסוג עבריינות שצובר תאוצה במספר המקרים המתועדים בבתי המשפט ובחקירות המשטרה, וזהו המקום לפרט מעט יותר אודות סוגי העבירות הנכללות בהגדרה זו.
עבריינות מחשבים – מה אומר החוק?
בשנת 1995 נחקק בישראל חוק המחשבים, שמטרתו הייתה להגדיר את העבירות הפליליות המיוחסות בעולם זה, מה מותר ומה אסור ומה יהיו העונשים עבור המפרים אותו. אמנם, מאז ועד היום תחום המחשבים עבר לא מעט שינויים וחידושים (בעיקר האינטרנט) אך סוג העבירות המיוחסות נשארו בעלות אותה ההגדרה בדיוק.
להלן פירוט של פעולות הנחשבות עבריינות מחשבים על פי החוק:
· שיבוש או הפרעה – עבירות הכוללות שיבוש מכוון של פעולת המחשב או מחיקת חומרים מתוכו ללא רשות.
· פלט כוזב – כאשר מבוצעים שינויים במחשב או בחומרה, שגורמים להוצאת פלט כוזב (למשל דוחות לא נכונים, טעויות מספריות, דיווח לא נכון וכו').
· חדירה שלא באישור – כניסה לחומרים הנמצאים על המחשב או מעקב אחריו ללא אישור. מהות החדירה לתוכן מהווה עבירה בפני עצמה אך היא יכולה להוות קרקע לעבירות "המשך" כגון זיוף כרטיסי אשראי, פריצה לחשבונות בנק וכו'. עוד חשוב לציין כי כיום חדירה פלילית למחשבים יכולה להתבצע לא רק באופן פיזי אלא אף מרחוק באמצעות תוכנות שונות.
· תוכנות – חל איסור חמור בהפעלת תוכנות או שינוי תוכנות קיימות במטרה לשבש פעולת מחשב, להאזין ולחדור לתוכן, לפגוע בפרטיות.
נפגעתם או הואשמתם? פנו אל עורך דין מתאים
כיום קשה מאוד להוכיח מקרי עבריינות מחשבים מפאת המורכבות הטכנולוגית שהתחום עבר בשנים האחרונות. שאלות רבות עולות במהלך חקירת המקרים כגון מהות מיקום העבירה (בישראל? בעולם?) בתחום שאין בו זמן ומקום, שחזור נתונים מתוך מחשבים ועוד. הדרך הטובה ביותר לייעול התהליך טמונה בפנייה אל עורך דין מתאים בתחום הפלילי שבקיא בעולם ייחודי זה. רק כך תוכלו להשיג את ההוכחות הרצויות ולשפר את סיכוייכם. שיהיה בהצלחה!