בית המשפט לתעבורה הוא הערכאה השיפוטית בה יש לאדם מן הישוב את הסיכוי הרב ביותר לפגוש. גם בעברות הנחשבות "קלות" וגוררות קנס בלבד, ישנה כיום חשיבות רבה להתייעצות וייצוג על ידי עורך דין תעבורה מנוסה.
מדוע זקוקים לעורך דין תעבורה?
זה קרה להרבה מאיתנו, אחרי שקיבלנו קנס, על נהיגה מעבר למהירות המותרת למשל, או אי חגירת חגורת בטיחות. ואז, בזוית העין, קורצת אלינו מתוך הקנס הכותרת: "בקשה להישפט". הלומי זעם ותחושת צדק, אנחנו מחליטים לא להשלים עם רוע הגזירה, ואם השופט רק ישמע את הצד שלי, הוא בטח יבין...
סטטיסטית לפחות, זו תהיה החלטה שגויה. אנו תופסים לעיתים עבירות תעבורה כפעוטות, וגם העובדה שהליך ה"בקשה להישפט" מצריך לא יותר ממילוי פרטים וטיול לתיבת הדואר, גורמים לתפיסה מוטעית זו. למעשה, עבירות תעבורה נתפסות על ידי בתי המשפט כחמורות, מסכנות חיים ברובן, והמערכת תופסת עצמה כמי שתפקידה הוא להלחם בנגע תאונות הדרכים והנפגעים הרבים בכבישים – יהיו אף שיאמרו כי בתי המשפט לתעבורה אינם מחמירים מספיק.
עורך דין תעבורה מנוסה המכיר את המגמות בתי המשפט לתעבורה, כמו גם המגמות המנחות את תובעי המשטרה, עונשי המינימום והעונשים והפסיקה הרווחים, יכול להטות עבורנו את הכף מכישלון להצלחה.
מה ימליץ לי עורך דין תעבורה אם נתפסתי נוהג ללא רישיון?
קשה לחלוק על העובדה שמדובר בעבירה חמורה, ואין זה מפתיע שהעונש בגינה עלול להיות כבד. יחד עם זאת יש להבחין בין שני מקרים שונים בתכלית:
• מקרה בו הרישיון אינו בתוקף בגין אי-חידושו. במקרה זו בתי המשפט יטו להיות סלחניים יותר, שכן במבחן הסיכון בית המשפט יראה לפניו נאשם נורמטיבי (או לחילופין, בעל הרשעות רבות), כשהסיבות לאי חידוש הרישיון יהיו בדרך כלל כספיות – אי תשלום אגרת רישיון או חוב עבור קנס. עורך דין תעבורה מנוסה ימליץ במקרה זה לשלם את הדרוש תשלום עד למועד המשפט ובכך יבטיח סיכוי ליחס סלחני יותר מצד בית המשפט.
• מקרה בו נאשם מעולם לא הוציא רישיון נהיגה: למקרים אלו בית המשפט מתייחס מן הסתם בחומרה, ולא ניתן לומר שלא בצדק. המדובר בעבירה המסכנת במובהק חיי אדם, והיא עלולה לגרור עונשים כבדים. יחד עם זאת, עורך דין תעבורה מנוסה המכיר את הלכי הרוח בתביעה המשטרתית ובבתי המשפט, ואת העונשים שפסקו במקרים דומים ושונים, יכול להמתיק את הגלולה ולצמצם את העונש עד כדי האפשרות שבעתיד יוכל נאשם להנפיק רישיון כדין, וזכותו לרישיון לא תישלל לצמיתות.
לקריאה נוספת: עורכי דין בישראל >>
אם צולמתי עובר באור אדום, כדאי לי לפנות לעורך דין תעבורה?
גם עבירה של אי-ציות לאור אדום, אולי בניגוד למקובל לחשוב, נחשבת על ידי רשויות החוק, בצדק, כעבירה חמורה. אלא שלמן התחלת השימוש במצלמות המותקנות בצמתים, והעלייה הניכרת בכמות העבריינים שנתפסו, נגרם למערכת התביעה המשטרתית ובתי המשפט לתעבורה עומס רב. לכן החליטה המדינה לשנות את סטאטוס העבירה לעבירה מסוג "ברירת קנס", כלומר, המקרה יגיע לבית המשפט רק בעקבות בקשה של הנאשם להישפט, והעונש על העבירה הופחת לעונש של 10 נקודות ולקנס בסך 1,000 ₪.
לא בטוח שעורך דין תעבורה מנוסה היה ממליץ לבקש להישפט בעבירה מסוג זה, שכן גישת בתי המשפט היא מחמירה כאמור. גם במקרים אלו יש כמובן ניואנסים התלויים בנסיבות. במקרה של השתוללות גרידא, בית המשפט יבקש להלחם בתופעה. מנגד הוא יכול להתייחס אחרת לנאשם נורמטיבי שלא נרשמו לחובתו עבירות בעבר.
ומה יציע עורך דין תעבורה למי שכלל לא נהג ברכב ונקנס?
במקרה של מצלמות תנועה, הדו"ח נשלח לבעלים הרשום של הרכב בהתאם למספר הרישוי הנקלט בצילום. דמותו של הנהג ברכב איננה מצולמת. אדם שנתן את רכבו לאחר, ייענש בכל זאת וייקנס בקנס ובנקודות כאמור, בעוד הנהג יפטר בלא כלום.
הדין נתן לכך מענה, ועורך דין תעבורה ימליץ לפתוח בהליך "הסבת דו"ח". ההליך מצריך תצהיר כדין של הנהג בו הוא מודה בביצוע העבירה, והגשתו לרשויות לצורך השתת העונש על הנהג בפועל.
ניתן לומר לסיכום כי משרד עורכי דין ( ראה גם אתר משרד עורכי דין http://www.netlawyers.co.il/) מנוסה המתמחה בתעבורה יכול לעשות את ההבדל, ולוּ בגלל הכרתו את רזי המערכת, וגם בגלל שהוא פוגש את התובעים המשטרתיים, כמעט מידי יום באולם בית המשפט. למי שנתפס בעבירת תנועה חמורה, וצפוי לעונש כבד, מומלץ לקבר אצל עורך דין תעבורה מנוסה.