מהן מחלות מין?
מחלות מין הן כינוי ליותר מ-25 מחלות המועברות בקיום יחסי מין, על כל צורותיו- וגינלי, אנאלי ואוראלי.
המחלות השכיחות ביותר הן: זיבה, עגבת, כלמידיה, הרפס, קונדילומה, דלקת כבד נגיפית והמוכרת מכולן- איידס. הדבקה בכל מחלת מין מגדילה את הסיכון להדבק בנגיף ה-HIV. ניתן להגיע לריפוי מלא במרבית מחלות המין בתנאי שמושגת אבחנה מוקדמת וניתן טיפול מתאים. מחלת מין שלא אובחנה במועד וטופלה כיאות עלולה להוביל לפגיעות בלתי הפיכות כגון: עקרות, הריון מחוץ לרחם, מחלות עצביות ועוד. אשה הרה הנושאת מחלת מין עלולה להדביק את עוברה במחלה קשה.
מה התסמינים של מחלות מין?
בד"כ תופענה הפרשות לא רגילות מאיבר המין, צריבה בעת מתן שתן, פצעים באיברי המין, בפי הטבעת או בפה וכאבים בעת קיום יחסי מין.
מי חולה במחלות אלו?
כל אחד עשוי לחלות. אמנם מרבית החולים הם צעירים אך אין זה אומר שאנשים מבוגרים יותר לא יכולים להידבק. הסיכון עולה ככל שמקיימים יחסי מין עם מספר רב של פרטנרים לא קבועים.
כיצד מונעים הדבקה?
כאשר הפרטנר אינו קבוע- שימוש בקונדום בכל סוגי המין, כולל אוראלי ימזער את הסיכון.
שימו לב- מקלחת לאחר קיום יחסי מין ממש לא מונעת הדבקה.
מה עושים אם נדבקנו (או חוששים שנדבקנו)?
יש להימנע מכל סוג של מגע מיני ולפנות מהר ככל האפשר לרופא המטפל לצורך אבחון ולטיפול.
שימו לב: העובדה שנדבקתם במחלה אחת אינה אומרת שאתם מחוסנים מפני מחלת מין אחרת, להיפך. אם נמצאה אצלכם מחלת מין אחת, יש לבצע בדחיפות בדיקות למחלות נוספות. כמו כן, חשוב להביא את בן/בת הזוג לבדיקה ולטיפול. הם עשויים להדביק אתכם שוב, במידה ולא יטופלו.
ודבר אחרון: בניגוד לדעה הרווחת, בחלק ממחלות המין קיימת האפשרות להידבק שוב ושוב ושוב. מי שחלה בעבר עלול לחלות גם בעתיד ולכן- הקפידו לשמור על בריאותכם ולהשתמש בקונדום.