הגרפותרפיה (טיפול בכתב) והכתיבה הטיפולית (טיפול בכתיבה) יכולים להיות לעזר רב בטיפול במחלות שונות כמו למשל מחלת הסרטן, מחלת הפרקינסון ומחלת האלצהיימר. שימוש בטכניקות הכתיבה הטיפולית, בין השאר בכתיבה מרחבית, בכתיבת סיפורים ואפילו בכתיבת ספר באופן מונחה יכולים לעזור פלאיים בהתמודדות עם המחלה ובדרך לריפויה.
מחבר הספר "לא לסרטן", ד"ר דויד סרוואן-שרייבר, בעברו חולה סרטן בעצמו, מדבר רבות בזכות הכתיבה. למשל, הוא מזכיר חולת סרטן בשם מרי, שנכנסה לדיכאון בעקבות מחלתה. רופאה של מרי מציע לה לכתוב ספר על טראומות חייה ועל התמודדותה עם המחלה. בזמן הקלדת הסיפור על המקלדת, מרי מרגישה כיצד היא חוזרת אט אט אל החיים. לאחר שספרה החדש יוצא לאור, היא נוטשת את המחשבות האובדניות וסמני הסרטן שלה חוזרים לרמת הנורמה. ההתמסרות הטוטאלית לכתיבה מעניקה למרי מקור אנרגיה חיוני ובסופו של דבר, את חייה.
מעבר למחלות הסרטן, הכתיבה יכולה להיות לעזר לחולי פרקינסון שמחלתם מאופיינת בהפרעות מוטוריות כדוגמת האטה וירידה בתנועה, נוקשות שרירים, רעידות ועוד. מחלה זו מתבטאת, בין השאר, בקושי של החולה לכתוב. היד איננה נשמעת להם, הכתב רועד, הרמת העט מעל פני הדף קשה והאותיות מתחברות ביניהן בחיבורים שמקשים על הקריאה.
תרגולי כתיבה של סרטוטים למיניהם מתחומי הכתיבה המרחבית שבהם נדרש הכותב לסרטט צורות וקוים בצורה מדויקת יכולים לעצור משמעותית את אופן ההידרדרות של המחלה.
לחץ כאן לקניית הספר "לכתוב את עצמך מחדש"- ללמוד לטפל בעצמך ובאחרים בעזרת הגרפותרפיה
הגרפותרפיה והכתיבה התרפויטית יכולים גם לעזור במקרי מחלת האלצהיימר ולהאט את התקדמותה. השימוש במילים מסוימות בתרגילי הכתיבה משמר את הזיכרון טוב יותר ויוצר תחושת הרמוניה ושליטה טובה יותר אצל החולים.
להלן עוד מספר יתרונות שגילו מחקרים לגבי הכתיבה הטיפולית:
הכתיבה מביאה לשחרור ולתחושת הזדככות - ידוע שחולים שמקבלים עידוד לבטא החוצה את זעמם, פחדיהם וחלומותיהם החוצה הם אילו המתמודדים הכי טוב עם מחלתם וממצים את חייהם בצורה הכי טובה. הכתיבה יכולה לשחרר את כל אילו על הנייר ולגרום לתחושת הקלה ושלווה.
הכתיבה כמחזקת את מערכת החיסון- במחקר על המערכת החיסונית שנעשה בבית הספר לרפואה באוקלנד בניו זילנד, הראו ד"ר קיית פטי ועמיתיו שאנשים שהעלו על הכתב את סיפור האירועים הקשים ביותר של חייהם במשך ארבעה ימים רצופים שיכללו משמעותית את יכולת המערכת החיסונית שלהם להילחם כנגד מחלות.
הכתיבה כהסחה מהכאב והתמודדות טובה יותר עם המוות - הכתיבה בהקשר של חולים, שלכאורה נמצאים בלחץ זמן לקראת מותם, יכולה להועיל בהקשר של התמודדות עם המוות בצורה כתיבתית תרפויטית. הכתיבה יכולה לסייע לחולה לקחת משהו מסוים מהעולם, להתפעל ממנו ולמצות ממנו את מקסימום ההנאה.
הכתיבה כזכר לאדם- יתרון נוסף וחשוב מאוד שקשור לכתיבה הוא שהחולה משאיר איזשהו מסמך אוטוביוגרפי כתוב לקרוביו ולעולם, מסמך שמעניק לרוחו חיי נצח. משהו מהם שיישאר גם כשהם כבר לא יהיו פה ויעניק להם סוג של חיי נצח. באותו מסמך יכולים החולים לכתוב על הדברים המשמעותיים להם בחייהם ועל הדברים שחשוב להם להעביר הלאה.
כתיבה כמאריכה חיים- כתיבה יכולה גם להאריך חיים. כתיבת סיפור מסוים וקטיעת כתיבתו באמצע משפט על מנת להמשיך ביום הבא מגבירה את הרצון ואת הסקרנות לצלוח את הימים בציפייה לראות מה ילד העט ביום הבא.
לחץ כאן לקניית הספר "לכתוב את עצמך מחדש"- ללמוד לטפל בעצמך ובאחרים בעזרת הגרפותרפיה
© כל הזכויות שמורות לעופר בן-חורין - 050-5549987