פסק הדין המנחה בעניין השתלמויות בפרט, ובעניין הוצאות לשמירה על הקיים, בכלל, הוא בעניינה של רופאת השיניים ד"ר לילי וולף בלוך(22). זה ערעורה של ד"ר בלוך על הוצאות השתלמות מקצועית של רופאת שיניים, שעסקה בענף האורתודנטיה. הרופאה נסעה לחוץ-לארץ ללמוד שיטות חדשות ולעמוד מקרוב על התקדמות המדע והטכניקה בתחום עיסוקה, כדי לשמור על רמתה המקצועית כמומחית באותו עניין. ההוצאות, במקרה זה, הותרו לניכוי(23).
אמנם לא נידון, במקרה זה, צד העובד הנשלח על ידי מעבידו. אך נראה, כי - בנסיבות דומות - הייתה ההוצאה נחשבת "לנוחות המעביד" ולא "לטובת העובד".
היכן נסנסות כאן עבירות מס?
בפסק הדין בעניין שטיבל בע"מ(24) ביקשה החברה, שהיא בעלת טחנת קמח, להתיר לה לנכות הוצאות השתלמות בחוץ-לארץ שנמשכה כשנה, של מנהלה השכיר, שהוא גם בעל מניות בחברה. החברה טענה, שההוצאות היו לשמירה על הקיים, משום שהקניית ידע מקצועי למנהל אמורה הייתה לשמור על כושר הייצור שלה.
בית המשפט פסק, כי לא הוכח, שהמנהל השתמש להפעלת הטחנה בידיעות שרכש בהשתלמות, הן משום שעבר לעבוד במשרד החוץ, והן משום שלא עבד עבודה פיזית מקצועית בטחנה. אף שהוצאות השתלמות עשויות לייעל את תפעול העסק, אין הן חייבות להיות הוצאות לשמירה על הקיים. ובמקרה שלפנינו, המנהל קנה לו כישורים, שלא היו לו קודם לכן, ורכישת כישורים אלה הוא בבחינת רכישת יתרון מתמיד.
גם פסק דין זה, הדן בנושא ההוצאות, שופך אור מסוים על צד ההכנסות; שכן, החזר הוצאה שאינו מותר בניכוי ייחשב כהכנסת עבודה החייבת במס.
פסק-הדין רשות הנמלים
בפסק הדין בעניין רשות הנמלים בישראל(25) לא הותרו בניכוי הוצאות השתלמות לעובד, אשר קיבל מאת מעבידו את החזר הוצאות השתלמותו.
במקרה זה, נדחה ערעורה של רשות הנמלים, אשר ביקשה להכיר בהוצאות השתלמות של מנהל נמל אשדוד, מר ברגר, אשר השתלם בארצות הברית במשך 20 חודשים. הטענות, שהוא למד בעיקר שיטות שינוע, הדרושות לתפקידו - הוכחשו בעיקרן; והוכח, שאת רוב זמנו הקדיש ללימודי הרמה המקצועית הדרושה בתפקיד שמילא טרם נסיעתו.
אדרבא, הוכח, שהמטרה העיקרית הייתה רכישת ידע במקצוע שונה. לפיכך נקבע, שהסכומים ששולמו מהווים טובת הנאה או קצובה, שהן הכנסה החייבת במס לפי סעיף 2(2) לפקודה(26).
כאשר ההשתלמות היא "לטובת העובד", לא קיימות תקנות או הוראות חוק, המתירות את ההוצאה בניכוי לעובד; ולכן, שווי ההשתלמות ייחשב בידו להכנסת עבודה(27).
ב"חבק מס הכנסה" מבחינה הנציבות בין השתלמות שהן "לנוחות המעביד" ובין השתלמויות שאת ההנאה העיקרית מהן מפיק העובד ("לטובת העובד").
לימודי נהיגה
יש שהמעביד מממן לעובד את לימודי הנהיגה; ועולה השאלה: האם מדובר בהוצאה "לנוחות המעביד", או שמא מדובר ב"טובת הנאה" לעובד המתחייבת במס?
המושג "לימודי נהיגה" כולל: לימודי נהיגה ברכב פרטי, ברכב מסחרי, בקטנוע, במשאית, בטרקטור, וכו'.
ככלל, יש לבחון מי הוא הנהנה העיקרי מלימודי הנהיגה