חפש מאמרים:
שלום אורח
22.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

רשלנות רפואית בניתוח


ניתוח הוא הליך מורכב ומרובה "תחנות" בהן יכולה להתרחש רשלנות רפואית. קושי זה נענה על ידי בתי המשפט בחזקות וכללים להיפוך נטל ההוכחה, שנועדו לסייע לנפגע להוכיח תביעתו.

הייחוד שבהליך כירורגי

הליך כירורגי, בין שיהיה פשוט או מורכב, הוא הליך הטומן בחובו סיכונים רבים. מבלי להיכנס לעובי הקורה, כל הליך כירורגי הוא בעל פוטנציאל לסיבוכים רבים כשעצם החדירה אל מבעד לעור, מזמינה זיהומים וסיבוכים גם במסגרת הניתוח השכיח ביותר. מכך נובע כי בבואנו לעמוד על רשלנות רפואית בניתוח, ניתן לאתר שלושה שלבים רלוונטיים לבחינת המקרה:

א. שלב ההסכמה – כל הליך כירורגי דורש הסכמה מודעת של המטופל (או לחילופין הסכמה של הקרובים לו, או לחילופי חילופין, של בית המשפט). הסכמה זו נדרשת להינתן על סמך הסבר ממצה מצד הרופא. בתביעות רשלנות רפואית פסקי דין רבים עסקו בסוגיית ההסבר למטופל. נקבע כי אמנם אין צורך בהסבר מקיף ומוחלט שיכלול סיכונים נדירים ורחוקים, וממילא יבחן אופי ההסבר על רקע הדחיפות בניתוח, אך יש צורך בהסבר, בראש ובראשונה על הסיכונים הצפויים, סיכויי ההחלמה, הנזקים הצפויים מן הסיבוכים האפשריים וכו'. אי מתן הסבר ראוי, יכול להוות רשלנות מצד הרופא.

ב. שלב הניתוח – המדובר בשלב קריטי ורמת שיקול הדעת שנתונה למנתח היא רבה. בתי המשפט לא ימהרו לקבוע אחריות של מנתח ברשלנות רפואית, אלא לאחר בחינה מדוקדקת. למשל, עצם הבחירה של המנתח בין שתי אסכולות טיפול שונות, אינה בהכרח מהווה רשלנות. יש לזכור כי גם אם הניתוח לא צלח, אין המדובר בהכרח ברשלנות. באותו אופן, ניתוח שנערך על ידי מתמחה ולא רופא מומחה, אינה מהווה בהכרח רשלנות, וכל מקרה יבחן לגופו. רשלנות תהא אפוא התנהגות שאינה תואמת התנהגות סבירה בנסיבות העניין, והדבר יקבע על פי חוות דעת רפואיות. דוגמא טובה היא אי-שימוש במכשיר או ציוד רפואי שעמד לרשות הרופאים, והוכח כי יכול היה לשפר את תוצאות הניתוח.

ג. שלב המעקב לאחר הניתוח – נקבע על ידי בתי המשפט, כי כחומרת הסיכונים הטמונים בניתוח, כך גדלה חובת המעקב. כאשר המדובר בסכנה מיידית לחייו ובריאותו של החולה, על הרופא לבדוק באופן אקטיבי כי הוראותיו לאחר הניתוח ימולאו על ידי החולה, ולא תמיד לסמוך על החולה בעניין זה, אף על פי שהחולה הוא אדון לגופו ומוחזק כאדם בוגר ואחראי למעשיו.

מה קורה אם אין הסכמה לניתוח?

לעיתים יכולה להיות מחלוקת בין החולה ומשפחתו לבין הצוות הרפואי בהקשר של ניתוח מציל חיים. לאחרונה למשל עלה לכותרות מקרה של אֵם אשר סירבה לאשר ניתוח כריתת כף יד לבתה הקטינה ובכך סיכנה את חייה, ונדרשה התערבות בית המשפט.

כאשר המדובר בחולה קטין או חסוי, או שלא מסוגל להביע את דעתו, נדרשת הסכמת הקרובים לו. לעיתים אי-הסכמתם תסכן את החולה, ולעיתים תהא מחלוקת בין הקרובים או האפוטרופסים. במקרה זה יכול צד או המוסד הרפואי לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה להתיר את הניתוח.

לקריאה נוספת: רשלנות רפואית פסקי דין >>

את מי ניתן לתבוע ברשלנות רפואית בניתוח?

ההליך המורכב של ניתוח מצריך צוות רפואי רב. בנוסף לרופא המנתח, ישתתף בניתוח בדרך כלל רופא בכיר פחות, אשר יבצע פעולות שוליות בניתוח, כגון התפירה הסופית או צריבת כלי דם. כמו כן, בכל ניתוח משתתף רופא מרדים, אשר מחויב לעקוב אחר מצבו של החולה בכל שלבי הניתוח. בשלב המעקב יכולים לקחת חלק אף רופאים אחרים, ממחלקות אחרות.
יש לזכור כי התובע ברשלנות רפואית בניתוח אינו יודע בהכרח בשלב הגשת התביעה את הסיבות המדויקות לקרות הנזק.

כמו כן, הרשומות הרפואיות בדרך כלל לא יהיו לנגד עיניו. עורך דין מומחה ברשלנות רפואית הוא בעל המומחיות לעמוד על סוגיות אלו. אי קיום של רשומות מסודרות על ידי המוסד הרפואי יכול להיחשב "נזק ראייתי", ולהעביר לכתפי הנתבעים את נטל ההוכחה שלא התרשלו. כמו כן, מקרה בו יקבע כי תובע לא יכול היה לדעת כיצד בדיוק נגרם הנזק, וסביר יותר להניח כי בנסיבות אלו הרופא התרשל מאשר להניח כי לא התרשל, גם במקרה זה יתהפך נטל ההוכחה ויעבור לכתפי הנתבע, להוכיח כי לא התרשל.

לסיכום, המשפט ער לפער המידע שיש בין התובע רשלנות רפואית לבין הנתבעים, ולכן נתבעים, המחזיקים בידיהם מידע להוכחת התביעה, אשר הוכח כי הסתירו מידע זה, או "איבדו", אותו, או שלא רשמו אותו מלכתחילה, יכולים להיחשב אחראים ברשלנות עקב כך, או להביא להיפוך נטל ההוכחה נגדם.

לקבלת יעוץ מקצועי ומקיף כנסו לפורום רשלנות רפואית >>

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד אודי בוזמן

מאמרים נוספים בנושא רשלנות רפואית

מאת: עורך דין ירון מויאלרשלנות רפואית26/07/172342 צפיות
מערכת המשפט הישראלית מורכבת משלוש ערכאות: בית המשפט העליון, בתי המשפט המחוזיים ובתי משפט שלום. לצד אלו ישנן מספר ערכאות מקבילות: בית המשפט לעניינים מנהליים, בתי משפט למשפחה, בית משפט לתביעות קטנות, בית משפט לעניינים מקומיים ועוד. מורכבות מערכת המשפט ותחומי הסמכויות השונים של כל ערכאה מחייבת עורכי דין להתמקצע בתחומי משפט מסוימים, בכדי שיוכלו לספק ללקוחותיהם שירות מקצועי מתוך היכרות התחום באופן מעמיק על כל רבדיו.

מאת: שירה אלהרשלנות רפואית14/12/161862 צפיות
הדרך הנכונה להגיש תביעה ולדרוש פיצוי כספי בגין רשלנות רפואית בלידה היא לפנות למשרד עורכי דין עם ניסיון מעשי בטיפול בתביעות הקשורות לרשלנות רפואית בלידה... קרא עוד

מאת: עו"ד אסף אודיזרשלנות רפואית28/03/161850 צפיות
מה חשוב להכיר ולדעת כדי לבחור נכון עורך דין רשלנות רפואית? מעבר לניסיון, יש גורמים נוספים שצריך לקחת בחשבון.

מאת: עו"ד אסף אודיזרשלנות רפואית14/03/161866 צפיות
מהי רשלנות רפואית? מה הן הסיבות בגינן ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית כנגד הגוף הרפואי המטפל ומה הן תביעות הרשלנות הרפואית הנפוצות ביותר בישראל? כל מה שבאמת צריך לדעת על רשלנות רפואית בשורות שלפניכם.

מאת: שירה אלהרשלנות רפואית07/10/152886 צפיות
לא מעט מקרים של רשלנות רפואית חמורה הסתיימו במוות של המטופל. מיהו התובע בתביעת רשלנות רפואית במקרה כזה? על אילו נזקים ניתן לתבוע פיצויים? על כך במאמר שלפניכם.

מאת: אלעד שניררשלנות רפואית21/07/152161 צפיות
חברת הביטוח והמוסד הרפואי מעוניינים לחתום על הסכם פשרה כאשר הם יודעים שהתביעה תתקבל בבית המשפט. האם כדאי לחתום על הסדר פשרה?

מאת: אלעד שניררשלנות רפואית25/03/152136 צפיות
לא כל מקרה של רשלנות רפואית גורר פיצוי כספי. עם זאת, מעניין לבדוק כיצד נקבע גובה הפיצוי בתביעות רשלנות רפואית בלידה ומה עלול להשפיע עליו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica