גלישה נכונה
גלישה בסקי ובסנובורד הנה מיומנות נרכשת שבה נלמדת שפת הגלישה תוך שימוש נכון בשווי המשקל, באיזון הגופני ובקואורדינציה.
הכנה גופנית כללית וספציפית ולימוד שפת גלישה נכונה, מביאים לגלישה בשליטה ובהנאה ולהקטנת סיכויי הפציעות.
הכנה גופנית כללית וספציפית -
גולשים וותיקים ומנוסים מודעים לכך שהכנה גופנית הדרגתית, בתקופה של לפחות שלושה חודשים לפני היציאה לחופשת הסקי, מביאה לגלישה בטוחה ומהנה יותר בחופשה.
ניתן להסתפק באימון על מדרונות הגלישה בסקימולטור, אך מומלץ להוסיף פעילויות ספורטיביות כגון: הליכה, עליה במדרגות, אימון בחדר כושר, או כל עיסוק ספורטיבי מודרך אחר.
רופאים אורטופדים ופיזיותרפיסטים העוסקים ברפואת ספורט מגדירים הכנה הגופנית כ - "בניית הגוף ושימורו".
לדעתם, חופשת סקי הנה פעילות גופנית אינטנסיבית הכוללת, שינויים אקלימיים, אחוז חמצן נמוך, שינויים בסדר היום ותזונה, עובדות המציבות את הגוף בפני שינויים פיזיים ולכן רצוי להקפיד על הכנה גופנית הדרגתית.
המיוחד באימון במדרונות הגלישה בסקימולטור, הוא היותו אימון ייחודי לגלישה משום
שמאמנים יחדיו את קבוצות השרירים השונות ומסייעים ל"פתיחת" ערוצי התקשורת הבין-שרירית והמוטורית, עובדים על גמישות המפרקים והרצועות ומשפרים את הכושר האירובי והאנ-אירובי.
אימון ספציפי בגלישה, משפר, בונה ומספק תקשורת בין שרירית לגירוי הזריזות ומיומנות התגובה בעת הגלישה.
גלישה נכונה -
הפעולה היומיומית של הליכה היא שגרתית ואינסטנקטיבית בעינינו, כאשר קמים בבוקר מהמיטה לא חושבים איך לקום וללכת זה פשוט קורה, הגוף יודע לקרוא את השטח ולנתב את הדרך הנכונה אל היעד. הפעולה מתחילה להיות מורכבת יותר כאשר בוחרים לעבור להליכה מהירה יותר או לריצה.
גלישה, לעומת זאת, היא פעולה מורכבת בהרבה, ראשית זה הספורט היחיד שנעשה תמיד במדרון ושנית, רובנו יוצאים לסקי רק פעם בשנה - שבוע.
איך לגלוש נכון במגלשיים?
העמידה -
בכל רמה ושלב בגלישה הדבר החשוב והבסיסי ביותר הוא העמידה והיציבה.
ראשית, עלינו להשעין את שוק הרגל על לשונית הנעל, לשחרר ולהרפות את שרירי הרגליים.
בסיס היציבה הוא על שלד העצמות ולא על השרירים, מפרקי הברכיים כפופים ומשוחררים, הגוף זקוף וישר בזווית של °90 למדרון בכל שיפוע -
מנגנון ההיגוי של המגלש נמצא בקדמתו. עמידה נכונה - השענות קדימה לכיוון המדרון, עבודת גוף נכונה המשלבת בין פלג הגוף התחתון ובין פלג הגוף העליון ושימוש בציוד נכון מביאים לשליטה ולהיגוי אופטימלי.
הפנייה (סיבוב ) -
רמת הגלישה נמדדת ביכולת הגולש לבצע פנייה. פנייה בטיחותית ונכונה מורכבת מתזמון הפנייה, מיקומה במדרון, רדיוס הפנייה ומהירות הביצוע הם המרכיבים העיקריים.
במצב של גלישה בטיחותית ונכונה מרבית המשקל שלנו מצוי על הרגל החיצונית, פעולת הפנייה מתחילה משחרור כף הרגל, וממשיכה מהתרוממות שתי הברכיים בו זמנית - "תנועת הקפיץ".
"תנועת הקפיץ" היא המפתח לפנייה נכונה. שחרור המשקל משורש בוהן כף הרגל, העברת המשקל מהרגל החיצונית לרגל הפנימית והוספת לחיצה משולבת של הברך ושל שורש הבוהן "החדשים", מבטאים את סיום הסיבוב בהצלחה ו"כניסה" נכונה להמשך הגלישה במדרון.
הגלישה במגלשיים ובסנובורד נעשית בניגוד לאינסטינקטים הטבעיים של גופנו, זאת אומרת כאשר אנחנו נמצאים מול מדרון, הגוף מושך אותנו לאחור. המשיכה לאחור היא הגורמת לנו לאיבוד ההיגוי השליטה במגלשיים, ולפגיעה בגוף וברצועות.
אימון ייחודי במדרונות הסקימולטור והכנה גופנית נכונה משפרים את הקורדינאציה, התאום וההתמודדות עם המדרון והפחד.
פחד -
הגובה, פני השטח התלולים, הקור, הערפל והראות הלקויה ויכולות הגלישה שלנו, עלולים לגרום להשתהות יתר בקבלת החלטות. כל גולש וגולש יעיד שבכל פעם מחדש, ככל בן אנוש, הוא עומד מול המדרון התלול, ומרגיש רתיעה מסוימת - טבעי, לא! לעיתים הפחד נובע מחוסר שליטה, ועל כן נפעל לשנות מוטיב זה.
שליטה, מתחילה במודעות, כל גולש חייב לדעת ולהבין את הרמה בה הוא נמצא, לגלוש במסלולים מתאימים לרמתו והחשוב מכל בקצב הגלישה הנוח לו.
תרגול, אימון ספציפי, עמידה נכונה, פניות מתוכננות ממוקדות ומבוקרות וגלישה בקצב מתאים, תסייע לגולש לגלוש בהנאה ובבטיחות כמעט כמו "טייס אוטומטי".