מהו קטרקט?
קטרקט פירושו התפתחות עכירות עדשת העין. התכונה הפיסיולוגית החשובה של עדשת העין היא לאפשר מעבר קרני אור מהחוץ אל תוך העין, משמע – שקיפות.
התפתחות העכירות מקשה על מעבר האור דרכה ועקב כך התמונה הנראית לעין הופכת מטושטשת ומעורפלת. אפשר לדמות את הדבר להסתכלות דרך וילון.
אובדן השקיפות של העדשה מתפתח כחלק משינויים הקשורים בגיל אך יכול להיגרם גם בשל מחלות שונות, לדוגמא, סכרת או שימוש בתרופות מסוימות, דוגמת סטרואידים.
סימנים קליניים של קטרקט מופיעים סביב גילאי 50 - 60. בכ 40% מהאוכלוסייה מעל גיל 60 מופיעים סימנים של קטרקט.
אמנם התפתחות הקטרקט היא מחלה של שתי העיניים אולם שכיח כי תורגש ירידה בראייה קודם בעין אחת. קצב התפתחות הקטרקט שונה מאדם לאדם ולעיתים קרובות גם מעין לעין.
מהם הטיפולים האפשריים לקטרקט?
כיום לא קיימים טיפולים תרופתיים לקטרקט. לא ניתן להשיב לעדשת העין את שקיפותה. הטיפול היחידי היעיל הוא ניתוח להוצאה של העדשה העכורה והחלפתה בעדשה מלאכותית מחומרים שקופים אחרים ("פלסטיק").
כיצד ניתן למנוע קטרקט?
התפתחות הקטקרט היא תהליך טבעי של הזדקנות עדשת העין.
ישנם גורמים רבים המאיצים את הזדקנות העדשה דוגמת: חשיפה לשמש וגורמים תזונתיים.
עם זאת, גורמים אלה הם שוליים וחריגה מאורח החיים הרגיל אינו גורם להתפתחות המחלה. לרוב הקטרקט מופיע באופן טבעי וללא יד מכוונת של האדם עצמו, לכן עלינו להמשיך באורח חיינו ולהיות במעקב אצל רופא העיניים. מעל גיל 60 מומלץ להיבדק בתכיפות של אחת לשנה.
הרכבת משקפי שמש באופן קבוע יכולה להאט את התפתחות הקטרקט. במדינות אירופה קיימים טיפולים תרופתיים בהזלפת טיפות להאטת התפתחות הקטרקט, למרות שבמחקרים מדעיים לא הוכחה יעילותם.