רבים שמעו על הבחינה הפסיכומטרית, וכמעט כל מי שמעוניין בלימודים אקדמיים לתואר ראשון נדרש לעשות אותה. עם זאת, לא כולם מכירים את המבנה של הבחינה, ומדוע בכלל יש בה צורך. המבחן הפסיכומטרי הוא כלי אבחוני, אשר נועד כדי לדרג את המועמדים לאוניברסיטאות על גבי סולם הערכה אחיד. כלי זה נחוץ על מנת לקבוע אילו תלמידים יתקבלו לתחומי לימוד בהם הביקוש עולה על ההיצע, דוגמת מדעי הטבע, רפואה או פסיכולוגיה.
המרכז הארצי לבחינות והערכה הוא הגוף האחראי על כתיבת המבחן הפסיכומטרי, והוא הוקם בעקבות החלטה של ועד ראשי האוניברסיטאות. השאלות במבחן מופיעות בצורה מדורגת, מהקל אל הקשה, כאשר הנבחן נמדד לא רק במספר התשובות הנכונות שהוא ענה, אלא גם ביחס לנבחנים האחרים באותו מועד. כמתואר באתר לימודי, על פי הנתונים של המרכז הארצי לבחינות והערכה יש התאמה גבוהה בין הצלחה במבחן הפסיכומטרי ובין הצלחה בלימודים אקדמיים, וזאת בהשוואה למדדים אחרים כמו ציונים בבחינת הבגרות.
התחומים העיקריים אותם בודק מבחן הפסיכומטרי הם חשיבה כמותית, ידע באנגלית וחשיבה מילולית, כאשר המבחן עצמו מורכב משמונה פרקים בנושאים אלו. כל פרק מכיל מספר מסוים של שאלות אמריקאיות, כלומר ישנן ארבע תשובות אפשריות ומתוכן יש לבחור את התשובה הנכונה ביותר. חשוב לציין שהציון במבחן נקבע רק בהתאם לכמות התשובות הנכונות, ואין הורדת ציון על תשובות לא נכונות. משום כך, במידה ולא יודעים את התשובה, יותר כדאי לנחש את התשובה הנכונה ולא להשאיר שאלה ללא מענה.
כל פרק בוחן מיומנויות וכישורים אחרים, ועל כן חשוב להקפיד ולהתכונן לכל הפרקים במידה שווה. פרקי החשיבה הכמותית בוחנים את היכולת להשתמש במספרים ובמושגים מעולם המתמטיקה, כמו גם את היכולת לנתח נתונים המועברים באמצעות טבלאות וגרפים ולא בצורה מילולית. לעומת זאת, פרקי החשיבה המילולית בודקים את היכולת לקרוא ולנתח קטעי קריאה מורכבים, וכן את העושר הלשוני. פרק האנגלית בודק את היכולת לקרוא ולנתח קטעים בשפה האנגלית, וכן את אוצר המילים.
כדאי לדעת שהציון בפרק האנגלית קובע לא רק את הציון הכללי במבחן הפסיכומטרי, אלא גם את רמת מספר הקורסים בשפה זו אותם יש ללמוד. ציון מעל 134 נקודות בתחום הידע באנגלית מזכה בפטור מכלל לימודי השפה במסגרת תואר ראשון, ולכן מומלץ להשקיע וללמוד פרק זה. עוד חשוב לדעת שישנם מקצועות מסוימים המצריכים ציון מינימאלי בתחום החשיבה הכמותית, ועל כן למי שמבקש להתקבל ללימודי מדעים מדויקים או מדעי הטבע כדאי לבדוק מראש את הציון המבוקש.