רוב מתכונים לשבועות מבוססים על חלב וגבינות, ולא בכדי: המסורת מספקת מספר טעמים להכנת מתכוני לשבועות חלביים: ראשית, קיימים מספר טעמים הקשורים למעמד הר סיני שהוא המקור לחגיגת חג השבועות: במעמד זה, בו ניתנו ההוראות לגבי כשרות הבשר, נותרו בני ישראל ללא מאכלים בשריים וגם אם כן היו אלו ברשותם, עדיין לא יכלו להשגיח אם כשרים הם אם לאו. הפתרון שמצאו למצב זה היה להצטייד במאכלי חלב. טעם נוסף הקשור למעמד הר סיני הוא ההסבר הגימטרי – ערכה הגימטרי של המילה גבינה הוא שבעים – בדומה למספר הפנים של התורה.
עוד הסבר מסורתי נעוץ בנס זכה לו משה עוד בהיותו תינוק: חוץ מכך שהצילה אותו בת פרעה , הוא גם זכה בסופו של דבר לחלב אם מאימו הביולוגית, למרות שאומץ על ידי אישה אחרת. מוטיב החלב הבולט בסיפור מתקשר למעמד בו שהה משה על הר סיני בשבועות ומכאן הקשר לאכילת מאכלי חלב.
שני מתכונים לשבועות פופולאריים הם מתכוני לשבועות מקבוצת הפשטידות וכן – מתכוני לשבועות מקבוצת הקינוחים : אחת הפשטידות הטעימות לחג היא זו המבוססת על פסטה וגבינות: על מנת להכין סוג זה של מתכוני לשבועות יש לבשל פסטה לפי ההוראות המופיעות על האריזה, להוסיף גביע קוטג', שתי ביצים וכמאה גרם גבינה צהובה מגוררת. מערבבים את כל החומרים ויוצקים לתבנית מוארכת. למעלה מפזרים קוביות גבינת מוצרלה ואופים עד להזהבה.מתכונים לשבועות נוספים הם כאמור אלו שמשתמשים בהם לקינוח. כזו היא עוגת הגבינה המורכבת משלוש שכבות, וככאלו הם הגלידות והמוסים הנחשבים לקינוח חלבי גם הם. לצורך מתכונים לשבועות שהם עוגות שלוש השכבות יש לערבב ביסקוויטים בטעם שוקו או וניל עם חבילת חמאה שהומסה. את התערובת מהדקים לתבנית ומעליה תערובת מחמש מאות גרם גבינה לבנה, כשלוש ביצים טרופות, שלוש רבעי כוס סוכר, קורנפלור ופודינג וניל. לאחר הערבוב יוצקים על התחתית שהוקפאה ואופים בחום בינוני עד שהעוגה מתקשה. על העוגה החמה יוצקים תערובת שהוכנה משני גביעי שמנת וחצי כוס סוכר. מחזירים לאפייה לעוד כעשר דקות ומוציאים את העוגה. משאירים בחוץ לקירור ולאחר מכן מקררים במקרר.