הסדרי ראיה - זכות כנגד חובה
על פי סעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ניתנת לאם חזקה, אשר מכונה "חזקת הגיל הרך", לפיה ילדים עד גיל שש ימסרו למשמורתה. אולם האם זוכה במשמורת הילדים גם לאחר גיל 6 מכוח הפסיקה אשר גורסת באחת שאין להפריד בין אחים כאשר יש ילד אחד מתחת לגיל 6 והשני מעל גיל 6. בשנייה, על פי כלל ההמשכיות לפיו אם הילד שהה אצל האם עד גיל 6 כך הוא צריך להמשיך גם לאחר גיל 6 למען יציבותו הנפשית. לפיכך, ברוב המקרים האם היא זו שמקבלת את משמורת הקטינים, והסדרי הראיה נקבעים לאב.
שני ההורים יכולים להסכים בניהם על המועדים להסדרי הראיה, ולהציג את הסכמתם בכתב בפני ערכאה שיפוטית מוסמכת למתן תוקף פסק דין. אך בהעדר הסכמה בניהם רשאי האב לפנות לבית המשפט או לבית הדין הרבני בתביעה לקבוע לו את הסדרי הראיה. יש לציין שהסדרי הראיה הם זכות משפטית וחובה מוסרית לאב, אל מול חובה משפטית ומוסרית לאם.
הנוהל הכללי שנקבע להסדרי הראיה הינו שבהסכמת ההורים ובתאום מוקדם, רשאי האב לקחת את הקטינים בכל יום ובכל שעה, תוך התחשבות בסדר היום הרגיל שלהם. ובהעדר הסכמה בין ההורים רשאי האב לקחת את הילדים בימים ושעות המפורטים כדלהלן.
על פי הנוהל המקובל בישראל, ברגיל רשאי האב לקחת את הקטינים עד הגיעם לגיל שנתיים וחצי, (בהתאם לטיב הקשר שיש להם איתו, ובהתאם להתפתחות הקטינים) פעמיים עד שלוש בשבוע בימים קבועים ובשעות קבועות, למשך שלוש עד ארבע שעות ברציפות. כאשר הקטינים עוברים את גיל שנתיים וחצי יורחבו הסדרי הראיה, והאב יהיה רשאי לקחת אותם גם בכל סוף שבוע שני, ובמחצית מימי החגים והחופשים לסירוגין.
אין חולק בדבר גודל החשיבות שיש לאיכות הקשר בין כל אחד מההורים לבין הילדים, אך לעיתים קורה שבעת מאבק גירושין ההורים מערבים את הקטינים במאבקי הכוח והשליטה בניהם והנזק שנגרם לילדים כתוצאה מכך רב.
למעשה הפרקטיקה בשטח הינה שמשמורת הילדים בכלל וחזקת הגיל הרך בפרט עומדת לאם עוד לפני שהיא מגישה תביעה למשמורת, וכפועל יוצא מכך, במידה והאב יקח את ילדיו ללא הסכמת האם קודם שנקבעו לו הסדרי ראיה בהחלטה שיפוטית, הוא עשוי להיות מואשם בחטיפת הילדים.
בכדי להוציא את ענייני הילדים מהעימותים והמאבקים בין ההורים, ובכך למנוע את הפגיעה אשר נגרמת להם כתוצאה מכך, ניסחנו הצעה לתיקון סעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (הסדרי ראיה להורה הלא משמורן) אשר הועברה לעיון כלל חברי הכנסת במשכן. ניתן לצפות בהצעה בבלוג של אידאה בתפוז.
אידאה - למען זכויות הגבר במשפחה ; מרכז מידע ארצי : 1800-270280