חיזוק מבנים
על פי חוק שקבעה הממשלה בשנת 2005, כל המבנים בארץ אשר הוקמו לפני 1980 צריכים לעבור חיזוק מבנים, על מנת לחזק את יסודותיהם ולשפר את עמידותם בפני פגעי הטבע השונים, ובעיקר בפני רעידת אדמה. מדובר דווקא במבנים אשר הוקמו לפני שנת 1980, משום שבשלהי שנות ה-70 הותקנו בישראל תקנה 413 ותקנה 2413, תקנות התקפות עד היום ומחייבות את כל העוסקים בבניית מבנים, הינו – את כל האדריכלים ואת כל קבלני הבניין, לתכנן מבנים מחוזקים ולבנות מבנים מחוזקים, אשר יעמדו בפני רעידות אדמה, גם אם עוצמתן תהיה גבוהה.
חיזוק מבנים – הדרך
הדרך לביצוע חיזוק מבנים היא באמצעות חיזוק יסודות המבנה. ישנן מספר שיטות לחיזוק היסודות, הכוללות עיבוי של שכבת הבטון של היסודות, שימוש בקורות פלדה ו/או בבטון מזוין על מנת לחזק את היסודות הקיימים, לחזק את האזור המקשר בין חלקו התחתון של הבניין לבין יסודותיו ועוד. הבחירה בשיטת חיזוק היסודות תתבצע על ידי מומחים בתחום חיזוק מבנים, בהתאם למבנה הקיים ולתנאי השטח.
חיזוק מבנים – העלויות (או: תמ"א 38)
עלויותיו של חיזוק מבנים עלולות להיות גבוהות מאוד, שכן הן כרוכות בזמן עבודה רב ובשימוש בציוד עבודה שאינו זול להפעלה ולתחזוקה. מכיוון שיהיה זה מאוד לא הוגן להטיל את עלויותיו של חיזוק מבנים על הדיירים, שללא עוול בכפם בחרו (או אולי נאלצו) להתגורר דווקא במבנה שנבנה לפני 1980, החליטה המדינה ליצור תוכנית סיוע מיוחדת, שתיטיב עם כל הצדדים – קבלנים ודיירים כאחד. תוכנית הסיוע נקראת תמ"א 38, ועל פיה הדיירים לא ישלמו אפילו שקל אחד על עבודות חיזוק מבנים שיתבצעו בבניין בו הם גרים. הקבלנים, שהרי לא יהיה זה הוגן שיבצעו עבודות מורכבות כגון חיזוק מבנים מבלי לקבל תשלום, יוכלו לבצע, במסגרת עבודות חיזוק מבנים מסוכנים שיבוצעו בבניין, גם שדרוג מלא של הבניין על פי בחירתם. על פי התוכנית יכולים הקבלנים להוסיף יחידות דיור למבנה לשימוש פרטי שלהם, ולמכור אותן על מנת ליהנות מהרווחים, שיכסו בוודאות את ההוצאות שהיו להם על ביצוע אותו חיזוק מבנים. לצורך מכירת אותן דירות שיתווספו לבניין במחיר משתלם, קבלני הבניין בדרך כלל משקיעים בשדרוג כללי של המבנה, שיכול לכלול הוספת מעלית, שיפוץ חיצוני של קירות הבניין, עיצוב מחודש של לובי הבניין, עבודות גינון מסביב למבנה ועוד. כך הדיירים הקיימים יכולים להרוויח גם מעבר לכך שמעתה המבנה בו הם גרים יהיה בטיחותי ויעמוד גם בפני רעידות אדמה, משום שהחל מסיום העבודות במבנה הם יוכלו להתגורר במבנה משופץ, נעים יותר, הרבה פעמים בתוספת מעלית המשפרת משמעותית את איכות החיים וכמובן – מבנה שערך הדירות בו יעלה פלאים. כך, במקרה שמי מהדיירים התלבט אם למכור את דירתו לפני יישום תמ"א 38 במבנה, הרי שלאחריה הוא יוכל להרוויח ממכירתה הרבה יותר.
מומלץ בחום לבצע ביקורת מבנים ולבדוק את מצב ליקויי הבניה בבניינכם. אל תחכו והזמינו כבר עכשיו בעל מקצוע שיבדוק את מצב בניינכם.
לסיכום – תמ"א 38 שנועדה לצורך חיזוק מבנים מסוכנים היא תוכנית שממנה כולם יוצאים
מחוזקים (תרתי משמע) – ומרוצים.