בדיקת פוליגרף
ישנם מקרים רבים בהם אנו צריכים לדעת בצורה כמה שיותר ודאית, אם אדם מסוים דובר אמת או משקר. בדיקת פוליגרף הינה בדיקה שמטרתה לגלות אם ומתי האדם הנבדק אינו דובר אמת, באמצעות מכשיר מיוחד – מכשיר הפוליגרף.
בדיקת פוליגרף – מהו פוליגרף?
מקור השם פוליגרף מגיע מיוונית, והוא מורכב משתי מילים: "פולי" – שמשמעותה "הרבה", ו-"גרף" – שמשמעותו "רישום". כלומר – רישום רב, והכוונה היא לרישום גרפי של תגובות הנבדק לשאלות שהוא נשאל.
בדיקת פוליגרף – המכשיר שיודע (כמעט) הכול
בדיקת פוליגרף מתבצעת באמצעות מכשיר פוליגרף – מכשיר המחובר אל הנבדק באמצעות גלאי נשימת סרעפת, גלאי נשימת חזה, גלאי מוליכות חשמלית, מכשיר המודד שינויים בזרימת הדם המחובר לאחת האצבעות ושרוולון למדידת לחץ דם ודופק. זאת משום שבדיקת פוליגרף מסתמכת על ההנחה, שכאשר אדם משקר ישנם שינויים פיזיולוגיים שונים בגוף שהאדם לא בהכרח מודע אליהם, ושלא תמיד ניתנים לאבחנה כאשר האדם לא מחובר לאמצעי מדידה שכאלה. על פי הנחה זו השינויים הפיזיולוגיים המעידים על כך שאתם אינו דובר אמת מתבטאים, בין היתר, בהאצת דפיקות הלב, בזרימה מואצת של הדם, בהאצת נשימה ועוד. על פי האיגוד האמריקאי לפוליגרף, בדיקת פוליגרף אמינה היא בדיקה המתבצעת באמצעות מכשיר פוליגרף שמנטר את קצב הנשימה, את המוליכות החשמלית ואת פעילות הלב, לכל הפחות.
בדיקת פוליגרף – מי מבצע ולשם מה?
כאשר רוצים לבצע בדיקת פוליגרף מגיעים יש להגיע אל מכון פוליגרף מוסמך.
בדיקת פוליגרף משמשת בעיקר את הגורמים הבאים:
חוקרי משטרה, עורכי דין ופרקליטים – לצורך אימות השערות ולביסוס כיווני חקירה מסוימים
חברות ביטוח – לצורך איתור הונאות ביטוח
מעסיקים – לצורך בדיקת אמינותו של מועמד למשרה מסוימת
מעסיקים – לצורך איתור עובדים אשר מעלו בתפקידם (גניבות, הדלפת מידע, ריגול תעשייתי וכד')
מעסיקים המבצעים בדיקת פוליגרף תקופתית כחלק משגרת העבודה של העובדים – כגורם הרתעתי
בדיקת פוליגרף – אמינות הבדיקה
בדיקת פוליגרף נתפסת לעתים כבדיקה שנויה במחלוקת, משום שיש אומרים שניתן להערים עליה. המפקפקים באמינות השיטה טוענים, שישנם אנשים שיש להם שליטה מאוד חזקה על תגובותיהם הפיזיולוגיות, ואשר יכולים, אפילו די בקלות, למנוע מהמכשיר לזהות שינוי כלשהו בקצב הלב או בלחץ הדם, גם כאשר הם אינם דוברי אמת. מנגד, תומכי בדיקת הפוליגרף טוענים, כי אין אדם שיכול לשלוט במאת האחוזים על תגובות הגוף הבלתי רצוניות שלו, וכי גם בעבר אבל בוודאי היום, כשמכשירי הפוליגרף הינם מתקדמים מאוד ורגישים מאוד, קולטים כל שינוי פיזיולוגי ולו הקטן ביותר – נקלט בהם. בגלל מחלוקת זאת בדבר אמינותה של בדיקת פוליגרף, תוצאותיה של בדיקת פוליגרף אינן קבילות כהוכחה יחידה בבית המשפט, אולם הן בהחלט יכולות לשמש הוכחה תומכת לראיות אחרות.
לסיכום – בדיקת פוליגרף היא בדיקה מהימנה דיה על מנת לדעת אם אדם דובר שקר או אמת. אמנם, הבדיקה לא משמשת כראייה של ממש בבית המשפט, אולם אם היא מקובלת כל שני הצדדים היא בהחלט יכולה לשמש ראיה תומכת. בדיקת פוליגרף יש לבצע רק במכון מורשה לביצוע בדיקת פוליגרף ועל ידי בוחן פוליגרף מוסמך, על מנת שתוצאות הבדיקה תהיינה אמינות דיין. שתמיד תהיה האמת נר לרגלינו – אמן!