שירותי סיעוד
לבני האדם יש נטייה טבעית להדחיק מחשבות רעות: על תאונות, על אסונות טבע וגם על הזקנה. אף על פי שהזקנה היא דבר ידוע מראש לכולנו, מרביתנו מעדיפים פשוט לא לחשוב עליה. למרות שסבינו, סבותינו והורינו מזדקנים לנגד עיננו, רובנו מעדיפים לדחוק הצידה כל מחשבה על היום שבו אנו נזדקק לשירותי סיעוד. אלא שיום זה עלול להגיע מוקדם משחשבנו. ולכן עדיף שניערך אליו מבעוד מועד.
שירותי סיעוד בעידן המודרני
הרפואה המודרנית הביאה עימה ברכות רבות. אחת מהן היא הגידול בתוחלת החיים בעשרות שנים. אלא שבמקרה זה, הארכת תוחלת החיים אילצה אותנו להתמודד גם עם גידול במספר הקשישים שנזקקים לשירותי סיעוד. הסטטיסטיקה מלמדת שככל שאנו מתקרבים לגיל 80 ולעשר השנים האחרונות בחיינו, כך עולה הסיכוי שנזדקק לשירותי סיעוד. וכיום, כל אדם שלישי יזדקק לשירותי סיעוד לתקופה של 3 שנים בממוצע.
למי ניתנים שירותי סיעוד?
כל אדם שאינו מסוגל לטפל בעצמו, בין אם בגלל בעיה פיסית ובין אם בגלל תשישות נפש, מוגדר כאדם סיעודי. הזכאות לקבלת שירותי סיעוד מוגדרת על ידי ארגון הבריאות בהתאם ל- 6 פעולות בסיסיות, שאם אדם לא מסוגל לעשות לפחות 3 מהן מוגדר כסיעודי: להתלבש ולהתפשט, לאכול, לשתות, ללכת ולהתרחץ לבד ולשלוט על הסוגרים.
שירותי רווחה וסיעוד מטעם הביטוח הלאומי
מדינת ישראל קבעה בחוק את זכאותו של כל אדם סיעודי לקבל שירותי סיעוד מטעם המדינה. בחוק הסיעוד נקבע כי קשישים סיעודיים שמעדיפים להמשיך לגור בביתם יוכלו לקבל שירותי סיעוד במימון הביטוח הלאומי. קשישים שנמצאו כסיעודיים במבחן התלות בעזרה (מבדק ה- ADL) שעורך הביטוח הלאומי, זכאים לקבל גמלת סיעוד, המאפשרת להם לקבל סיוע ממטפל/ת סיעודי ללא עלות.
שירותי רווחה וסיעוד פרטיים
לעיתים רבות שירותי הסיעוד שמספקת המדינה פשוט אינם מספיקים. במבדקים שעורך הביטוח הלאומי לא כל קשיש מוגדר כסיעודי ולא כל מי שכן מוגדר כסיעודי אכן זוכה לשירותי סיעוד בהיקף הדרוש לו. במקרים שכאלו ניתן לפנות לאחת מחברות הסיעוד המספקות שירותים פרטיים. שירותי הסיעוד הללו ניתנים לכל פרק זמן (קצר או ארוך), באמצעות מטפל/ת ישראלי/ת או זר/ה ובמימון המטופל ו/או בני משפחתו.
מכיוון שעלות שירותי סיעוד היא יקרה מאוד, רבים רוכשים עוד בצעירותם ביטוח סיעודי מקופות החולים או מחברות הביטוח הפרטיות. אין ביטוח סיעודי סטנדרטי, וכל פוליסה נבדלת זו מזו בתקופת הכיסוי ובאופן קבלת כספי הביטוח. ישנם ביטוחים סיעודיים שמעניקים את כספי הביטוח מהיום שבו אדם הופך סיעודי ועד מותו, ויש ביטוחים לפרק זמן קצוב. ישנם ביטוחים סיעודיים שניתנים כפיצוי או ביטוחים סיעודיים שניתנים כשיפוי, כנגד חשבוניות. יש ביטוחים סיעודיים המסתפקים בעמידה ב- 3 מתוך 6 הקריטריונים שהגדיר ארגון הבריאות העולמי, ואחרים מחייבים 4. לכן, חשוב לבדוק היטב לאיזה ביטוח סיעודי אתם מצטרפים.
לסיכום, גם אם לא נעים לנו לחשוב על כך, כל אחד מאיתנו עלול להפוך לסיעודי. לכן עלינו להיערך לכך מבעוד מועד, ולעשות זאת כל עוד אנו צעירים ובריאים.